A Magyar Kulturális Antropológiai Társaság Választmányának
nyilatkozata az orosz-ukrán háború kapcsán

Közel egy hónapja pusztít Ukrajnában a 21. századi európai történelem legnagyobb humanitárius katasztrófáját okozó háború, aminek következtében immár több százezer menekült érkezett Magyarország területére is. Habár tisztában vagyunk nyilatkozatunk hatásainak korlátaival, szükségét érezzük kimondani, hogy a Magyar Kulturális Antropológiai Társaság a legmesszebbmenőkig elutasítja az erőszak minden formáját, és együttérzését fejezi ki az orosz-ukrán háború valamennyi áldozata felé. Szolidaritást vállalunk szakmánk ukrajnai szervezeteivel, kutatóival, oktatóival, diákjaival és intézményeivel. Egyúttal tiszteletünket fejezzük ki azon orosz kollégák, művészek, polgárok és szervezetek iránt, akik személyes biztonságukat veszélyeztetve, nyíltan elítélik az erőszak alkalmazását az ukrán helyzet megoldásában.

Antropológusokként kötelességünk felhívni a figyelmet az emberi méltósághoz való jog fontosságára, amit a háború alapjaiban tipor el. Hisszük, hogy a konfliktus tartós megoldását csakis békés módon lehetséges elérni azon alapvető elvek mentén, amelyeket tudományágunk is képvisel. Ezek a tolerancia, a másik megértése, a kulturális és nyelvi sokszínűség elfogadása, valamint ezek megőrzése.

A tragikus körülmények között példaértékű az az összefogás, ahogy Közép-Kelet Európa – benne Magyarország – lakossága a menekültek megsegítésére reagált. A MAKAT köszönetét fejezi ki azon civil és egyházi segélyakcióknak és szervezeteknek, magánszemélyeknek, helyi és regionális kezdeményezésekben részt vevőknek, akik a háború kirobbanása óta folyamatosan szolgálatot teljesítenek a határon, az ideiglenes szállásokon, a pályaudvarokon, vagy bármilyen más formában támogatják az Ukrajnából menekülőket. Reméljük, hogy ez az összefogás a későbbiekben is fennmarad!

Kérjük, hogy aki szervezetünk tagjai, szimpatizánsai közül teheti, támogassa (továbbra is) pénzzel, tárgyadománnyal vagy önkéntes munkával a menekülteket segítő szervezeteket, önkormányzatokat, civil és állami kezdeményezéseket!

Budapest, 2022. március 17.