Wie ben ik, wat doe ik?

Vintage-naar-bijoux sieraden

Sinds 2023 ben ik van vintage sieraden nieuwe ontwerpen aan het maken. Zie voorpagina 


Uitgeverij Nieuwboer 

Opgericht voor het uitgeven van mijn eigen boeken die ook bij mij te bestellen zijn via nieuwboernelleke@gmail.com

-Eerzucht over Herbert Oelschlägel en Miep Oranje kost 19,50 exl verzendkosten

-Het verhaal van Guilhaume d'Orange, deel I De veldtocht tegen de Saksen komt in najaar 2022 uit.


Concerten en optredens

Naast ruime ervaring met optredens met klassieke en lichte muziek staan  veel van de optredens in het kader van kleurrijkheid: Joodse, Aarabische en Christelijke invloeden/kleuren komen in muziek en verhalen samen. 

Eerst onder de naam La Convivencia, momenteel onder de naam Eenheid in Verdeeldheid. Een samenwerking met gitarist Dingeman Coumou

Boeken kan via Nelleke@kunstrijk.nl

Opnames 

In samenwerking met St KunstRijk heb ik de afgelopen 20 jaar theaterstukken uitgebracht en uitgevoerd. De theaterstukken komen in de loop van de tijd beschikbaar via de uitgeverij.

De stichting is in 2024 omgevormd tot een platform van kunst-activiteiten

Onder de naam Follow-our-flow.nl zijn luistervoorbeelden te vinden van opnames van jazz. Colijn Buis piano en ikzelf zang.

Die jazzmuziek is ook verkrijgbaar via info@kunstrijk.nl  voor 15 euro per USB stick of cd

My name is Nelleke Nieuwboer (Newfarmer) nelleke@kunstrijk.nl /0610051916

My journey through life is a journey of art, history and many encounters and coöperations.

The extravert part of me is interested in all kind of changes in society. I am an activist, worried about what is happening right now with our fundamental rights. I do stand up for them and have my own role to play  in the daily world of changes.

My introvert part  is connected to the vast unseen. 'To give to airy nothing a local habitation and a name', Shakespeare  said.  There it is, where real changes occur. My inspiration comes from these deeper levels that are within. Art is a medium that reflects in all kind of ways these rich inner worlds. 

I did a lot of genealogical research and historical research in archives too. That's why I feel very well rooted in this world and time. But my soul has its own journey which is immensely rich and adventorous.

Threads: Art &religion, art& history (European and Americain) , authentic cultures and heritage like of the Jewish people and the North American Indians, old Arab heritage from the south of Spain, all kind of people and cultures of Israël/ Palestina.

Mijn boek Eerzucht, over WWII, over de SDer en internationale  spion Herbert Oelschlägel en Miep Oranje is in 2020 uitgekomen

My name is Nelleke Nieuwboer (Newfarmer) nelleke@kunstrijk.nl /0610051916

Mijn reis door dit leven is een reis met kunst, historie, en vele ontmoetingen. Ik voel me sociaal heel bewogen en betrokken bij wat er in de maatschappij gebeurt, maar voel dat de kunst vanuit een diepere laag werkt dan vanuit mijn 'activisme'. Daarom sta ik midden in de kunst. Transformatie is een deel van mijn werk, maar dat gaat door mijn werk en leven heen, het is niet vanuit een studie of denksysteem. Naarmate de tijd verstrijkt ben ik verbaasd hoe precies en accuraat de kunstuitingen mijn eigen proces en dat van maatschappelijke ontwikkelingen uitdrukt of aanraakt.

Mijn voorouders van vaders'kant  zijn terug te vinden tot inde late middeleeuwen in (C) Hamaland, nu de Achterhoek. Zij woonden op boerderijen die ooit bij de wereld van de oude Saksen hoorden. Die waren al in de vroege middeleeuwen door Karel de Grote bekeerd.  En ze werden zelf fanatieke Christenen. Ze waren horige boeren en diensters aan het Hof van Breedevoort en werden later vrije (scheeps) timmermannen, o.a. van de prachtige botterwerf te Spakenburg/Bunschoten. Diploma's spelen daarbij nauwelijks of geen rol, zoals het in mijn leven ook is. Zeer leergierige, filosofisch ingestelde mensen, maar allergisch voor teveel bureaucratie en hersenspoeling. Van mijn moeder's kant lopen draden naar Hugenoten (Boursault Frankrijk) en naar het prinsdom Orange, waar een Joodse populatie was, die me inspireert op een manier waar ik langzamerhand steeds iet meer van begrijp. Ik ben ook gefascineerd door het mitochondrische deel van mijn DNA dat niet zo heel veel voorkomt hier. Het is een een pakketje dat afstamt van een oervrouw in Afrika, en dat bij mij duidelijk een weg heeft gevonden via oost naar west. Dit deel van mijn DNA komt veel in Jordanië voor en onder zigeuners. Maar het komt dus puur via de vrouwelijke lijn. (niet doordat een familielid een keer een slippertje beging met een zigeuner.)

Mijn rode draden: Religie en kunst, kunst en historie (Europese en noord Amerikaanse), authentieke culturen zoals die van de oude Joodse muziek en Noord-Amerikaanse Indianencultuur, oude Arabische culturen zoals die van zuid-Spanje, allerlei mensen en culturen van Israël/Palestina.

BEELDEND

Het begon o.a.met modeltekenen (toen ik 13 was) en groeide uit naar fijne pentekeningen en op een bepaald moment ook naar wilde schilderkunst op de kunstakademie. Ik reisde door Goethes kleurenleer (heel interessant!) om weer in een heel ander gebied te komen. Zo ontstonden er kleurrijke aquarellen en schilderijen waarbij ik niet alleen mooie kleuren gebruikte, maar ook ontdekte  wat kleuren deden en 'wilden'. Ik luisterde naar de kleuren. 

Toen er heel veel (schilder)reisgenoten bijkwamen, goed voor de kunst(!), maar lastiger voor mijn inkomen, zocht ik een nieuwe weg naar beeldhouwkunst. Tevens momenteel ook restauratie! 

Daarbij ontdekte ik hoe disciplines elkaar versterken en aanvullen. Uiteindelijk reis ik nu alsmaar verder, ook naar bewegende beelden als video en film, maar ik schilder en beeldhouw nog steeds. ik maak al kleine documentaires, om allerlei zaken samen te brengen, en hoop er meer mee te gaan doen. (www.creativecircleproductions.nl)

MUZIEK

Ik heb altijd muziek gemaakt. Ik heb gitaar en zang gestudeerd (niet af kunnen maken), ben (toch) zangles gaan geven. Ik heb op vele manieren op het podium gestaan met klassieke, joodse en lichte muziek. Leerlingen gingen beter zingen met een hoedje op, in een rolletje. Musical kwam langs. Grote producties ontstonden..muziektheater. En daarbij: historie werd steeds belangrijker, iets wat ik mijn leven lang al graag bestudeerde. 

SCHRIJVEN 

Ik schreef al vanaf mijn 10e jaar,  en heb verhalen, romans en behoorlijk wat scripts ge/herschreven. Die toneel-en filmscripts zijn (groot en soms heel klein en intiem) uitgevoerd. Ik heb daarvoor veel historisch research gedaan. Ik heb het overzicht bij 'wikisaga' staan.

Muziektheater, historisch onderzoek via o.a. KunstRijk

Voor de vele historiestukken die ik heb geschreven heb ik talloze archieven en bronnen geraadpleegd. 

KUNST 

Ik heb inmiddels exposities gehouden, muziektheaterproducties gerealiseerd, concerten gegeven, films en (kleine) docu's gemaakt ..mijn leven is eigenlijk 'kunst' geworden..    

Kunst is voor mij een verbinding met het onzichtbare:

'To give to airy nothing, a local habitation and a name'  zei W. Shakespeare.