בית הכנסת העתיק של יריחו
"שלום על ישראל"
בית הכנסת העתיק של יריחו - "שלום על ישראל" הוא תגלית של חפירות ארכילוגיות בשנת 1936 של ד"ר ברמקי מטעם רשות העתיקות של המנדט הבריטי. החוקרים זיהו את רצפת הפסיפס בגודל 10 על 13 מטר כבית כנסת עתיק, בזכות הציורים של ארון הקודש, מנורה, שופר, לולב, והכתוכת "שלום על ישראל", שהוא מקור לשם בית הכנסת. בית כנסת זה, שנוסד במאה הששית למנינם, מיוחד לאור העובדה שאין בו שום צורת אדם או חיה.
סיפורו של בית הכנסת בשנים האחרונות
לאחר הנצחון במלחמת ששת הימים, מספר ישראלים החלו לבקר ב"שלום על ישראל" ביריחו, ובמקומות קדושים אחרים ביהודה ושומרון. ערבי מקומי ביריחו בנה בית על האתר ודרש דמי כניסה למבקרים. בשנת 1986 רשות הגנים הלאומיים רכש את הבנין.
באותה שנה, נוסד מנין קבוע במקום, ובשנות ה-90 המוקדמות, התחילו קבוצות לימוד ושיעורים. במהרה התפתחה ישיבה הראויה לשמה בבית הכנסת העתיק.
לפני חתימת הסכמי אוסלו בשנת 1993, היו מעט מאד בעיות. אבל לאור מסירת העיר יריחו לרשות הפליסטנאית, תלמידי הישיבה דאגו שייימנע מהם להגיע למקום. י
ראש הממשלה יצחק רבין רצה בהתחלה לסגור את הישיבה. אבל לחצים מח"כ חנן פורת, נחמיה תמרי, הרב הראשי לאו, ואחרים הצליחו לבטל את הגזירה. רבין החליט לתת ל"שלום על ישראל" סטטוס מיוחד: האתר נשאר תחת שליטה ישראלית במסגרת הסכם קהיר שנחתם בפברואר 1994. הסדר זה היווה דוגמא אח"כ לישיבת קבר יוסף. י
פרעות ראש השנה
גם לאחר הסכמי אוסלו, היחס של הערבים לבה"כ "שלום על ישראל" היה תקין, בניגוד לשטנה שהתנהלה סביב לקבר יוסף בשכם. אבל כל זה נגמר בראש השנה תשס"א. בליל אוקטובר 12, 2000, פורעים ערבים נכנסו לבנין הישיבה והשחיתו סידורים, ריהוט, ושרפו הקומה השנייה. כנראה הרשות הפליסטנאית שיפצה חלק מהנזקים.
ספר התורה של בה"כ ניצול בנס בזכות שמירתו בתוך כספת במחסן הנמצא ע"י הפסיפס. אולם הצבא סירב להכנס ליריחו בכדי להציל את הספר. בסוף הישיבה העבירה למפקד קשר את הוראות פתיחת הכספת. הוראות אלו הועברו לפליסטינאים, אשר פתחו את הכספת והחזירו את ספר התורה. היום הספר נמצא במבואות יריחו.
עדכון
בשנת 2005 קבוצה של ישראלים ביקרו בבית הכנסת לאחר שצה"ל שיפץ את המקום. כעת צה"ל מאפשר ביקורים במקום פעם בשבוע, בימי שישי.
למידע נוסף על יריחו