Tasca

Què heu de fer, doncs?

Enguany, en les Jornades Culturals de l'Institut, cada curs s'encarrega de preparar una exposició sobre un tema d'interés diferent. En les Jornades Culturals els protagonistes sou vosaltres. Cada curs té un tema assignat (o n'ha triat un pel seu compte). Vosaltres heu d'investigar sobre la diversitat lingüística a Europa. Al llarg de la recerca us trobareu conceptes que en uns altres moments heu treballat a la classe de llengua, com ara llengües en contacte, llengua majoritària, llengua minoritzada, multilingüisme o substitució lingüística. Us servirà de recordatori i també us valdrà per a ampliar-ne coneixements. També veureu que a França es parlen un grapat de llengües, però que només n'hi ha una d'oficial, el francés. I que a Suïssa se'n parlen quatre i totes són llengües oficials. La situació lingüística de l'Estat espanyol és més propera i probablement més coneguda, però segur que us hi trobareu alguna sorpresa. Recordeu a quants estats diferents es parla alguna de les varietats de la llengua catalana? Quatre? Aneu bé!

Sempre hi ha hagut investigadors que s'han dedicat a esclarir els misteris del món. Sherlock Holmes i l'inseparable company el doctor Watson formen una de les parelles més famoses de tots els temps. Més recentment, el novel·lista suec Stieg Larsson escrigué la trilogia Millennium que protagonitzen una altra parella, Mikael Blomkvist i Lisbeth Salander. Què us sembla convertir-vos per unes setmanes en una parella d'investigadors? Vinga, poseu fil a l'agulla. Heu de treballar en parelles. Us heu de distribuir les faenes en funció de dues especialitats que us alternareu segons els interessos en cada activitat i segons les preferències personals, però al final hi heu d'haver col·laborat si fa no fa al 50%.

  • Investigador/a principal: responsable de l'activitat; recomana les línies de recerca, proposa la distribució del temps, supervisa i esmena els esborranys.
  • Investigador/a col·laborador/a: ajudant; redacta els esborranys.

Com heu de fer això? En unes activitats una persona fa d'investigador/a principal i l'altra de col·laborador/a, i en la següent canvieu els papers. Ja sabeu que les faenes s'adapten a les persones de la mateixa manera que les persones s'adapten a les faenes. La negociació entre els dos membres de la parella és la clau de l'èxit. Sherlock Holmes i Mikael Blomkvist en sabien molt, de tot plegat, però Watson i Lisbeth Salander feien troballes gràcies a la intel·ligència, l'enginy i la sagacitat. La bona entesa i la col·laboració entre dues persones sempre enriqueix el resultat de qualsevol tasca. La consulta de fonts diverses us donarà punts de vista que us obriran perspectives múltiples d'enfocar el vostre projecte.

La faena final encomanada és presentar a la resta de companys, al professorat del centre i a tots els

qui us visiten en les Jornades Culturals els resultats d'una recerca sobre la diversitat lingüística a Europa, a l'Estat espanyol i a casa nostra. Totes les exposicions impliquen fer-ne una presentació

oral, una mena de miniconferència (10 minuts) que heu d'il·lustrar amb el material recopilat en format paper i en format digital de totes les activitats que heu realitzat. No és cap competició, però segurament voldreu quedar bé davant de tota aquesta gent, oi? Una miqueta de pressió no fa mal a ningú. En acabant, fareu una avaluació tant del vostre treball com dels vostres companys de classe. Feu-hi una ullada i veureu fins a quin punt aprendre coses noves pot resultar divertit. Accepteu l'envit? Us agrada el repte? Espere que sí, compte amb vosaltres.