Literair

reactie op het verhaal van Guilhaume

Het verhaal van riddemonnik Guilhaume d'Orange, 

deel 1 De veldslag tegen de Saksen.

Deze serie van epische verhalen speelt in jaar 804 na Chr.  Het gaat over de bijzondere plek van Guilhaume d'Orange, die in zichzelf Christelijke, Joodse, Visigotische en Arabische invloeden samenbracht, terwijl hij vastgeklemd raakte tussen Karel de Grote en Benedictus van Aniane, die van Gallie (het Frankische rijk) een eenheid willen maken via het ijzeren zwaard van een nieuw Christelijk dogma  afgedwongen. In deze tijd werd afgerekend met de natives van Europa als zijnde 'barabaren', zoals later tijdens de strijd tegen de natives van Amerika. Tijdens het lezen komt de lezer in contact met de diepere wijsheid die van generatie op generatie wordt doorgegeven, in het geval van Guilhaume o.a. via de kabbala. Zijn  joodse roots spelen een flinke rol in het verhaal.

ISBN 9789083083902


In het boek Eerzucht, dat ik in 2021 heb uitgebracht, vertel ik over mijn research naar een zaak uit WWII

Het betreft een zaak rond een SDer uit de Euterpestraat, genaamd Oelschlägel.

Ik vertel hoe een nicht van mijn moeder een marionet van hem was, en ik zoek of zij dit vrijwillig was of gedwongen. Zij heette Miep Oranje.

Er is veel over haar gefantaseerd, en ik kom er achter dat veel dingen toch een beetje anders in elkaar zitten.
En passant werp ik licht op de diamanten, parels en goud en zilverhandel waar de Duitsers al voor de oorlog in hoge posities kwamen in Nederland, zoals bij Koninklijk Begeer te Den Haag. Oelschlägel was vanuit een topfunctie daar verbonden met Himmler en de bankrekening die de gaskamers financierde. 

Omdat ik kunst en spiritualiteit verbind werd ik geïnterviewd door mensen van het tijdschrift 'Vuur',

van de gezamenlijke kerken te Soest. Een actieve, positieve groep mensen, 

waar ik ook mijn film 'Heilige Hartstocht I' mocht vertonen.

 

Romans, Toneelstukken, muziektheater en film

 In de loop der jaren heb ik, voor o.a. stichting KunstRijk,  als scriptschrijfster verhalen bewerkt tot toneelstukken, maar ook talrijke nieuwe toneelstukken geschreven. Van daaruit heb ik ook een filmscript tot film mogen begeleiden. De stukken zijn allemaal uitgevoerd. Ik doe veel research voor die stukken. Vaak ligt er een (kort) verhaal of roman van mij aan de stukken ten grondslag.

Ben je daarin geïnteresseerd dan kun je contact met me opnemen via nelleke@kunstrijk.nl

Najaar 2018 


muziektheater Script La Convivencia, harmonie in diversiteit.

Verhaal 'Onbegrijpelijke afschuwelijk, maar toch' Over de kunstenaar Jaco Keizer 

(terugblik op kunstzinnige inspiratie tijdens mijn tijd op de middelbare school, geschreven in kader van reünie Groene Hartlyceum 2018)

Roman:

maart 2018 : The Dutch Davinci: Verhaal rijk aan historie en cultuurhistorie (engels)

januari 2018: Verhaal over mijn reis naar Jeruzalem en bijzondere contact met taxichauffeur, waardoor ik heel veel van het land en van bijzondere plekken heb gezien.

2017 

'Mr Bigdata and his lovely wife' een verhaal in het Engels, verteld door een fictief personage, de Nederlandse reporter David Dutchman. Het is gebaseerd op oude ridderromans, verwerkt in een moderne versie. Het speelt deels in de toekomst van Mr.Bigdata met tal van humoristische verwijzingen naar oude inwijdingsverhalen, oude en moderne films en boeken. (100 pagina's A4)

This is a story full of clichés , but somehow Mr. David Dutchman manages to stretch your mind. 

King Arthur would certainly have liked this modern knight of the virtual table.

2016 

'Een nieuwe wereld', een roman in de vorm van diverse historische 'tableausvivants',  ongeveer 100 pagina's tellend. Het verhaal/historie gaat over hoe de reformatie met mijn ouders en voorouders verbonden is, en wat er speelde.

Speelfilm

2012-2013-2014

'Heilige Hartstocht deel I Het meisje en de monnik' een speelfilmscript, uitgevoerd

2017

"Mr BIgdata and his lovely wife'  in ontwikkeling

Muziektheater/Toneelstukken:

2015-2016-2017

'God & Geld  Het verraad rond Oldenbarnevelt'  een (muziek) theaterstuk dat de zaak van Johan van Oldenbarnevelt van allerlei kanten belicht en ook oog heeft voor andere kanten van de reformatie. (10 juni 2017 Zeist en najaar 2017 in Soest en Amersfoort.

 2015-2016

'Uitgedoofd Licht'..De ketter Koerbagh en zijn tijdgenoten een stuk over onverdraagzaamheid ten aanzien van anders-denkenden in de 17e eeuw.

2014

'Commedia del arte' een vrolijke voorstelling van drie jonge spelers over de Polignac, een graaf en abt die tijdens de Vrede van Utrecht in Utrecht verbleef

"De Camino' een stuk over een pelgrim in Trajectum, op de terugweg van Vézelay

 2013

"Aan de Wieg van de Wetenschap'een voorstelling over Christiaan Huygens, zijn uitvindingen, zijn vader, broer en tijd. (samen met de toverlantaarn van het Christiaan Huygenstheater te Zeist)

2012-2013

'Polignac op zijn gemak' een mini- opera met Peter Schoenaker (zang en spel) en Gert de Vries (luit)

 Tuin der Verbeelding, Barok, franse koning Lodewijk de XIVe in de Dieptetuin van Zeist (hij is echt in Seijst geweest!) en Beatles in de Dieptetuin van Zeist, 1,2,3, juni 2012

2011-2012

'Kunstrijk Sterkenburg, 'De vloek van Sterkenburg'een vrolijk stuk over de rechtmatige bewoners van Sterkenburg..de geesten

2011

Magnifiek Broekhuizen

Levende historie op maat voor landgod, kasteel en landhuis Broekhuizen te Leersum

2009

SlotSeystStory 17e eeuws barok stuk over queen Mary II en de haar omringende wereld van mannen en politiek

 

2009-2010

Tegenstroom? Een jeugdmusical over zaken en kunst, met een onderwereld, tussenwereld en bovenwereld.

 

2008

Pocahontas Een musical met heel  eigen visie op het verhaal van deze bijzondere en moedige indiaanse

 

Bewerkingen van

Mary Poppins, Oliver Twist, Sound of Music, Lion King, South Pacific.

Helaas zijn deze stukken natuurlijk zó in beslag genomen door de entertainmentindustrie dat je het niet zomaar kunt gebruiken.