Projektek‎ > ‎

Boglár-hagyatékTOLLKORONÁK ÉS TŰZLEGYEZŐK


Boglár Lajos - kulturális antropológus professzor, a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság alapító elnöke - amazóniai gyűjteményének egy értékes részét a családja őrzi. Közöttük sok olyan tárgy van, amelyekhez Boglár Lajos haláláig ragaszkodott, személyes emlékei fűződtek hozzájuk. Ezek szakszerű állagmegőrzését a család nehezen tudja biztosítani. A barátok, tanítványok – a Szimbiózis Alapítvánnyal, a Magyar Kulturális Antropológiai Társasággal és a Néprajzi Múzeummal partnerségben – összefogtak azért, hogy ez az értékes gyűjtemény méltó helyre, magyar közgyűjteménybe kerülhessen.

A Boglár Lajos barátai, tanítványai által létrehozott Szimbiózis Alapítvány ezért egy szponzorkereső kampányt indított 2012 tavaszán, azzal a reménnyel, hogy magánemberek, cégek támogatásával összegyűjtheti a szükséges összeget, majd a tárgyakat a Néprajzi Múzeumnak ajándékozhatja.
A felhívásról és a gyűjteményről a kapcsolódó blogon találhatók részletek.

A kampány eredményei:
A Szimbiózis Alapítvány kampánya során 45 egyéni és 3 intézményi támogató ajánlott fel támogatást, amellyel összesen 70 tárgy megvásárlását tudták támogatni. Ezen kívül a Nemzeti Kulturális Alap 3,5 milliós és Richard de Unger mecénás 0,5 milliós támogatása lehetővé tette, hogy 2013 nyarán a több száz tárgyból álló gyűjtemény a Néprajzi Múzeumba kerülhessen.

A kampányról és eredményeiről a blog Visszhang oldalán érhetők el további részletek.

A tárgyak átvételéről készült fotók itt tekinthetők meg: >>

A tárgyakból rendezett kiállítás 2014. március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napján nyílik meg, amelyre minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk. A kiállítás június 9-ig látható.

Bővebben >>