גאולה ומאה שערים

לאחר שחוצים את רחוב יפו מדרום לצפון, ברור שעברנו לעולם אחר. אנו הולכים ברחובות המסודרים ברשת בין רחוב יפו וגאולה. פעם, זו הייתה שכונה יהודית מעורבת אבל היום היא המעוז של היהדות החרדית.

פעם, זו הייתה שכונה יהודית מעורבת אבל היום היא המעוז של היהדות החרדית.

מרכז העולם המסחרי של היהודים החרדים הוא ככר שבת. בעבר נערכו כאן התפרעויות והפגנות על מנת לסגור את הככר בשבת. היום הכבישים נסגרים על ידי מתפרעים מתי שמתחשק להם.

.

כמו בכל מקום, המראה החיצוני עלול להיות מטעה. תושבי השכונה והמבקרים באים מרקעים שונים ומשונים של מסורות, נאמנויות ואמונות. לפי דעתי, המאפיין הבסיסי של הזהות היהודית הוא הוויכוח: עם אלוהים בכבודו ובעצמו ועם יהודים אחרים, ואף עם לא יהודים, על מה הוא חייב לעשות ולא לעשות. הספר המרכזי בתרבותינו, לצד התנ"ך הוא התלמוד. זהו אוסף ספרותי מלפני כמעט 2,000 שנה ב-72 כרכים של ויכוחים במשך מאות שנים מכל איזור המזרח התיכון. ספרות יהודית יותר מאוחרת מפרשת את התלמוד לאור נסיבות משתנות. זה ממשיך גם היום.

הגליית היהודים גרמה לזהויות ולתרבויות להתפתח בסביבות שונות בהן גרו היהודים. בתהליך שיבת ציון, שקיים מאז ההגליות, השינויים ביו הזהויות השונות היו בולטים יותר והתערובות ביניהן הולידו התנהגויות חדשות.

דוגמה קלאסית היא קוד הלבוש לגברים. כולם לובשים כובע שחור גדול, חולצה לבנה ומעיל שחור ארוך. לכאורה כולם דומים, אך כאשר מדייקים, יש הבדלים. יש את היהודים האשכנזים שבאו מאירופה, אבל הם מחולקים למתנגדים ולחצרות חסידים שונים. ואז יש את היהודים הספרדיים שגורשו מספרד ב-1492 והיהודים המזרחיים האחרים מארצות הים התיכון. בנוסף יש את היהודים המזרחיים מפרס, בוחרה וארצות דרך המשי באסיה.

הספרדים והמזרחיים אימצו חיצונית את הלבוש של האשכנזים אבל בצורה קצת שונה. לדוגמה, כשלובשים עניבה הכפתור העליון של החולצה פתוח והעניבה משוחררת.

הבא: מלון אמריקן קולוני ורחוב צלאח אלדין

קודם: שוק מחנה יהודה