Pieni tapahtumaopas

Aarnimetsän pitäjät järjestävät vuorollaan eventtejä eli Ska-tapahtumia. Tapahtumia järjestetään siis ympäri Suomen, noin kuukauden parin välein ja ne ovat avoimia kaikille (alaikäiset huoltajan kanssa). Tapahtumaan pitää ilmoittautua ennakkoon, tapahtumamaksu on Suomen keskiaikaseuran jäsenille hieman halvempi kuin muille. Tapahtumaan aarnimetsäläiset kokoontuvat elävöittämään keskiaikaa, tapaamaan kauempana asuvia ystäviä, pitämään hauskaa, syömään hyvin, rentoutumaan ja oppimaan uutta.

Aarnimetsän vuosittaisia tapahtumia ovat muunmuassa:

Annanpäivät joulukuussa, järjestäjänä Poukka. (Paikkana Pyhällön Lintukodon leirikeskus)

Humalasalon Talvi-ilta tammikuussa. (Kariniemen leirikeskuksessa Valkeakoskella)

Sydäntalvenjuhla Unikankareella helmikuussa. (Sauvon Ahtelan leirikeskus)

Aarnimetsän Akatemia huhtikuussa. (Sauvon Ahtelassa)

Miehonlinnan Suwiyöt keväällä. (Pyhällön Lintukodossa)

Nuijasota,Humalasalon pitäjän järjestämä telttaleiri heinäkuussa. (Inkoon Kavalahdessa)

Kekrijuhla marraskuussa, järjestäjänä Hukan pitäjä. (Märkiön leirikeskus Nurmijärvellä.)

Tapahtumiin osallistuminen vaatii ennakkoilmoittautumisen joista informoidaan Aarnimetsän facebook-sivulla ja sähköpostilistalla. Tapahtumat täyttyvät yleensä nopeasti joten ilmoittautumislomakkeen avautuessa kannattaa olla tikkana tietokoneen ääressä jos mielii mahtua mukaan.

Tapahtumapaikka

Tapahtumat järjestetään useinmiten leirikeskuksissa joissa yövytään kerrossängyissä, huoneissa joihin mahtuu neljä henkeä tai enemmän. Kämppistoiveita toki saa ilmoittautuessa esittää. Tapahtumapaikalla eli saitilla on majoitustilojen lisäksi usein erillisessä rakennuksessa oleva sauna sekä päärakennus jossa ovat pitosali ja keittiö.

Tapahtuman kulku

Aarnimetsän keskiaikatapahtumat alkavat yleensä perjantai-iltana ja päättyvät sunnuntaina. Väki alkaa saapua paikalle perjantaina alkuillasta, järjestäjät toki jo aikaisemmin. Perjantaille ei yleensä ole järjestetty paljonkaan ohjelmaa. Aikaa kuluu majoittumiseen, puretaan tavarat ja ihmetellään kenen kanssa tällä kertaa pääsi samaan huoneeseen. Majoittumisen jälkeen kannattaa varata itselleen paikka pitosalin pöydästä, loppuillaksi voikin leiriytyä siihen. Oma paikka kannattaa valita huolella sillä yleensä se toimii tukikohtana sunnuntaihin saakka. Perjantai-ilta kuluu leppoisasti iltapalan ja saunan merkeissä ja mieli alkaa pikkuhiljaa unohtaa arkielämän kiireet ja siirtyä tunnelmalliselle keskiajalle kun farkut vaihtuvat villamekkoon, älypuhelimet menevät piiloon ja kynttilät sytytetään.

Lauantaille on varattu monenlaista ohjelmaa, esimerkiksi:

Matsausta eli rottinkitaistelua, turnajaiset.

Jousiammuntakilpailut.

Luentoja keskiaikaan liittyvistä teemoista.

Opetusta tai työpajoja, esim. käsitöitä, kalligrafiaa, nuolien tekoa, hiilipiirrustusta, oluiden maistelua, tanssia...

Usein tapahtumaan kuuluu myös pienet markkinat.

Lauantain kääntyessä iltaan pitosalissa alkaa tapahtua. Saliin on tuotu "valtaistuimet", kaikki ovat pukeutuneet parhaimpiinsa, airut kutsuu vieraat koolle seuraamaan paronillista hovia. Paronipari seurueineen saapuu ja kaikki nousevat penkeistään ja painavat päänsä kunnioittaakseen paronia ja paronitarta... Hovin edetessä airut kutsuu paroniparin eteen ansioituneita aarnimetsäläisiä, ja toki paronipari haluaa kiittää myös tapahtuman järjestäjiä sekä päivän kilpailuissa menestyneitä.

Kuvassa Drachenwaldin kuningaspari Prothall ja Cecilia sekä Aarnimetsän paronitar Rikissa.

Kun Aarnimetsän viralliset sekä ajankohtaiset asiat on hoidettu ja hovi saatu päätökseen, pidot voivat alkaa! Pitoihin kannattaa varautua hyvin tyhjällä vatsalla, sillä tiedossa on toinen toistaan houkuttelevampia keskiaikaisia herkkuja useassa kattauksessa. Välillä nautitaan ohjelmasta, esimerkiksi laulusta, ja sitten syödään taas vähän lisää. Pitojen jälkeen sauna on taas lämmin ja juhlat voivat jatkua myöhään yöhön.

Sunnuntai-aamuna pitosaliin kömpii aamupalalle toinen toistaan unisempia aarnimetsäläisiä. Toisilla vielä villamekot, toiset ovat jo vaihtaneet ylleen ne farkut. Sähkövalot on jo sytytetty mutta keskiajan henki säilyy vielä puheissa ja mielissä.

Muistathan!

Keskiaikatapahtuman järjestäminen vaatii paljon työtä, hyviin aarnimetsäläisiin tapoihin kuuluu että jokainen osallistuu tavallaan. Kukaan järjestäjistä ei saa palkkaa, ja vaatimaton tapahtumamaksu kattaa vain vuokrasta, ruuista ja materiaaleista aiheutuvat kulut. Onnistunut keskiaikatapahtuma rakennetaan yhdessä eikä kenellekään koidu ylenpalttista vaivaa kun kaikki tekevät jotain. Oli se sitten saunan lämmitystä, aamupuuron keittoa, porkkanoiden kuorimista tai lihapullien pyörittelyä keittiöllä, saunapuiden pilkkomista tai loppusiivousta, jokaiselle löytyy varmasti joku homma.

Mitä mukaan tapahtumaan?

Ensimmäiseen tapahtumaan ei tarvitse valtavaa varustevalikoimaa ja lähes kaiken saa lainattua. Mukana on hyvä olla:

    • Keskiaikavaatteet. Jos on talvi, niin jotain lämmintä. Ja sisäkengät tai villasukat, sillä kurakengillä ei saa tulla pitosaliin! Jos et ehdi ompelemaan, lainavaatteita löytyy varmasti.

    • Omat astiat. Seuralla ei ole keskiaikaiseen kattaukseen tarvittavia kippoja ja lautasia, joten ne sinun on tuotava mukanasi. Omaan kattaukseen on hyvä kuulua ainakin syvä lautanen tai kippo, lusikka, veitsi sekä juoma-astia. Lisäksi voit ottaa mukaan matalan lautasen,vesikannun, kynttilän tai lyhdyn sekä pöytäliinan. Huomioithan tapahtumakohtaiset ohjeet koskien kynttilöitä!

    • Omat juomat. Ruuan kanssa tarjotaan vettä ja mehua ja aamulla saa kahvia, mutta illan mittaan saattaa kaivata muutakin suun kostuketta.

    • Omat eväät. Tapahtumassa tarjoillaan iltapala, aamupala, lounas, pidot sekä aamupala, mutta jos näiden lisäksi kaipaa jotakin naposteltavaa niin ne pitää itse ottaa mukaan. Hyviä eväitä ovat esim. juustot, makkarat, hedelmät, pähkinät jne.

    • Yöpymis- ja saunomisvarusteet, henkilökohtaiset hygieniavälineet, puhelimen laturit sun muut mitä nyt ottaisit muutenkin mukaan kahden yön reissulle. Näiden ei tarvitse olla keskiaikaisia, kukaan ei tule ratsaamaan makuupussiasi tai pyjamaasi kunhan et tuo niitä pitosaliin.

    • Avoin mieli. Tulet todennäköisesti kohtaamaan jotakin uutta ja outoa, paljon hauskaa, ja saatatpa mahdollisesti myös liikuttuakin.