Gelijktijdig gebruik van meerdere P1-uitlezers (splitten van het P1-signaal)

Post date: Sep 29, 2014 6:04:54 PM

Smart Meter Dashboard is niet de enige die uitlezers voor de P1 poort van de slimme meter levert. Ook bijv. de Toon van Eneco gebruikt de P1 poort van de slimme meter.

Je kunt meerdere P1-uitlezers aan de P1-poort van de slimme meter aansluiten met een simpele RJ11 telefoonsplitter.

Maar let op: Beide apparaten zullen de REQ-line van de P1 te triggeren door er 5V op te zetten. Als je een standaard splitter gebruikt ben je afhankelijk van de betreffende hardware of het blijft werken. En je loopt een risico dat er iets stuk gaat omdat de ene 5V de andere niet is.

Wij hebben dat met een zelf gemodificeerde telefoonsplitter gerealiseerd. Dat vergt een secuur uit te voeren aanpassing in een simpele splitter. meer hierover hieronder.

Als je zeker van je zaak wil zijn en geen zin hebt om zelf zo'n simpele telefoonsplitter te modificeren, kun je een echte splitter waarbij beide poorten galvanisch zijn gescheiden overwegen: Iungo P1-poort splitter, kosten 25 euro.

Als je wel de weg van zelf modificeren wil bewandelen, dan volgt hieronder de beschrijving:

We hebben zelf de volgende splitter in gebruik:

Deze splitters zijn voor enkele euro's te koop in de bouwmarkt.

De modificatie bestaat eruit om in de splitter het koperen contactje (dat is een blank draadje dat tegen het RJ11 contactje aankomt als je die erin klikt) van de REQ op EEN van de poortjes eruit te knippen. Doe dat zorgvuldig, de andere contactjes moeten wel blijven werken.

De REQ is pennetje 2 in onderstaande tekening. Merk op dat deze tekening uitgaat van 6 contactjes. Grote kans dat jouw P1 converter slechts 4 contactjes heeft. In die situatie zijn de buitenste twee (pennetjes 1 en 6) niet voorzien van een contactje.

Als je de splitter op deze manier modificeert , moet je dus ALTIJD het poortje met alle zes of vier de contactjes gebruiken (de 'master', die activeert de P1) en OPTIONEEL het poortje met het uitgeknipte contactje (de 'slave').

Als je alleen P1 converters van Smart Meter Dashboard converters gebruikt, maakt het niet uit welke je op de poort met volledige contactjes zet en welke op de gemodificeerde poort. Als je ook een andere P1-uitlezer wil gebruiken adviseren wij onze converter op de poort met volledige contactjes te zetten. Onze converters zetten nl constant 5v op de REQ, waardoor de meter iedere 10 sec telegrammen stuurt. Zou je de 5V onderbreken (sommige andere P1-uitlezers zouden dat kunnen doen), dan krijg je niet meer iedere 10 sec een telegram binnen.