Wikisage overzicht

Nelleke Nieuwboer zie ook http://nl.wikisage.org/wiki/Nelleke_Nieuwboer

Nelleke Nieuwboer (Zierikzee, 1961) is een Nederlandse schrijfster, kunstenares en artieste. Vanaf 2003 directeur van stichting KunstRijk

Als uitvoerend zangeres en zangdocente is zij al meer dan 20 jaar actief in de regio midden Nederland met uitstapjes naar Frankrijk, Spanje. Zij was leerling van o.a. Aafje Heynis en vertolkte als mezzosopraan vele klassieke liederen en aria's. Nelleke zingt ook (joods)Sefardische liederen.

Als beeldend kunstenares creëerde zij vele schilderijen en beeldhouwwerken en tevens diverse kunstwerken in de openbare ruimte (Mirtehof Zeist, Notariskantoor van Rhijn Zeist, middelbare school te Kampen).Exposities in regio Utrecht, Rijswijk, Alphen a/d Rijn, Frankrijk verder o.a.jaarlijks deelnemer Atelierroute Zeist, Atelierlint Soest, tevens galerie P'Arts te Zeist en recent in museum Soest.

Is vanaf 2003 initiator van Stichting KunstRijk en scriptschrijfster, producente, regisseuse van muziektheatervoorstellingen, die allen meerdere keren zijn uitgevoerd. Diverse stukken zijn op unieke erfgoedlocaties uitgevoerd.

· Musicals en bewerkingen (o.a.)

Een eigen bewerking en uitvoering van Jesus Christ Superstar met aria's en koorstukken van J.S. Bach

Een eigen bewerking en uitvoering van Mary Poppins gebaseerd op de oorspronkelijke boeken van de Engelse schrijfster Pamela Lyndon Travers

'Tegenstroom' een jeugdmusical over keuzes voor of tegen muziekschool/cultuur van Zeist, door de kinderen en Nelleke geschreven

'Kinderlionking' een eigen jeugdversie van de beroemde Lionking

Pocahontas een bewerking.

Historiestukken:

· 'Slot Seijst Story' (Slot Zeist 2009) over een bezoek van stadhouder Willem III en zijn gemalin Queen Mary II aan hun (bastaard)neef Willem Adriaan van Nassau

· 'Magnifiek Broekhuizen' [1] (Leersum 2010) over de bewoners van landgoed Broekhuizen uit diverse eeuwen. Hierbij werkte ze samen met de bekende dirigent en evangelist Nico van der Meel en clavecinist David Jansen en zanger/acteurs als Peter Schoenaker, Esther Putter en vele anderen.

· 'De vloek van Sterkenburg' (Sterkenburg 2011)

· 'Tuin der Verbeelding' (Zeist 2012) over het bezoek en verblijf van Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning aan Zeist en Utrecht in het rampjaar 1672

· 'Aan de wieg van de wetenschap' (2013) een muziektheaterstuk over Christiaan Huygens zijn vader Constantijn Huygens en zijn broer Constantijn jr.

· 'Mr de Polignac op zijn 'gemak (2013) Een schertsstuk over de gezant uit Frankrijk tijdens de Vrede van Utrecht

· 'Commedia del Arte n.a.l.v. de Vrede van Utrecht' (2013)

· 'Een pelgrim op weg naar Santiago de Compostella' (2014)

· 'Uitgedoofd Licht' (2015) een theaterstuk over Adriaen Koerbagh een collega en vriend van o.a.

Baruch Spinoza

· 'God en geld, Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits (2016) een muziektheaterstuk over 500

jaarreformatie en politiek, geld en god, met veel aandacht voor de 'beeldvorming'rond

Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort. Dit speelt tot begin 2018

Novelles en verhalen

· 'De kleine Harem' Een kort verhaal over een vrouw in Bagdad naast een opiumverslaafde (copyright Zeist voorjaar 2003)

· 'Granada' een kort verhaal van een Arabische danseres in het multiculturele Granada van de middeleeuwen (copyright Zeist 2004)

· 'Barbara' Een kort verhaal over een zwarte slaaf die zijn vader heeft verloren (copyright Zeist 2003)

· 'Mr.Bigdata and his lovely wife' (copyright Soest 2017) Een humoristische, moderne initiatieroman met elementen uit Chrétien de Troyes zijn verhalen rond de Graal, Parcival en Lancelot Met talloze referenties aan o.a. de legenden van King Arthur, de films van Monty Python,en velerlei moderne films en boeken. Het is volledig in het Engels geschreven. De hoofdpersoon vanuit wiens perspectief het inwijdingsverhaal is geschreven, is een Nederlandse reporter.

    • Een in het engels geschreven verhaal over de schilder Jan van Scorel en de relieken-geheimen van zijn tijd (2018)

Actief op gebied van film en video:

Als scriptschrijfster schreef, regisseerde en produceerde Nelleke Nieuwboer

· 'Heilige Hartstocht'(2014) werd uitgebracht onder het label 'CreativeCircleproductions.nl ' Daarin neemt zij de kijker via een jonge Utrechtse studente mee naar de Middeleeuwen te Utrecht, waar de grote invloed van de monnik Bernardus van Clairvaux op de beeldvorming rond Maria Magdalena langzaam duidelijk wordt.

· 'De laatste generatie die het kan vertellen' documentaire, co-productie KunstRijk en CreativeCircleproductions: Drie jongeren intervieuwen de laatste generatie die WOII nog mee heeft gemaakt.

· 'Een zinvol leven' een documentaire over ambacht en erfgoed, waarin de familie Nieuwboer van de botterwerf te Spakenburg een grote rol speelt. Tevens vertelt ook de maritieme journalist Frank van Dusschoten, die de eerste Sail Amsterdam regisseerde en insprak, over zijn werk als reporter in een tijd dat de filmtechniek zich nog moest ontwikkelen.

· zie ook haar twee youtube kanalen met kleine docu's en trailers, of de website van creativecircleproductions hier onder.

ISM Thijs van Leer

Als organisatrice realiseerde zij, in samenwerking met de componist Colijn Buis een nieuwe release van de Mis 'Dona Nobis Pacem' van Thijs van Leer, die daar zelf aan meewerkte.

ISM Tevens realiseerde zij een lezing met expositie rondom Arthur Japin en zijn boek De Overgave.

Externe links