MOHOSZ közlemény!

A Magyar Országos Horgász Szövetség az egységes állami horgászokmányok kiadása és a vizek haszonbérletének tárgyában ezúton tájékoztatja a Horgászokat és az Egyesületeket: 
Az új egységes állami horgászokmányok első kontingense legyártásra és a tagszervezetek között kiosztásra került. Miután a MOHOSZ az országos forgalmazásra vonatkozó szerződést megkötötte, a mai napon elkészültek és a tagszervezetek felé eljuttatásra kerültek az egységes albizományosi és forgalmazói megbízási szerződési minták, valamint a NÉBIH biztosította a forgalmazást biztosító SZÁK-rendszer azonosítóit és kódjait is. Az okmányok értékesítése a szerződések aláírása után haladéktalanul megkezdhető és a továbbiakban folyamatosan biztosított.
Külön is jelezzük, hogy a nem „MOHOSZ-családba” tartozó horgász egyesületek tagjai a megkötendő szerződések alapján valamennyi értékesítési ponton jogosultak az egységes állami horgászokmány megvásárlására.
A Magyar Országos Horgász Szövetség a tárgyi jogszabályok megjelenését követően, 2015 decemberében szabályszerűen benyújtotta a kijelölés útján történő haszonbérbe vételre irányuló kérelmét valamennyi, az év végével lejáró haszonbérlettel rendelkező állami tulajdonú nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halgazdálkodási jogára.
A Földművelésügyi Minisztérium a kérelmekre a döntést 2015. december 31-én meghozta, így a MOHOSZ lett e vizek döntő többsége esetében 2016. január 01-jétől a halgazdálkodási jog haszonbérlője 15 évre.
Jelenleg a szövetségi döntéseknek megfelelő alhaszonbérleti szerződéses rendszer kidolgozása folyik, mely szerződések alapján a MOHOSZ tagszervezetei és a tagszervezetek horgász egyesületei lesznek alhaszonbérlőként a vizek további felelős hasznosítói, halgazdálkodási jogosultjai.
Mivel a fentiek alapján jelenleg e vizeken nincs halgazdálkodási jogosult, így az a horgász, akinek 2016. január 31-ig érvényes régi állami horgászjegye és fogási naplója van, vagy a napokban az új egységes állami horgászokmány kerül részére kiadásra, a hatályos jogszabályok alapján és azok feltételeit teljesítve ezen okmányok birtokában jogszerűen horgászhat a vizeken, de őshonos halat nem tarthat meg (csak idegenhonos hal kifogását valósíthatja meg) és minden egyéb horgászatra vonatkozó feltételt teljesítenie kell.
Az állami halőri szolgálat és a vizek régi-új hasznosítói fokozottan ellenőrzik majd a vizeket és vízpartokat, védve a halállományt a jogellenes halászati, horgászati tevékenységtől.
Várhatóan 2016. január végére az alhaszonbérleti szerződések valamennyi vízen megkötésre kerülnek és az új hasznosítói területi jegyek jogszerű kiadásával a horgászat már újra a régi feltételek között, de az érintett vizeken már kereskedelmi halászat nélkül, az állomány regenerációjának, fejlődésének tartós lehetőségével folyhat tovább.

MOHOSZ Elnöksége 
Budapest, 2016. január 07.


A Magyar Közlöny 54. számában (5433-5435 szakasz) megjelent a Halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény végrehajtására kiadott 133/2013. VM rendelet módosítása. Mivel ennek egyes pontjai érintik a horgászatra és halászatra vonatkozó előírásokat is kérünk mindenkit figyelmesen olvassa el az ezzel kapcsolatos kivonatunkat.


(Részletek az oldal alján letölthető szöveg állományban, vagy ide kattintva) 


Tájékoztató
Kedves Horgásztársak!

Az április 18-i közgyűlés döntése nyomán ezentúl, lehetőség van, a Gyálai Holt-Tisza Lisztes szakaszán csónakból történő éjszakai horgászatra.

Feltétel, hogy aznap 14 óráig be kell jelentkezni  a Tisza Halászati  Szövetkezet Röszkei Telephelyén, (06305953149) valamint az éjszakai csónakból történő horgászat alkalmával, tilos a partot megközelíteni és ott a csónakot kikötni.
Magyari László
ElnökAz elmúlt év végén lezárultak a tárgyalások a Tisza Halászati Szövetkezet Vezetőjével, mint a Gyálai Holt Tisza halászati jogának tulajdonosával. Ennek értelmében 2012 évre az elvihető ponty mérete 35cm-ről 30 cm-re csökken, azzal a feltétellel, hogy az 1kg-ot meg kell, hogy haladja a hal súlya. A töltés engedély árát a kormány 5000 Ft-ra emelte, ezek az engedélyek a mai napig nem készültek el. Amíg nem lesz új engedély, addig a régi érvényben marad. Egyéb módosítás nincs. A területi engedélyek ára maradt a 2011 évi. A kifogható nemes halak darabszáma sem változott. Továbbra is érvénybe van, hogy Lisztesre területi engedélyt, csak egyesületünk tagjai válthatnak.

Az általános költségekben sincs változás, állami horgászjegy, egyesületi tagdíj, környezetvédelmi helyek, csónakhely is marad a 2011-es szinten.

Környezetvédelmi (horgász) helyeket 2010 évben átszámoztuk, a régi biléták 2011.01.01-től érvényüket veszítették, helyettük a számozott fakarókon található szám az érvényes. Ennek ellenére továbbra is van olyan horgásztársunk, aki ezt nem vette tudomásul. Mielőtt felkeresnek bennünket ügyfélszolgálatunkon, szíveskedjenek az új számot megjegyezni és a hely kiváltásánál az kerül rögzítésre az adatbázisunkban. Akinek ellopták, vagy megrongálták a számozott karóját, azt rövidesen pótoljuk. Új helyek kialakítására, kiváltására is korlátozott darabszámban ugyan, de van lehetőség. Aki 2012 április 1-ig nem újítja meg a környezetvédelmi (horgász) helyét, az elveszti, és a helyet újra sorsoljuk.

Csónak helyek kiváltásának határideje 2012.03.01., akinek az elmúlt évben kiváltott csónakhelye volt és ez ideig nem váltja újra, a szerzett joga megszűnik és a hely az új igénylők között újra értékesítésre kerül.

Ügyfélfogadási idő és hely szintén változatlan, minden csütörtökön 14 órától 17 óráig, József Attila u. 20. alatti székhelyünkön.

Már hagyománnyá válik, hogy február hónapban ismét szervezünk állami horgászvizsgát, ingyenes felkészítő tanfolyammal.

2012 február 23 felkészítő horgászvizsgára 17,00 órakor, 2012 február 24 15,00 órakor állami horgászvizsga.

Jelentkezni lehet a Macsek Kisállat Eledel és Horgászboltban nyitvatartási időben személyesen ,vagy a 06305792616-os telefonon

Egyesületünk 2010 évtől kezdődően jogosulttá vált a személyi jövedelemadó 1%-ának a fogadására a következő adószám megjelölésével: 18475960-1-06. Kérem a horgásztársakat és az egyesülettel szimpatizálókat, hogy az elmúlt évhez hasonlóan használják ki ezt a lehetőséget, támogatva ezzel is az egyesület sikeres működését.Magyari László