Tietoa Juankosken lukiosta

Historiaa

Juankosken lukion historia alkoi, kun mäelle kohosi uusi ja uljas rakennus vuonna 1960. Vuonna 1921 aloittanut yhteiskoulu sai lukio-oikeudet. Ensimmäiset 19 ylioppilasta painoivat valkolakin päähänsä vuonna 1963.

15.10.1973 oli lukionmäellä raskas päivä. Silloin kesken koulupäivän tuhoutui vanha yhteiskoulun rakennus tulipalossa. Tarinan mukaan tulipalosta ilmoittanut oppilas toimi opetetusti kohteliaasti ja koputti luokan ovelle sanoen: "Anteeksi, mutta koulu palaa." Koulun opit eivät hädän hetkelläkään pettäneet. Henkilövahingoilta vältyttiin mutta rakennus tuhoutui täysin. Heti aloitettiin uusien tilojen suunnittelu. Viimeinen laajennus koulussa tehtiin vuonna 1986, jolloin saatiin aikaisemmin puuttuneet fysiikan ja kemian luokat.

1.8.1975 lukion nimeksi tuli virallisesti Juankosken lukio. Keväällä 1989 oli juhlan paikka Juankosken lukiossa, koska silloin lakitettiin lukion 1000. ylioppilas. Yli 40 vuoden ajan Juankosken lukio on toiminut korkealla mäellä. "Viestiä mäeltä" on yksi lukiomme tunnuslauseita ja lukiolaiset ovat tehneet myös sen nimistä lehteä. Syksyllä 2003 lukio laskeutui alas mäeltä, kun uusi Ruukinkoulu valmistui kaupungin keskustaan. Vanha lukio peruskorjattiin 2003 ja nyt uusituissa tiloissa toimivat peruskoulun esiopetus ja ensimmäiset ja toiset luokat.