בית לאגדות

אליצור נתניה היתה תופעה חריגה בנוף הכדורסל המקומי בישראל, שסבל שנים רבות מהדומיננטיות וההגמוניה של מכבי ת"א.

העיתונאי בן כספית בתחילת דרכו המקצועית, כאשר סיקר את הליגה הלאומית בישראל, אז הליגה הראשונה, תרם לה את הכינוי שדבק בה מאז - "הארלם גלובטרוטרס" של ישראל.

ולא בכדי, הקבוצה היתה הראשונה בישראל להעמיד בחמישייה הראשונה 4 שחקנים שחורי עור ("כושים" כפי שהיה נהוג לקרוא להם בעבר בישראל, לפני שזה הפך להיות לא "פוליטיקלי קורקט"). ולא סתם שחקנים, שחקנים וירטואוזים שהפליאו ללהטט ולהתעופף במגרשי ישראל: קרל נברסון, וילי סימס וטרי פייר היו הבולטים שבהם.

מלבדם שיחקו שחקנים מוכרים ובכירים נוספים: דני ברכה, גרג גידינס, סטיב מאלוביק, אור גורן, דיוויד בלאט ועוד. גם המאמנים הבכירים ביותר אימנו אותה: יהושע רוזין, צביקה שרף, יוסי הררי.

קבוצה מופלאה

המיוחד בקבוצה היה הצלחתה המטאורית ממש בתחילת דרכה בליגה הראשונה. כבר בעונה הראשונה הגיע לגמר הפלייאוף (הגמר-סל), בו הפסידה 2:0 למכבי ת"א, אבל רק אחרי שנתנה פייט במשחק השני (שגם הוא התקיים ביד אליהו) שהוכרע בשניות הסיום בשתי נקודות הפרש בלבד.

בנוסף להצלחה בליגה, הקבוצה היתה רחוקה כפסע מלאחוז בגביע המדינה, אך הפסידה אותו גם כן בצורה טראגית להפועל גליל עליון, על אף שהובילה ב-15 נקודות הפרש, 7 דקות לסיום.

לא ניתן לשכוח גם את התצוגה הנאה והמכובדת בגביע קוראץ' ואף את הניצחון הסנסציוני במדריד על ריאל המקומית, ולמיטב ידיעתי, היתה לקבוצה הישראלית הראשונה שעושה זאת, עוד לפני מכבי ת"א!

עלתה בסערה השמיימה

אך כמו נסיקתה השמיימה, כך גם התרסקותה. המועדון השייך לאגודה הדתית אליצור נקלע לחילוקי דעות שככל הנראה סבלו גם מגזענות ודעות קדומות. האגודה החליטה להתערב בשיקולים המקצועיים של בניית הקבוצה ודרשה להפחית בכמות השחורים בקבוצה. ההתערבות הזו וחילוקי דעות נוספים הביאו בסופו של דבר לפרישתו של הבעלים, ניל גילמן, מה שהותיר את הקבוצה בחובות ולא היתה לה כל ברירה אלא להתפרק. דוד שולמן, מראשי אליצור נתניה בעבר, הטיב לנסח זאת לכתבה של ערוץ הספורט על אימפריות ספורט בעבר: אליצור נתניה מעולם לא ירדה ליגה - היא הורידה את עצמה ליגה, מכיוון שלא יכלה להמשיך ולהופיע בליגה הלאומית.

מסע אל העבר

חזרה לשנים הגדולות של אליצור נתניה היא גם חזרה לשנות ה-80 העליזות. במהלך השיטוט באתר והצפייה בתמונות ובוידאו תיתקלו בתלבושות, התספורות וסגנון הכתיבה של עיתונאי הספורט באותה תקופה. תוכלו גם לראות את שלטי הפרסומת בצידי המגרש המפרסים את "נשיקולדה", "קבוקים", "עיתון חדשות", מעדן החלב "דניאלה" ועוד.

כמו כן, על גופיות השחקנים תוכלו לראות את נותנות החסות הראשיים באותן עונות: Spalding, Head, הפניקס.

לכל מי שגדל בשנות ה-80, התמונות יעלו זכרונות נשכחים ומתוקים.

אחרית דבר

זה נכון שבשנים שלאחר מכן התאחד המועדון יחד עם המועדון השני בעיר, מכבי, למועדון המאוחד בנתניה, ואף הצליחו להגיח לעונה אחת בליגה הראשונה שלאחריה חזרו לליגה השנייה, אך לא היה בכך מן הקסם שאפף את הקבוצה האגדית.

רק בעונת 2009/10 חזר משהו מהקסם כאשר בעונתה הראשונה מאז חזרתה ללאומית, הצליחה קבוצת "ברק" נתניה לשחזר את הימים היפים של אליצור, ונגד כל הציפיות והתחזיות העפילה לחצי גמר גביע המדינה ולחצי גמר הפיינל פור - כשבשני המקרים הודחה על ידי מכבי ת"א.

העונה הקסומה הזו כללה מספר סלי ניצחון משוגעים, הבולטים שבהם נגד הפועל ירושלים ומכבי חיפה, וגם משחק בלתי נשכח בו המועדון הנתנייתי ניצח לראשונה בהיסטוריה את מכבי ת"א לאחר שתי הארכות!

החיבור בין הישראלים הלוחמים לזרים הוירטואוזים - פינוק, וושהאם וקלינגסוורת - עשה כמה פלאשבקים לותיקים שבאוהדי נתניה והקבוצה החדשה והרעננה אכן הצדיקה את שמה בכך שהחזירה את הברק לעיניי האוהדים. זה היה התמריץ להקמת אתר זה.

על האתר

אתר זה בא לערוך היכרות בין האוהדים הצעירים שלא ידעו את הדור של נברסון את סימס וחבריהם לקבוצה האגדית והנפלאה ההיא.

אנחנו נסקור רק את עונותיה המעטות של אליצור נתניה, כי מעבר לזה כבר אין צורך - האינטרנט נכנס לחיינו, כך שניתן למצוא מידע על משחקי ברק / מכבי / אליצור נתניה משנות האלפיים וקדימה באתרים השונים.

האתר עושה שימוש בגזירי עיתונים ישנים שנשמרו במחברות מסוף שנות ה-80. אין בכוונתו לגזור תהילה כלשהי על חשבון העיתונאים והכתבים השונים שעשו את מלאכתם נאמנה לאורך השנים, וכאשר שמותיהם הופיעו בגזירים השונים, נתנו להם גם את הקרדיט המתאים.

מקווים שתיהנו ותתרפקו בכיף על העבר והנוסטלגיה!

למטה: דייוויד בלאט, שחקן-מאמן מכבי נתניה בעונת 1987/8, ושחקן אליצור נתניה בעונת 1988/9

מעליו: צביקה שרף, מאמן אליצור נתניה בעונת 1987/8, העונה בה הגיעה אליצור לגמר גביע המדינה