Nah-eenvoud

                   ziekenhuis en revalidatiecentrum

Hoe ga je om met iemand die hersenletsel heeft:



7 signalen,;(nieuw) 

die NAH ;

markeren.


Wat er op een Intensive Care afdeling van een ziekenhuis gebeurt kunt u hier lezen (klik op link)


Revalidatie

Ik ben gerevalideerd in Katwijk aan zee, in het RRC 'zee hospitium' dit centrum is later in ' De Basalt'  opgegaan. Er zijn ca. 7 vestigingen van de 'De Basalt,  misschien wel meer. verspreid over Nederland . 

Revalidatie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

7 vestigingen

De  'Basalt''  


In elk gebouw maak ik 4 deuren, 


zodat we even binnen kunnen kijken,  

er zijn meer deuren maar ik beperk me tot deze deuren:


 1 -  revalidatie volwassenen

2 -   revalidatie jongeren

3 -  revalidatie kind en ouder

Deur 4 mag  niet vergeten worden,  klik hierop voor meer informatie!


Zoek de beste instelling en/of ziekenhuis


Alles opnieuw leren


Je hebt een fijne jeugd;

 Dat doet je deugd;

lang heb je moeten leren;

Om alles in het leven te beheren;

Nu ben je klaar

Was het maar waar;

Hersenletsel door ziekte of ongeluk; 

en alles is stuk

Opnieuw  leren ---------> = ----------> Revalideren

We behandelen vaak patiënten na een beroerte. Onze belangrijkste prioriteit is onze patiënten helpen weer alles uit hun leven te halen. Dus onze behandelaren kijken heel goed wat belangrijk is voor de betreffende patiënt en helpen zorgen dat zij juist dat weer leren te doen. Lees hieronder wat Jan, Hans, Tucha en vele anderen uit hun revalidatie hebben gehaald.  


Het Erik Scherder Huis


Ook ouderen willen een beter leven na een trauma of een operatie een mogelijkheid wordt gegeven door de zorggroep. Klik op bovenstaande link om te zien hoe zij werken.


Het Activiteitenboek

Door de  beperkingen die kunnen ontstaan bij N.A.H. is het, vaak, bijna onmogelijk om in de maatschappij werk te vinden. Een Activiteiten Centrum is een oplossing om uw dag te besteden. Vroeger werd u in een AC alleen maar bezig gehouden. Zo kon u, als u daar prijs op stelde, de hele dag spelletjes doen of televisie kijken, maar dat gaat snel vervelen. Ik zal voor u op een rijtje zetten wat er tegenwoordig op een AC te vinden is:








Een revalidatietraject kan je worden aangeboden als je een chronische aandoening hebt. Tijdens zo’n traject werk je met meerdere disciplines en krijg je begeleiding om te leren leven met je aandoening. Wat er in zo’n traject allemaal voor therapieën worden aangeboden is afhankelijk van je ziektebeeld en situatie. Dit kan dus per persoon verschillend zijn. Maar wat is het verschil tussen een klinisch en poliklinisch revalidatietraject? Je leest het in dit artikel, mét ervaring van twee jongeren. Degene die haar ervaring deelt over een klinische revalidatie wilde graag anoniem blijven. De ervaring met de poliklinische revalidatie is geschreven door Nathalie, teamlid van JongPIT. 




Met belangrijke informatie voor de ouders van kinderen met een aandoening



Vier Handige tips

. Tip 1: Maak goed kennis met een cliënt; 

Het is voor begeleiders belangrijk je te verdiepen in de situatie  van de cliënt; aldus ervaringsdeskundige Jurre. “Maak uitgebreid kennis en bespreek wat je met elkaar wil bereiken. Per slot van rekening is begeleiding hoofdzakelijk bedoeld om weer te kunnen deelnemen, participeren is een mooier woord, in de maatschappij. Het ijs wordt zo gebroken. Uiteraard kun je ook de familie raadplegen als je er niet helemaal uitkomt. Toch benadrukt Jurre: “Betrek de cliënt er absoluut ook bij; dit is voor iedereen voordelig. De afstand is minder groot, waardoor de cliënt wat losser kan zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat je naast kinderen, ook met ouderen moet werken.




                                                                                                                                                                                                                             

 (Edwin van der Sar Foundation). Daarom ga ik met mijn begeleidster vaak wandelend naar de winkel. Als we de winkel hebben bereikt en ik doodmoe ben, ga ik in de rolstoel verder., Jurre adviseert begeleiders daarom een rolstoel mee te nemen (als de cliënt een rolstoel in zijn bezit heeft). “Beter mee als om verlegen!” Ook ga ik vaak een rondje lopen. Ik probeer het rondje uit te breiden, maar dat lukt nog niet zo goed.


Jurre heeft een belangrijke tip voor mensen die getuige zijn van een insult:  Als een cliënt een insult krijgt, moet je niet teveel praten over zijn toestand. Er zijn namelijk epileptici die (zoals ik) tijdens een toeval alles kunnen horen en zien, maar er niet op kunnen reageren. Dus wees voorzichtig.


Deze tip is voor cliënten. Er zijn veel mogelijkheden om begeleiding te kiezen. Jurre koos voor zowel een thuiszorgburo én een ZZP’er. Zijn ervaring is het volgende "ZZP’ers zijn wat flexibeler en meer plichtsgetrouw. Zij doen vaak begeleidend werk maar ook wel eens verzorging. Verzorgenden doen, hoe kan het ook anders, verzorging en soms begeleiding. Het is niet in alle gevallen nodig, maar omdat ik vanwege de epilepsie niet te lang alleen kan en mag blijven, word ik door 4 personen verzorgd. Ook mijn vrouw wordt hierbij betrokken. Ik heb dus begeleiding, verzorging én de mantelzorg van mijn vrouw.  Nu mijn vrouw is weggevallen ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk mantelzorg eigenlijk is.


Zorg & begeleiding.

Al in de revalidatieperiode wordt gekeken of u straks weer naar huis kunt al of niet met ondersteuning en mogelijke aanpassingen in uw huis. Wij zetten hier de mogelijkheden en de huidige wetgeving en regelgeving op een rij.

Weer naar huis met thuiszorg
Thuiszorg kan verschillende vormen van zorg omvatten:



Sociaal revalideren

De revalidatiezorg in Nederland is goed, maar het systeem richt zich vooral op medisch herstel. Terwijl een ongeluk of ziekte ook grote sociale uitdagingen geeft. Aandacht, financiële middelen en inzet voor sociale revalidatie schieten nog tekort.


                                                                                                                  

 Wet Langdurige zorg

Vandaag of morgen zullen veel mensen gebruik maken van deze wet. Je komt hiervoor in aanmerking wanneer  het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ ) dit toewijst Kunt u verpleegd worden in een verpleeghuis  of een andere instelling ook  thuis is mogelijk.  Lees hier  meer.

Niet meer eenzaam

Er zijn nog altijd 2 groepen te onderscheiden in een verpleeghuis:

Oud   -----> Jong  Wat gebeurt als we die groepen bij elkaar brengen Oud <-----> Jong 

Dat Muziek ook helpt bij verbetering van het letsel. Zoek die verbetering. Klik   op de link! 

Hulp vragen

Ik krijg het al ​een paar jaar;

Door beperkingen;

Bijna niet meer voor elkaar;

Normale dagelijkse dingen;

Lukken niet altijd meer;

Daarom vraag ik me af, keer op keer;

Wat is moeilijker, hulp vragen;

Of zelf een gokje wagen!

 

Korte uitleg van over spraakbeperkingen

Wil je meer weten over spraakbeperkingen klik dan op bovenstaande link.


Een APP als hulp bij het praten. Lukt het helemaal niet meer, gebruik de spraak/communicatie APP!




Na geopereerd te zijn wil je toch weer zo goed als mogelijk aan het leven deel nemen

Om te laten zien hoe dat gerealiseerd kan worden heb uk een filmpje gelinkt over revalidatie, klik op bovenstaande link



Cognitieve beperkingen        

Verschillende Beperkingen - Cognitieve of neurologische beperking. Cognitieve en neurologische beperkingen hebben te maken met het zenuwstelsel, inclusief de hersenen. Deze beperkingen kunnen spraak, gehoor, zicht, beweging en begrip beïnvloeden. Ze hebben niet noodzakelijk invloed op de intelligentie van een persoon. 


Nu ik gerevalideerd ben, is alles  achter de rug, dacht ik.  Maar dat was dus echt niet zo. Ik kon nog niet zo goed lopen en praten en er waren problemen bij gekomen, waarbij revalidatie ook noodzakelijk is. Omdat het relatief vaak voorkomt, heb ik voor jullie   een site van een revalidatie instelling gelinkt, die met een oplossing komen. (lees deze site)



Leven met NAH