Ύπνος

ΥΠΝΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

ΥΠΝΟΣ: Η καθοριστική ορμόνη που ευθύνεται για τον ύπνο είναι η μελατονίνη. Η μελατονίνη εκκρίνεται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτα από την επίφυση του εγκεφάλου και χρειάζεται συνθήκες απόλυτου σκοταδιού προκειμένου να συντεθεί σωστά. Δηλαδή όταν κάποιος κοιμάται με φως δεν μπορεί ο εγκέφαλος του να δημιουργήσει αυτήν την τόσο απαραίτητη ορμόνη που εκτός του ότι ρυθμίζει τον ύπνο είναι αντικαρκινική, αντιβακτηριακή, αντιοξειδοτική, αγχολυτική κ.α. Το μόνο που έχει αποδειχτεί ότι επιτρέπεται κατά το νυχτερινό ύπνο είναι ένα μικρό κόκκινο (και μόνο κόκκινο φωτάκι) κι αυτό γιατί έχει το ίδιο περίπου χρώμα με αυτό των κλειστών βλεφάρων, είναι δηλαδή το μόνο χρώμα που δεν διαπερνά τα κλειστά μάτια και επομένως δεν απαγορεύει στον εγκέφαλο τη σύνθεση της μελατονίνης.

Οι διαταραχές ύπνου μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους:

α) αγχωτικός τρόπος ζωής

β) υπερβολική κούραση κατά τη διάρκεια της μέρας

γ) εθισμός στο να αποσυρόμαστε αργά το βράδυ στο κρεβάτι

δ) μεγάλες ποσότητες φαγητού μετά τις 7 το απόγευμα ή βαριά γεύματα γενικώς

ε) κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων διεγερτικών (καφές, τσάι, τσιγάρο κτλ)

στ) περίοδοι με έντονα προβλήματα, προσωπικά ή στο ευρύτερο μας περιβάλλον

Στα παιδιά ισχύουν όλα τα παραπάνω συν τις φοβίες. Όλα αυτά, μαζί ή και κάποιο μόνο του, αναστατώνουν τον βραδινό μας ύπνο που είναι απαραίτητος για την άντληση ενέργειας από τον οργανισμό. Σταδιακά, αν η αυπνία ή οι λίγες ή κακές ώρες βραδινού ύπνου συμβαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, από τα πιο απλά, όπως κρυολογήματα, γρίπες εώς τα πιο σύνθετα. Κι αυτό γιατί ο η άμυνα του οργανισμού αποδυναμώνεται, το ανοσοποιητικό σύστημα κατεβάζει τις αντιστάσεις του και το σώμα μας πλέον είναι πιο ευάλωτο σε μικρόβια και ασθένειες.

ΤΙ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

α) να μάθουμε στα παιδιά μας να τελειώνουν νωρίτερα τις δραστηριότητες τους απ' ότι έχουν συνηθίσει και να τρώνε ένα βραδινό ελαφρύτερο και με λιγότερους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι κτλ). Μια καλή ώρα απόσυρσης σε πρώτη φάση είναι οι 9:00, πριν η ξεμυαλίστρα τηλεόραση αρχίζει να παίζει τα σίριαλ που τα παιδιά έχουν την τάση να χαζεύουν μαζί με τους γονείς τους.

β) να χαμηλώνουμε φώτα, μουσικές, θορύβους και εντάσεις στο σπίτι ώστε το περιβάλλον να είναι βοηθητικό για τα παιδιά να αποσυρθούν και όχι να τα κρατά στην τσίτα μέχρι να εξαντληθούν και να πάνε έτσι για ύπνο. Το επόμενο πρωί θα ξυπνήσουν νευρικά έτσι, θα το έχετε σίγουρα δει και απλά θα αναρωτιόσασταν που οφείλεται.

γ) γεμίζουμε τη μέρα του παιδιού με ικανοποιητικές δραστηριότητες. Ένα γεμάτο παιδί δεν περιμένει τις 10 τη νύχτα για να γελάσει και να διασκεδάσει. Σε μια περίοδο βέβαια που και οι δύο γονείς δουλεύουν πολλές ώρες απουσιάζοντας από το σπίτι, κατανοητό είναι πως αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλετε να προσπαθήσετε να βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στη εργασία, τη ζωή και τα παιδιά σας.

δ) και σε εμάς τους ίδιους ένας καλός ύπνος κάνει καλό. Δοκιμάστε τον. Η τηλεόραση κι αύριο εκεί θα είναι και τα βίντεο μπορούν να γράφουν για να το δείτε το επόμενο απόγευμα!!