Hírek

Részletes programajánlót elektronikus hírlevelünkben küldünk, felhívásokkal, kiadvány- és pályázatfigyelővel.
Arra kérjük tagtársainkat, hogy esetleges e-mail cím változásukat jelezzék felénk. Köszönjük.

Kérjük, az szja 1% felajánlásával támogassa munkánkat! Adószámunk: 18103933-1-43


Szimbiózis Napok 2018

MAKAT info,   [ frissítve ]

http://szimbiozis.com
A Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivál idén immár tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre 2018. május 11-12-én a Három Holló kulturális központban (1052 Budapest, Piarista köz 1. - bejárat a Szabad sajtó út felől).
Sokféle előadás, beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zene várja az érdeklődőket.


Letölthető: Programfüzet (PDF) | Napi bontás (táblázat)


Ízelítő a témákból:
identitás és közösségi emlékezet, etnicitás és történetiség, ember és természet viszonya, a test esztétikája, a találkozások antropológiája, posztmodern magyarságtudat, Székelyföld, Pakisztán, Kelet-Afrika, Japán, Mexikó, Peru, fátyolt viselő nők a keleti kultúrákban, szövés és szövetek Mexikótól Indiáig, Skóciától Guatemaláig, kirekesztettek és befogadottak, családi stratégiák (ha „közel jön” a város), outsider art, ingázók szélesvásznon, antropológiai filmkészítés, Budapest hangtérképe, fotó és antropológia, háborús erőszak, üzleti antropológia, mongol játszóház, interaktív művészeti foglalkozások, hangszerkészítés, kalligráfia, alkalmazott antropológia.

A tudás mítosza

MAKAT info, 2018. márc. 10. 16:00   [ 2018. ápr. 18. 9:16 frissítve ]

A TUDÁS MÍTOSZA
A MAKAT Modern Mitológiakutató Műhely (MoMiMű) IV. vándorkonferenciája

Időpont: 2018. április 19. (csütörtök) 9:00-20:00
Helyszín: DocuArt (1092 Budapest, Erkel u. 15. - Ráday u. 18.)
Program | Nyomtatóbarát program

Tudás és mítosz. Első olvasatra egymásnak ellentmondó fogalmak, hiszen ma tudásnak azt tekintjük, amiről konkrét ismereteink vannak, ami tapasztalaton alapul, amit bizonyítani lehetséges. Ezzel szemben a hiedelmek és a mítoszok éppen ott keletkeznek, ahol az igazolt tudás hiányos, és a nem-tudás okozta űrt nem feltétlenül igazolható és nem csak tapasztalaton alapuló elemekkel szándékoznak betölteni. Ennek megfelelően a tudás—hit, tapasztalati tudás—hiedelem, vagy a tudás—tudatlanság ellentétpárok léte magától értetődő és köztudomású. Hasonlóképpen jelen van mindenkor az igaz tudás és az elutasított tudás megkülönböztetése, mitikus szembeállítása. Jelen konferencián az elkülönítés helyett azonban mégis inkább az egységes szemléletre törekszünk.

Megjelent: "A találkozások antropológiája"

MAKAT info, 2018. febr. 15. 12:17   [ 2018. febr. 15. 21:45 frissítve ]

https://sites.google.com/site/makatinfo/hirek/_draft_post/A_talakozasok_antropologiaja_borito.jpg
Örömmel tudatjuk, hogy megjelent The Anthropology of Encounters / A találkozások antropológiája címmel a MAKAT Könyvek sorozat első kötete.
(A Tartalomjegyzék és az Előszó a mellékelt fájlban olvasható.) 

A könyv bolti ára 3200 Ft. Nem MAKAT-tagok a Társaságtól 12,5%-os kedvezménnyel, 2800 Ft (+postaköltség) áron, MAKAT-tagok pedig 25%-os kedvezménnyel, 2400 Ft (+postaköltség) áron rendelhetik meg a kötetet a makat.info@gmail.com címen. 
Személyes átvételre lehetőség van Budapesten, továbbá a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékén (Szeged, Egyetem u. 2.), Povedák Istvánnál.

Postai átvétel
: A megrendelt könyveket postán küldjük el, a Magyar Posta díjszabása szerinti postaköltség felszámításával, a csomagolás ingyenes.
Postaköltség: 500 Ft/kötet. (Ajánlott küldeményként: +295 Ft.)
A könyvek és a postaköltség árát előre kérjük átutalással befizetni a következő számlaszámra: 10401000-50526677-74841006 (K&H Bank).
A közleményben kérjük, tüntessék fel a kötet címét: A találkozások antropológiája.

Felhívás: Szimbiózis Napok 2018

MAKAT info, 2018. febr. 14. 10:06   [ 2018. febr. 14. 10:08 frissítve ]

Immár 13. alkalommal kerül megrendezésre a Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivál 2018. május 11-12-én Budapesten. Szeretettel invitálunk mindenkit, akinek kedve van részt venni a fesztivál megvalósításában előadóként, szekciószervezőként, műhelyvezetőként vagy más minőségben.
Felhívásunk a mellékelt fájlban olvasható. A programjavaslati lapokat 2018. március 10-ig várjuk a szimbiozisnapok@freemail.hu címre.
Üdvözlettel a szervezőcsapat nevében: Melles Éva, Szász Antónia és Tóth-Kirzsa Fruzsina.
http://szimbiozis.blogspot.hu   |   Felhívás   |   Programjavaslati lap  

Felhívás: A tudás mítosza

MAKAT info, 2018. jan. 19. 11:38   [ 2018. márc. 9. 16:29 frissítve ]

https://sites.google.com/site/makatinfo/hirek/_draft_post/Tudas_es_mitosz_CFP_MAKAT_MoMiMu.jpg
A MAKAT Modern Mitológiakutató Műhelye (MoMiMű) IV. vándorkonferenciáját a tudás és mítosz témában rendezi meg.
Időpont: 2018. április 19. | Helyszín: DocuArt (1092 Budapest, Erkel u. 15. - Ráday u. 18.)
Felhívás | Jelentkezési határidő: 2018. február 15. (max. 300 szavas absztrakttal)

Tudás és mítosz. Első olvasatra egymásnak ellentmondó fogalmak, hiszen ma tudásnak azt tekintjük, amiről konkrét ismereteink vannak, ami tapasztalaton alapul, amit bizonyítani lehetséges. Ezzel szemben a hiedelmek és a mítoszok éppen ott keletkeznek, ahol az igazolt tudás hiányos, és a nem-tudás okozta űrt nem feltétlenül igazolható és nem csak tapasztalaton alapuló elemekkel szándékoznak betölteni. Ennek megfelelően a tudás—hit, tapasztalati tudás—hiedelem, vagy a tudás—tudatlanság ellentétpárok léte magától értetődő és köztudomású. Hasonlóképpen jelen van mindenkor az igaz tudás és az elutasított tudás megkülönböztetése, mitikus szembeállítása. Jelen konferencián az elkülönítés helyett azonban mégis inkább az egységes szemléletre törekszünk, és elsősorban az alábbi témakörökben várjuk előadók jelentkezését:
- a tudomány mítosza(i), mítoszok a tudományról,
- a tudós mítosza,
- a tudás és a titkos tudás mítosza,
- a tudomány és határainak mítosza,
- a tudás megszerzésének mítosza,
- a tudásformák és tudásmítoszok változásai,
- a megbélyegzett tudás mítosza,
- a megszabadító tudás mítoszai.

20 éves a MAKAT

MAKAT info, 2017. szept. 24. 17:03   [ 2017. dec. 11. 16:47 frissítve ]

Meghívó a MAKAT 20 ünnepségre
A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság (MAKAT) zsenge ifjúkorát hátrahagyva idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az alapító elnök, Boglár Lajos által életre hívott és Hofer Tamás tiszteletbeli elnökségével megalakult Társaság, bár több le- és felértékelődésen esett át, a forgalomból való teljes kivonást sikerrel kerülte el. Sőt, abban bízhatunk, hogy egyre stabilabbá válik, és árfolyama folyamatosan emelkedik.
Ünnepeljük együtt ezt a különleges évfordulót, és ünnepeljük együtt a szakmát, hivatásunkat, a kulturális antropológia tudományterületét! Minden Tagtársunkat, minden kulturális antropológiát művelő, kutató, oktató, alkalmazó barátunkat szeretettel várjuk a MAKAT 20 ünnepségen!

Időpont: 2017. december 1. (péntek) 13:30–23:00
Helyszín: DocuArt – 1092 Budapest, Ráday u. 18. – Erkel u. 15. (bejárat az Erkel utcából) | térkép  |  megközelítés, parkolás

Részletek: a csatolt meghívóban. | Nyomtatóbarát program | Facebook: https://www.facebook.com/events/2399493680274997/

Szimbiózis Napok 2017

MAKAT info, 2017. máj. 2. 16:57   [ 2017. máj. 3. 6:29 frissítve ]

A SZIMBIÓZIS kulturális antropológiai fesztivál immár 12. alkalommal kerül megrendezésre 2017. május 12-13-án az Auróra közösségi központban (Budapest VIII. ker. Auróra u. 11.). Idén is sokféle előadás, beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, film és zenei program várja az érdeklődőket. 
 
Ízelítő a témákból: narratíva és emlékezet, Albánia, Afrokuba, a Kaukázus világa, totonák indiánok, "Az antropológia mesterei ma": Victor Turner és a struktúra/communitas viszony, a sámánság vallásetnológia megközelítései, az őslakos hantik sámánhiedelmei, helyszellemek, közösségi élet és úton levés a kortárs orosz ortodoxiában, variációk akadálymentességre: mozgássérült emberek lakástörténetei (interjúelemző műhely), életmódok és értékrendek, test és lélek, testtudat és testélmények: az emberi test antropológiája, biciklikon: a kerékpár-jelenség, digitális történetmesélés: önismeret és önkifejezés a digitális korban, szoftverantropológia, táncantropológia, az üzleti élet antropológiája, "Nőügyek", megfigyelői perspektívák, részvételiség, "Így kutatunk mi"...

> Hivatalos honlap  |  A fesztivál Facebook oldala  |  Szimbiózis blog  |  FB esemény  |  Plakátok

Képes beszámoló az Idegen/Stranger konferenciáról

MAKAT info, 2017. ápr. 26. 7:01   [ 2017. ápr. 26. 7:15 frissítve ]

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának Humántudományok Tanszéke és Társadalomtudományi Tanszéke, valamint a MAKAT Modern Mitológiakutató Műhely rangos nemzetközi szakmai támogatással (Szegedi Tudományegyetem BTK – Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság, Román Összehasonlító Irodalmi Társaság, MTA Magyar Kulturális Antropológia Társaság) nagy sikerű nemzetközi háromnyelvű interdiszciplináris konferenciát szervezett Csíkszeredában, a Sapientia EMTE épületében, 2017. április 21-22. között IDEGEN – STRĂINUL – STRANGER címmel. A rendezvényre a magyarországi és romániai előadókon túl neves amerikai, bolgár, cseh, holland, japán, lengyel, olasz, svéd, szerb, szlovák egyetemek kutatói jelentkeztek, összesen 115-en. 
Képes beszámolónk itt olvasható

Gratulálunk

MAKAT info, 2017. ápr. 17. 19:00   [ 2017. ápr. 17. 19:05 frissítve ]

Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy Povedák Istvánt, a MAKAT alelnökét, újabb két évre megválasztották a SIEF (International Society for Ethnology and Folklore) Ethnology of Religion Working Group elnökévé a 2017. március végén megrendezett göttingeni kongresszuson, amelyhez őszintén gratulálunk.

Gyászhír

MAKAT info, 2017. ápr. 12. 8:10   [ 2017. ápr. 12. 8:19 frissítve ]

Szomorúan, megrendülten tudatjuk, hogy Hollós Marida kulturális antropológus, a Brown University professzora, 2017. április 11-én éjjel örökre távozott közülünk.
1-10 of 83