SAMSUN'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER...

SAMSUN’DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER…

KERİM ÖZBEKLER

GAZETECİ-YAZAR-ŞAİR

AMAZONLAR;BAZI YERLİ KAYNAKLAR DA KARADENİZ SAHİLLERİNDE VE THERMODON'DA (PERŞEMBE IRMAĞI KIYILARI'NDA) YAŞADIĞI İLERİ SÜRÜLEN KADINLARDAN KURULU AMAZONLAR DEVLETİ\'NİN YAŞADIĞI YER OLARAK GÖSTERİLEN SAMSUN, KARADENİZ'İN EN GÜZEL KIYILARINA SAHİPTİR. BAZI YUNAN KAYNAKLARINDA AMAZONLARIN SAMSUN KIYILARINDA YAŞADIĞINA DAİR RİVAYETLER MEVCUTTUR, ESKİ İRAN (PERS) KAYNAKLARINDA İSE BU KADINLARDAN AKSHAENA DİYE BAHSEDİLMEKTE VE 2850 YIL ÖNCE BAFRA-TERME-ÇARŞAMBA BÖLGELERİNDE YAŞADIKLARI ANLATILMAKTADIR. AMAZONLAR, ERKEKLERDEN NEFRET EDEN KADINLARDAN KURULAN KÜÇÜK 1 DEVLETTİ. ARALARINDAN 1 KRALİÇE SEÇMİŞLER VE İDARİ 1 KADRO OLUŞTURMUŞLARDI, İYİ SAVAŞABİLMEK İÇİN GÖĞÜSLERİNİ DAĞLATTIKLARI İLERİ SÜRÜLEN BU KADINLAR

ÜLKELERİNE HİÇ ERKEK SOKMAMIŞLARDIR. EN BÜYÜK ZEVKLERİ SAVAŞMAKTI, BU NEDENLE ÜREYEMEDİKLERİ İÇİN DEVLETLERİ BÜYÜYEMEMİŞ VE TARİHİN KARANLIĞINDA KAYBOLUP GİTMİŞLERDİR.

KIZILIRMAK NEHRİ;TÜRKİYE'NİN EN UZUN NEHRİ OLAN KIZILIRMAK NEHRİ, VEZİRKÖPRÜ İLÇESİ'NDEN SAMSUN TOPRAKLARINA GİRER. BAFRA İLÇESİ\'NİN KUZEYİNDEN MUHTELİF KOLLARA AYRILARAK KARADENİZ\'E DÖKÜLÜR, BAFRA CİVARINDA ALINAN ÖLÇÜMLERDE EN KURAK ZAMANDA KIZILIRMAK NEHRİ'NİN GENİŞLİĞİ 46 METREDİR. DERİNLİĞİ 1.30 CM.DİR, SANİYEDE 21 M3 SU AKITMAKTADIR. AKIŞ HIZI BAZI YERLERDE 3, BAZI YERLERDE 5 MİL CİVARINDADIR. KUVVETİ İSE 200 BUHAR GÜCÜNDEDİR, NİSAN-MAYIS-HAZİRAN-TEMMUZ AYLARI TAŞMA MEVSİMİDİR. BÖYLE ZAMANLARDA 8 TON AĞIRLIĞINDA Kİ KAYIKLARLA NEHİRDE GİDİLEBİLİR, SONBAHAR MEVSİMİNDE İSE BU KAPASİTE 4 TONA KADAR İNER. NEHRİN YATAĞI TEMİZLENECEK OLURSA, 30 TONLUK MOTORLARIN RAHATÇA İŞLEYEBİLECEĞİ SÖYLENMEKTEDİR. KIZILIRMAK ÜZERİNDE, BOYABAT VE VEZİRKÖPRÜ İLÇELERİNDEN BAFRA'YA SALLARLA KERESTE NAKLİ YAPILMAKTADIR.

SAMSUN FUARI;1 TEMMUZ 1964 YILINDA, DENİZDEN KAZANILAN 60.000 M2\'LİK 1 ALAN ÜZERİNE AÇILMIŞTIR. HER YIL 20 HAZİRAN 20 TEMMUZ TARİHLERİNDE AÇILAN BU FUAR, SAMSUN\'A GELENLERİN ZİYARET ETTİĞİ 1 FUARDIR.

KURŞUNLU CAMİİ-MESCİDİ;4 HAZİRAN 1340 YILINDA MOLLA FAHRETTİN ADINDA 1 HAYIRSEVER TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, KARE ŞEKLİNDEDİR. HALK TARAFINDAN, ABDEST ALMA YERİ VE TUVALETLER İLAVE EDİLMİŞTİR.

KALE CAMİİ (KUYUMCULAR CAMİİ);1314 YILINDA, İLHANLILAR ZAMANINDA VALİ EMİR TİMURTAŞ PAŞA TARAFINDAN KENDİ ADINA YAPTIRILMIŞTIR. 1968-1970 YILLARI ARASINDA HALK TARAFINDAN KURULAN 1 DERNEK VASITASI İLE YANINA VE ÜSTÜNE İLAVELER YAPILMIŞTIR, KUYUMCULAR CAMİİ OLARAKTA ANILMAKTADIR.

YALI CAMİİ;1312 YILINDA SADIK BİN ABDULLAH TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BAZI KAYITLARDA XV1.Y.Y.DA MEHMET BİN SADIK ABDULLAH TARAFINDAN İNŞA ETTİRİLDİĞİ ÖNE SÜRÜLMEKTEDİR. KARE PLANLIDIR, SEKİZGEN BİR KASNAK ÜZERİNDE OTURAN TRONOPLU 1 KUBBESİ VARDIR. KUBBENİN ÜZERİ KİREMİTLE ÖRTÜLÜDÜR, CAMİNİN İÇ VE DIŞI TAŞ VE TUĞLA KARIŞIMI İLE KAPLANMIŞTIR. KÜÇÜK VE YUVARLAK 1 MİNARESİ İLE SON CEMAAT MAHALLİ VARDIR.

PAZAR CAMİİ;1228 YILINDA İLHANLILAR ZAMANINDA VAKIF OLARAK YAPTIRILMIŞTIR, BAZI KAYITLARA GÖRE 14.Y.Y.DA YAPILDIĞI YAZILIDIR. HAZNEDAR SÜLEYMAN PAŞA VAKFI\'NA BAĞLIDIR, 1819 YILINDA ONARILMIŞTIR. DİKDÖRTGEN ŞEKLİNDEDİR, AHŞAP ÇATI İLE ÖRTÜLÜDÜR. MİHRABI 3 YÜZLÜDÜR, MİHRAP NİŞİ KAVİSLİDİR. SAMSUN'DA, SAATHANE MEYDANI\'NDADIR.

BÜYÜK CAMİ (VALİDE CAMİİ);1884 YILINDA KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA'NIN HANIMI AYŞE HATUN TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR, BATUMLU HACI ALİ EFENDİ TARAFINDAN 9 EYLÜL 1884 YILINDA İNŞA ETTİRİLDİĞİ DE İDDİA EDİLMEKTEDİR. ÇİFTE MİNARELİ OLAN BU CAMİ, SAMSUN'UN EN BÜYÜK CAMİSİDİR, BULVAR YOLU ÜZERİNDEDİR, SAATHANE MEYDANINDADIR. SULTAN ABDÜLAZİZ\'İN ANNESİ TARAFINDAN ESASLI BİR ŞEKİLDE ONARILDIĞI İÇİN VALİDE CAMİİ OLARAKTA ANILMAKTADIR, BİNA KESME TAŞTAN YAPILMIŞTIR. BÜYÜK ANA KUBBE ETRAFINDA KÜÇÜK KUBBELER VARDIR,KUBBE KASNAĞI İÇTEN YUVARLAK. DIŞTAN SEKİZGEN ŞEKLİNDEDİR, KISMEN BASIKTIR. İÇİ BİTKİSEL VE GEOMETRİK ŞEKİLLERLE SÜSLÜDÜR, MİHRAP MERMERDENDİR. BİRDE SON CEMAAT YERİ VARDIR.

İSA BABA CAMİİ VE TÜRBESİ;SAMSUN\'UN ALTMIŞ ALTILAR SEMTİNDEDİR, ÖMRÜNÜ ANADOLU\'NUN FETHİ İÇİN HARCAYAN İSA BABA VE MÜCAHİTLERİ İÇİN YAPILMIŞTIR. EN AZ 550 YILLIKTIR, 1895 YILINDA HAZNEDAR SÜLEYMAN PAŞA'NIN TORUNU MEMDUH BEY TARAFINDAN ONARILMIŞTIR. KARE ŞEKLİNDE İNŞA EDİLMİŞTİR, İSA BABA TÜRBESİ CAMİ BAHÇESİNDEDİR.

ŞEYH SEYYİD KUTBİTTİN CAMİİ-TÜRBESİ VE KÜLLİYESİ;BÜYÜK İSLAM ALİMİ ABDÜLKADİR GEYLANİ HAZRETLERİ'NİN TORUNU ŞEYH SEYYİD KUTBİTTİN'İN BULUNDUĞU BU TÜRBE VE BİTİŞİĞİNDEKİ TÜRBENİN 750 YILLIK BİR MAZİSİ VARDIR, TÜRBE VE MESCİT KARE ŞEKLİNDEDİR. L ŞEKLİNDE AÇIK VE SAÇAKLI SON CEMAAT MAHALLİ VARDIR, 1971-1973 YILLARI ARASINDA SAMSUN BELEDİYESİ TARAFINDAN İMAR EDİLMİŞTİR. TÜRBE KÜTAHYA ÇİNİLERİ İLE DÖŞENMİŞ 1 VAZİYETTEDİR, CAMİ VE TÜRBENİN DIŞI MERMERLE KAPLANMIŞTIR. SEYİT KUTBETTİN TARAFINDAN YAPILAN 1 CAMİDİR.

ABDULLAHPAŞA CAMİİ;1850 YILINDA İNŞA EDİLMİŞTİR, KARE ŞEKLİNDE KÜÇÜK 1 MESCİTTİR. 1969-1977 YILLARI ARASINDA HALK TARAFINDAN GİZLİCE YIKILARAK YERİNE 2 MİNARELİ 1 CAMİ YAPTIRILMIŞTIR, CAMİ HAZNEDERZADE SÜLEYMANPAŞA VAKFİYESİ'NE AİTTİR.

TAŞ HAN;MAHMUT BİN ALİ PAŞA VAKFIDIR, İSKELE CADDESİ ÜZERİNDE OLUP VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN 1974-1975 YILLARI ARASINDA ONARILMIŞTIR.2 KATLIDIR, HAN VE MAĞAZA GİRİŞLERİ YUVARLAK KEMERLİDİR.

GAZİ MÜZESİ;ATATÜRK\'ÜN SAMSUN'A AYAK BASTIĞI VE 1 HAFTA KALDIĞI ESKİ MINTIKA PALAS OTELİ SAMSUN BELEDİYESİ TARAFINDAN SATIN ALINARAK MÜZE HALİNE GETİRİLMİŞTİR, 1 ODASI ATATÜRK'ÜN KALDIĞI ŞEKİLDE MUHAFAZA EDİLMİŞTİR. ZEMİN KATI GAZİ KÜTÜPHANESİ OLARAK KULLANILMAKTADIR, ÜST KAT MÜZE ŞEKLİNDEDİR. BANDIRMA VAPURU'NUN 1 MAKETİ DE BU MÜZE İÇİNDE YER ALMAKTADIR, ATATÜRK'ÜN VEFATINDAN SONRA BİNA VARİSLERİNE İNTİKAL ETMİŞSE DE SAMSUN BELEDİYESİ BİNAYI 2.KEZ SATIN ALMIŞTIR.

ATATÜRK HEYKELİ;1928-1931 YILLARI ARASINDA AVUSTURYA'LI HEYKELTRAŞ HEİNZ KREPPEL TARAFINDAN YAPILMIŞTIR, ŞAHLANAN BİR ATIN ÜZERİNDE YER ALAN ATATÜRK HEYKELİ ŞEHİR PARKI'NDA BULUNMAKTADIR. HEYKELİN DÖRT TARAFINDA MİLLİ MÜCADELEYİ ANLATAN KABARTMALAR MEVCUTTUR, SAMSUN'LARIN YAZ AYLARINDA AKIN ETTİĞİ BU PARK 1 MESİRE VE DİNLENME YERİ OLARAK KULLANILMAKTADIR.

ATAKUM (MATOSYON);ÖĞRETMEN OKULU'DAN 20 KM.YE KADAR UZANAN SAHİLDE, SAYFİYE EVLERİ-KAMPİNGLER-LOKANTA-GAZİNO-ÇEŞİTLİ EĞLENCE YERLERİ-DUŞ VE SOYUNMA KABİNLERİ MEVCUTTUR. BEDEN TERBİYESİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ TESİSLERİ\'DE BURADADIR, DENİZ BURALARDA SIĞ OLDUĞUNDAN KIYIDAN 40-50 METREYE KADAR DENİZ İÇİNE GİRİLEBİLİR.

HASKÖY VE TELEVİZYON İSTASYONU;SAMSUN-SİNOP KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, SAMSUN'A 20 KM. UZAKLIKTADIR. ORMANLIK 1 ALANDIR, İLGİ ÇEKEN 1 MESİRE YERİDİR.

İTALYAN KATOLİK KİLİSESİ;SAMSUN\'DA 1 TANE İTALYAN KATOLİK KİLİSESİ VARDIR,1885 YILINDA YAPILAN KİLİSE'DE 1 RAHİP GÖREV YAPMAKTADIR.

SAMSUN'DA AVCILIK VE AV HAYVANLARI;SAMSUN İL TOPRAKLARININ 134.400 HEKTARI ORMANLIKTIR, BU NEDENLE ÖZELLİKLE KIZILIRMAK VE YEŞİLIRMAK DELTALARINDA TİLKİ-ÇAKAL ÇOKTUR. İLİN DİĞER BÖLGELERİNDE KEKLİK-ÖRDEK-KAZ-BILDIRCIN-ÇULLUK MEVCUTTUR.

SAMSUN'DA BULUNAN BALIK ÇEŞİTLERİ;SAMSUN'DA DENİZ VE BOL AKARSU BULUNMASI NEDENİ İLE BALIK ÇEŞİTLERİ ÇOKTUR, 20 ÇEŞİT BALIK VARDIR. TUTULAN BALIKLARIN % 40\'I İL DAHİLİNDE TÜKETİLMEKTEDİR. GERİ KALAN BÖLÜMÜ ANKARA BAŞTA OLMAK ÜZERE, İÇ ANADOLU İLLERİNE SEVK EDİLMEKTEDİR. EN ÇOK ELDE EDİLEN BALIK TÜRLERİ KALKAN-HAMSİ-KEFAL-BARBUNYA'DIR, SAMSUN İLİ DAHİLİNDE Kİ BALIK LOKANTALARINDA HER ZAMAN TAZE BALIK YEMEK MÜMKÜNDÜR.

SAMSUN'UN MEŞHUR YİYECEKLERİ;SAMSUN DENİZ KENARINDA BULUNAN 1 VİLAYET OLDUĞU İÇİN YEMEK ÇEŞİTLERİ ARASINDA BALIK ÖN SIRALARDA YER ALIR, SAMSUN'UN MEŞHUR YEMEKLERİ ŞU ŞEKİLDEDİR;HAMSİ TAVA-HAMSİ PİLAV-HAMSİ BUĞULAMA-LAHANA ÇORBASI-MISIR ÇORBASI-SU BÖREĞİ-KIYMALI PİDE (ETLİ EKMEK).

KARAYOLLARI DİNLENME TESİSLERİ YÜZME HAVUZU;SAMSUN'DA, KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ\'NE AİT 1 YÜZME HAVUZU VARDIR. 1 TRAMPLENİ MEVCUTTUR, ÇOCUKLAR İÇİN DERİN OLMAYAN BÖLÜMÜ VARDIR.

BÜYÜK SAMSUN OTELİ YÜZME HAVUZU;BURADAN HERKES, ÜCRETİNİ ÖDEYEREK FAYDALANABİLİR.

ORMAN FİDANLIĞI;SAMSUN-ORDU KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, SAMSUN-ÇARŞAMBA ARASINDA YER ALAN ORMAN FİDANLIĞINA GİRİŞ SERBESTTİR. DENİZE FAZLA MESAFESİ OLMAYAN FİDANLIĞA YAZ AYLARINDA İLGİ BÜYÜKTÜR, AĞAÇLARLA KAPLI OLAN BU MESİRE YERİNDE 1 FUTBOL SAHASI MEVCUTTUR. AYRICA, FİDANLIK İŞLETMESİNDE YER ALAN DİĞER TESİSLERDEN FAYDALANMAKTA MÜMKÜNDÜR.

KURUPELİT-İNCESU;SAMSUN\'A 20 KM. UZAKLIKTADIR, SAMSUN-SİNOP KARAYOLU ÜZERİNDEDİR. DENİZ KENARIDIR, ETRAFI AĞAÇLARLA ÖRTÜLÜDÜR. PİKNİK YAPMAK, DENİZE GİRMEK İÇİN İDEAL 1 YERDİR.

HAVZA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

HAVZA,SAMSUN\'A 85 KM. UZAKLIKTADIR. BURADA ATATÜRK KÜTÜPHANESİ-GAZİ ODASI-KÖPRÜLER-HAVZA HAMAMLARI VE KAPLICALARI VARDIR (KAPLICA SULARI KANSIZLIK-BÖBREK-MALARYA-CİLT-SİNİR HASTALIKLARI-ROMATİZMA-KADIN HASTALIKLARI-KARACİĞER RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR, HAVZA İSTASYONU\'NDAN SONRA 15 KM.LİK 1 ASFALT YOLA SAHİPTİR. BURADA 3 HAMAM BULUNMAKTADIR, İSİMLERİ MAARİF HAMAMI-BÜYÜK HAMAM-KÜÇÜK HAMAM'DIR.)-AKDAĞ MESİRE YERİ VE HAMAMI (İNSANLAR BURAYA SÖĞÜT AĞAÇLARI ALTINDA PİKNİK YAPMAK İÇİN GELMEKTEDİRLER, İÇİNDE ŞİFALI SU BULUNAN AKDAĞ HAMAMI BURADADIR.)

TERME'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

TERME, SAMSUN'A 23 KM. UZAKLIKTADIR. TERME\'NİN 7 KM. DOĞUSUNDA, ÜNYE ASFALTI KENARINDA BULUNAN MİLİÇ MAHALLESİ'NDE 1 PLAJ VARDIR. MİLİÇ PLAJI YANINDA BALKANLI ORMANI OLDUĞU İÇİN İLGİ GÖREN 1 DENİZ KENARIDIR, İNSANLAR BURAYA PİKNİK YAPMAK VE DENİZE GİRMEK İÇİN GELMEKTEDİRLER.

KAVAK'TA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

LÖRGÜÇ PAŞA CAMİİ-YENİ CAMİİ-HÜKÜMET KONAĞI-KAVAK KALESİ (KALE DORUĞU)-ÇAKALLI KÖYÜ KİLİSE KALINTILARI-ÇAKALLI KÖYÜ SELÇUK HANLARI-AYAKLIALAN KİLİSE HARABELERİ-ÇAKULLU KİLİSESİ HARABELERİ, İLÇEDE ÇOK KAVAK YETİŞTİĞİ İÇİN İLÇEYE BU İSİM VERİLMİŞTİR. SAMSUN-ANKARA KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, SAMSUN\'A 52 KM. UZAKLIKTADIR.

VEZİRKÖPRÜ'DE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

MEDRESE-BEDESTEN-SAAT KULESİ-MEHMETPAŞA HAMAMI-KALE HAMAMI-KELİ CAMİİ\'DİR, VEZİRKÖPRÜ;SAMSUN\'A 116 KM. UZAKLIKTADIR.

LADİK'TE GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ZAVİYE MAHALLESİ CAMİİ-DAVUTPAŞA CAMİİ-BÜYÜK MEDRESE-ATİK CAMİİ VE HAMAMI-HİLYAS KAPLICASI (SUYU 36 C SICAKLIKTADIR-LADİK GÖLÜ (TERSAKAN IRMAĞI\'NIN DOĞDUĞU BU GÖL, 2 KM2\'LİK YÜZÖLÇÜMÜNE SAHİPTİR. GÖL İÇİNDE ALABALIK VE TURNA BALIĞI VARDIR, GÖL CİVARINDAN ELDE EDİLEN SAZLARLA HASIR YAPILMAKTADIR.)LADİK HALILARI İLE ÜNLÜDÜR, SAMSUN\'A 83 KM. UZAKLIKTADIR.

ALAÇAM'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

ŞADİBEY CAMİİ-YENİ CAMİ-MAL GÖLÜ (SAMSUN-SİNOP SAHİL YOLU ÜZERİNDEDİR, AĞAÇLARLA KAPLI. DENİZİ KAYALIKLARIN ÜZERİNDEN GÖREN GÜZEL 1 MESİRE YERİDİR, HALK ARASINDA ÇAM GÖLÜ OLARAKTA BİLİNMEKTEDİR.) ALAÇAM; SAMSUN\'A 82 KM. UZAKLIKTADIR.

BAFRA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

BÜYÜK CAMİ-TAYYARPAŞA CAMİİ-NURİ İBRAHİM CAMİİ-ÇARŞI CAMİİ-DRAMOSLU MEZARI-ASAR KALE-KAYA MEZARLARI-ŞİFA HAMAMI-BAFRA MADEN SUYU (BU SU, MİDE RAHATSIZLIĞI VE HAZIMSIZLIĞA İYİ GELMEKTEDİR)-LİMAN GÖLÜ (SAMSUN'UN BAFRA İLÇESİ'NE 20 KM. UZAKLIKTADIR, 3 KM2 BÜYÜKLÜĞÜNDEDİR. BU GÖLDEN YILDA 150 TON CİVARINDA, KEFAL VE SAZAN BALIĞI AVLANMAKTADIR.)-GEYİK KOŞAN PLAJI (SAMSUN-SİNOP KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, ETRAFI ORMANLIK VE ÇAYIRLIKTIR. PİKNİK YAPMAK VE DENİZE GİRMEK İÇİN SAMSUN\'LULARIN RAĞBET ETTİĞİ ÜNLÜ 1 YERDİR, SAMSUN'UN EN MEŞHUR YERLERİNDEN BİRİSİDİR.)-KUMCAĞIZ (DENİZ KIYISINDA, ORMANLIK 1 ALANA SAHİP PİKNİK YERİDİR)-DEFNELİK (BAFRA\'NIN YÖRÜKLER MEVKİİNDEDİR, DENİZE 30 KM. UZAKLIKTA OLMASINA RAĞMEN ORMANLIK OLDUĞU İÇİN PİKNİK ALANI OLARAK RAĞBET GÖRMEKTEDİR.)-YAKAKENT PLAJI (GEYİKKOŞAN PLAJI'NA 7 KM. UZAKLIKTADIR, YAKA KENT 1 BALIKÇI KÖYÜDÜR. OTEL-LOKANTA VB.GİBİ TESİSLERE SAHİPTİR, BALIKÇI LOKANTALARINDA HER ZAMAN TAZE BALIK BULMAK MÜMKÜNDÜR.)

BAFRA;SAMSUN-SİNOP KARAYOLU ÜZERİNDE OLUP, SAMSUN'A 51 KM.UZAKLIKTADIR.

ÇARŞAMBA'DA GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLER;

KÖKÇELİ MEZARLIĞI CAMİİ-BEDÜKYAN BEDESTENİ-RIDVANBEY CAMİİ-DEĞİRMENBAŞI CAMİİ-PAVLİ İÇMESİ (ÇARŞAMBA İLÇESİ\'NİN AYANCIK YÖRESİNDEDİR, SUYU MİDE RAHATSIZLIKLARINA İYİ GELMEKTEDİR), ÇARŞAMBA SAMSUN\'UN 38 KM. DOĞUSUNDADIR. DENİZ KIYISINDADIR VE SAMSUN-ORDU KARAYOLU ÜZERİNDEDİR, BU İLÇE FOLKLORUNUN İÇİNDE YER ALAN ‘’ÇARŞAMBAYI SEL ALDI-BİR YAR SEVDİM EL ALDI.’’ TÜRKÜSÜ ÇOK MEŞHURDUR.