Muziekopleidingen bij KnA

Muziek maken is te leren.

Wij, van KnA, zijn ervan overtuigd dat iedereen dat ook kan, muziek leren maken. Daarom verzorgen wij onze eigen opleiding.

Onze opleiding onderscheidt zich door een aantal unieke eigenschappen.

  • Allereerst staat onze opleiding garant voor een hoogst persoonlijke benadering. Onze opleiding kent geen vastgestelde duur. Onze opleiding kent ook geen vastgesteld raamleerplan, geen vastgesteld doel en geen vooropgezette methodiek of benadering. Het uitgangspunt van onze opleiding is eigenlijk heel eenvoudig: Bij ons bepalen de cursisten al heel snel zelf wat ze willen leren en hoe ze dat willen doen. Wij bepalen niet hoe het moet en hoe het gaat: Dat doe je bij ons zelf. Onze opleiding is bedoeld als een ondersteuning van het gewenste leerproces en een begeleiding naar het gewenste leerdoel.
  • Je kunt bij ons noten leren lezen, een instrument leren bespelen, een eigen stijl ontwikkelen of jezelf bekwamen in een bestaande stijl. Je kunt je bij ons voor lange tijd verdiepen in een muziekinstrument en het bespelen ervan. Maar je mag ook variëren, afwisselen en van gedachte veranderen.
  • Wij gaan bij onze opleiding uit van de manier waarop we in het orkest werken, muziek maken en met elkaar omgaan. Maar onze cursisten zijn niet verplicht aan het orkest mee te doen. Waarom, waarvoor en waartoe je wilt leren muziek maken, dat bepaal je in onze opleiding zelf.
  • Een tweede belangrijk kenmerk van onze opleiding is de diversiteit van ons aanbod. Op dit moment verzorgen wij lessen op verschillende blaasinstrumenten (saxofoon, bugel, trompet, trombone, euphonium), slagwerk (drums, percussie, djembéh, melodisch slagwerk). Maar we verzorgen ook gitaarles en keyboard les. Het belangrijkste is dat wij het aanbod niet bepalen. Wij reageren op de vraag, op de behoeften van onze cursisten. Wij proberen iedere vraag naar muzikale opleiding, vorming en scholing serieus te nemen. Als het haalbaar is maken we het mogelijk. Want bij onze muziekopleiding staat plezier in muziek maken centraal.
  • Eigenlijk is dat ook vooral wat we onze cursisten willen leren: We willen ze leren dat muziek maken leuk is en voldoening geeft. Om die reden hebben we onze bijzondere zienswijze ontwikkeld: We zien onze muziekopleiding als een manier om deel te nemen aan muzikale ontwikkeling en artistieke vorming. Bij ons bepaal jij wat er wordt ontwikkeld en wat daarmee kan worden gevormd. Want dat is de beste manier om er voor te zorgen dat muziek (leren) maken leuk is en plezierig blijft om te doen.
  • Wie bij ons muziekles gaat volgen, kiest zelf voor een muziekinstrument als vertrekpunt. Aan de hand van dit muziekinstrument worden algemene, muzikale vaardigheden aangeleerd. Er wordt kennisgemaakt met de basisbeginselen van het instrument. Er wordt gewerkt aan ritmische en melodische vorming. Het leren lezen van het notenschrift is hier meestal een onderdeel van - maar dat hoeft niet per se.
  • Na een periode van ongeveer twee jaar gaan cursisten zelf bepalen wat ze willen en bijdragen aan de invulling van de muziekles. Dat kan betekenen dat zij zich oriënteren op het bespelen van meerdere instrumenten of op een bepaalde muzikale stijl. Vanaf dat moment wordt de invulling van de lessen in overleg vastgesteld en uitgewerkt. Zo blijven cursisten eigenlijk ‘de baas’ over wat zij leren en met muziek maken willen doen.
  • In principe is onze opleiding toegankelijk voor kinderen van 8 jaar. Voor kinderen jonger dan 8 zijn er zeker ook mogelijkheden. Maar hiervoor is overleg vooraf gewenst. Het kan lijken dat een muziekopleiding alleen toegankelijk is voor jeugd en jongeren. Maar niets is minder waar: Je bent nooit te oud om te leren muziek maken! Dus ook voor volwassenen bieden wij interessante mogelijkheden om muziek te leren maken!
  • Voor meer informatie over onze muziekdocenten kijk hier.
  • Voor meer informatie, kun je contact met ons opnemen. Dat kan op verschillende manieren:
  • Via de e-mail: info@kna-vreeswijk.info
  • Telefonisch: 030 - 6063318
  • Persoonlijk: Kom langs op onze repetitieavond. Dat is de dinsdagavond, tussen 19.00 en 21.00 uur in het Rode Kruisgebouw, Constructieweg 6 Nieuwegein.