Infektioiden hoito

Infektioiden synty

Infektiotauteja aiheuttavat mm. bakteerit, virukset ja sienet, joita kutsutaan yhteisnimellä mikrobit. Ihmisen iholla ja limakalvoilla asuu normaalisti valtava määrä erilaisia mikrobeja, jotka ovat hyödyksi mm. estämällä haitallisten mikrobien kasvua ja pääsyä sisempiin kudoksiin sekä tuottamalla vitamiineja suolistossa (esim. K-vitamiini). Tätä bakteerikasvustoa kutsutaan ihmisen normaaliflooraksi. Esimerkiksi iholle tulleen haavauman seurauksena "oma" bakteeri voi tunkeutua elimistöön ja aiheuttaa tulehduksen. Taudinaiheuttajamikrobi voi myös tarttua ihmisestä toiseen (esim. influenssavirus).

Bakteeri-infektio

Bakteerit ovat satoja kertoja suurempia kuin virukset ja niillä on suojanaan vahva seinämä. Erilaisia bakteereja on olemassa huomattavasti vähemmän kuin viruksia ja tavallisia tautia aiheuttavia bakteereja on kymmenkunta.

Hoidon kannalta on tärkeää erottaa virus- ja bakteeritulehdukset toisistaan, virustulehdukseen ei kannata määrätä tehotonta antibioottia. Yleisin työkalu erilaisten infektioiden erottamiseen on bakteeriviljely (esim. nieluviljely). Jos näytteestä tehdyssä viljelyssä ei kasva bakteeria, kyseessä on virustulehdus. Viljelyllä voidaan selvittää myös mikä bakteeri tulehduskohdassa kasvaa, jolloin voidaan valita mahdollisimman tehokas antibiootti. Bakteeritulehdukset seuraavat usein virusinfektiota, poskiontelotulehdus, välikorvantulehdus ja silmän sidekalvontulehdus ovat hyviä esimerkkejä tästä. Virus ja bakteeri voivat esiintyä myös yhdessä, näin on usein keuhkokuumeeseen sairastuttaessa.

Sieni-infektio

Hiiva-, silsa- ja rihmasienet ovat vielä bakteerejakin suurempia mikrobeja. Sienen aiheuttamat pinnalliset iho- ja limakalvoinfektiot ovat hyvin yleisiä. Lähes kaikki naiset saavat elämänsä aikana emättimen hiivatulehduksen samoin ihon kosteisiin poimuihin kuten varpaiden väleihin tai rintojen alle kehittyy helposti sieni-infektio, etenkin jos kenkä tai rintaliivi hankaa ihon rikki.

Infektioille tyypillistä on tulehdusreaktio. Tulehdus voi ilmetä paikallisesti esimerkiksi ylähengitysteiden limakalvoilla flunssassa tai yleisemmin muutoksina veriarvoissa. Mikrobin tunkeutuessa elimistöön elimistön puolustus aktivoituu: verenkierto tulehduspaikassa vilkastuu ja paikalle kertyy valkosoluja jotka erittävät tulehdushormoneja (sytokiinit). Suurin osa tulehduksen oireista (kuume, lihassärky, huono olo) johtuvatkin sytokiinien toiminnasta.

Infektioneuvonta, erilaiset infektiosairaudet

Kuva yläpuolella: Flickr/Nathan Reading

Kuva alapuolella: Flickr/Sanofi Pasteur

Virusinfektio

Virukset ovat rakenteeltaan millimetrin tuhannesosan kokoisia proteiineista ja geeneistä koostuva pallosia. Virukset pystyvät tunkeutumaan suoliston ja hengitysteiden limakalvon soluihin ja monistumaan siellä tehokkaasti. Näin syntyneet uudet virukset tunkeutuvat yhä uusiin soluihin ja levittävät tulehdusta laajemmalle elimistöön. Viruksen tunkeutuminen soluun laukaisee välittäjäaineiden tuotannon, josta ovat seurauksena voivat olla esimerkiksi yskä, nuha, oksentelu, ripuli ja kuume.

Virusinfektioita ei voida hoitaa antibiooteilla kuten bakteeritulehduksia. Virustautien hoitoon onkin hyvin vähän lääkkeitä. Usein hoito on oireenmukaista eli annetaan elimistön immuunipuolustuksen tuhota virukset ja helpotetaan oloa esimerkiksi yskä- ja nuhalääkken käyttöllä, ottamalla tulehduskipulääkettä kuumeeseen ja korvaamalla ripulina tai oksenteluna menetetyä nestettä. Lääkkeitä löytyy lähinnä influenssan, herpesviruksen ja HI-viruksen hoitoon. Joitain virusinfektioita voidaan estää rokottamalla.

Lue lisää sieni-infektioista:

Loistaudit

Loistauteja aiheuttavat yksisoluiset alkueläimet (esim. suolistosairaudet giardiaasia ja amebiaasi), madot (esim. kihomato) ja niveljalkaiset (esim. syyhypunkin aiheuttama ihotulehdus). Niveljalkaiset voivat myös levittää erilaisia tauteja (esim. puutiaisen levittämät borrelioosi ja puutiaisaivokuume). Maailmanlaajuisesti tärkein loistauti on malaria.

Infektioiden hoito -osio jatkuu seuraavalla sivuilla:

Tekstin kirjoittaja(t):

Raija Karjalainen, Ekami

Marja Virolainen, Ekami

Mervi Rikka, Ekami

Riitta Vuoksiala, Ekami