Palomäki, Lieto

Tekijä: Riikka Susi (2012)

Olen harrastanut luonnonkasveja ala-asteelta saakka, eli lähes 20 vuotta, laatien kasvioita ja samoillen metsissä ja muissa mielenkiintoisissa paikoissa. Oulun yliopistossa lukiessani kasvitiedettä sivuaineena suoritin myös mm. hyötykasvikurssin, jolla opeteltiin hyötykasveja kasvitieteellisessä puutarhassa. Kurssilla käsiteltiin myös mauste- ja rohdoskasveja.

Kasvisilmäni on viime vuosina vähän taantunut, kun ei ole ollut samalla tavalla aikaa vaellella luonnossa kuin yläasteikäisenä (kumma juttu :P). Luonnonkasveja olen myös valokuvannut digikameroiden tulon jälkeen. Kasvien maailma on niin monimuotoinen ja värikäs, siitä ei saa tarpeekseen! Siksi valitsin maatiaisrodut ja -kasvit kurssilla piparjuuren siirtämisen lisäksi myös toisen aiheen, digikuvaherbaarion laatimisen. Kesä oli kuitenkin hyvin kiireinen ja häpeillen voin kertoa, että suuri aikomukseni vierailla noin viiden kartanon tai muun kulttuurisesti arvokkaan miljöön puutarhassa myös jäi aikomuksen tasolle. Osasyynä oli ehkä kesän surkea sää, tuntui että aina satoi..

Herbaarion tekoon heräsin vasta elokuussa ja päätin selvittää minulle tuttuakin tutumman ympäristön, lapsuudenkotini pihan ja puutarhan perinnekasvit. Lisäksi kuvasin mielenkiintoisia kasveja mm. Mustialassa, mieheni isoäidin luona sekä Nautelankosken museolla, Liedossa.

Palomäki Pettisten kylässä, Liedossa

Olen elänyt lapsuuteni isänisäni ja -äitini vuonna 1952 rakentamassa rintamamiestalossa. Vuonna 1998 viereen valmistui uusi hirsitalo. Vanhan talon paikalla oli ennen sijainnut talo, joka paloi 1930-luvulla, siitä talonpaikan nimi, Palomäki. Puutarhamullan seasta löytyy joskus vieläkin mustuneita pikku esineitä sekä sulanutta lasia, enemmän kuitenkin lääkkeiden läpipainopakkauksien paloja ja loppuun rutistettuja voideputkiloita isovanhempieni ajalta. Tunkiolle vietiin biojätteen seassa "ennen vanhaan" monenlaista roskaa, mikä tänä päivänä ihmetyttää.

Muut perinnekasvien kuvauspaikat

"Oman pihan" lisäksi tein tutkimusretkiä myös muihin puutarhoihin ja pihoille ja löysin lisää mielenkiintoisia vanhoja koristekasveja. Liedon asemalla sijaitsee Aurajoen pisin ja putouskorkeudeltaan suurin koski, Nautelankoski, jonka partaalla sijaitseva mylly on rakennettu 1806. Entisen myllärintuvan paikalle siirrettiin vuonna 1992 Liedon kotiseutumuseorakennus Jonkarin tupa, joka alunperin oli ollut osa Hakulan kylässä sijainnutta umpipihaa. Rakennus on sisustettu 1900-luvun alun myllärintupaa vastaavaksi. Kotiseutumuseon edustalle on perustettu kukkapenkki ja kasvimaa, joissa kasvaa vanhoja perinteisiä kasveja. Kukkapenkin kasveista kuvasin kirjavan ja sinisen ukonhatun, kultapiiskun, kapeakukkaisen syysleimun, harmaankäenkukan (jota ensin luulin aurankukaksi), tarha-alpin, rusopäivänliljan sekä humalan. Ryytimaassa oli yrttejä sekä mm. kehäkukkaa.

Harmaakäenkukka (Kuva Riikka Susi, 2012)

Lapsuudenkotini 1950-60-luvulla. Oikeanpuoleisessa kuvassa talon sivulla on syreeni, jonka paikalle istutettiin myöhemmin kuusi. Isä on sanonut, että kuusi ja minä olimme kuusen istutushetkellä samankokoiset, eli minä olin ehkä kolme-neljävuotias. Kuusi kaadettiin pari vuotta sitten sen kasvettua liian isoksi. (Kuva Riikka Susi)

Rusopäivänlilja. (Kuva Riikka Susi)

Enää ei ole elossa sellaista henkilöä, joka voisi kertoa Palomäen puutarhakasvien alkuperästä. Isänäitini Lea (s.1919), joka työskenteli pitkään Maskun Kankaisten kartanon avomaaviljelyksillä, harrasti puutarhanhoitoa ja kotitarveviljelyä aina 1990-luvulle asti. Isänisä Einari kuoli vuonna 1976. Isäni on syntynyt vuonna 1956 ja asunut mäellä opiskeluaikaa lukuunottamatta koko ikänsä. Hän muistaa lähinnä puiden ja pensaiden paikat, koska on joutunut niihin joskus kirvestä käyttelemään... Tällä hetkellä puutarhassa ovat talviomenat Lobo ja Veltty sekä syysomenat Bergius ja Ranger. Isäni mukaan Kaneleita on ollut aikoinaan enemmän kuin kolme, mm. valkoinen, punainen ja ruskea Kaneli. Punaviinimarjapensaita on yli kymmenen kappaletta, todennäköisesti lajiketta Punainen Hollantilainen. Kaksi vanhaa mustaviinimarjapensasta ovat todennäköisesti "Saarioisten lajiketta", joka makeampi kuin Öjebyn, jota on ostettu uutena puutarhaan pari kappaletta. Saarioinen on tullut Lietoon Kuusjoelta äitini äidinisän tuomana. Myös yksi punainen karviainen kasvaa ja voi hyvin.

Pihamme "erikoisuus" on tänä päivänä jo melko iso saarni, joka on istutettu ehkä 1980-luvun alussa. Alla olevassa kuvassa taidan sen juuri ja juuri erottaa oikeanpuolimmaisen omenapuun takana.

Äitini on muuttanut Lietoon 1980-luvun alussa ja muistaa puutarhassa kasvaneen tuolloin seuraavat kasvit, jotka edelleen ovat olemassa: kultapallo, vuorenkilpi, kirjoukonhattu, jalopähkämö, saniainen, kultapiisku, leimukukka, akileija (liila), syysasteri, pioni, vuohenkello, peurankello, idänsinililja, sormustinkukka, hopeahärkki, tarhatyräkki, varjolilja, suopayrtti, kuunlilja ja pikkusydän. Harmaamalvikki, tarha-alpi ja vuorikaunokki on tuotu Palomäelle äitini kotipaikasta Kiskosta. Eriväriset daaliat on vuosittain istutettu puutarhaan niin kauan kuin minä muistan. Pihan pensaita ovat mustamarja-aronia sekä morsiusangervo. Kesäkukista muistan lähes joka vuosi kylvetyn kehäkukkia ja krassia. Tiikerinlilja on hävinnyt ja humala sekä köynnöshortensia on hävitetty lahottamasta talon seiniä. Paikalla, jolla nyt on autotalli, on kasvanut juhannusruusu ja liila syreeni. Pihayyreeniä on kasvanut myös muualla pihapiirissä, josta se on hävitetty.

Hyötykasveista Palomäellä on "aina" kasvanut raparperia ja piparjuurta. Isänäitini asuessa kanssamme 1990-luvulla kasvatettiin perunalajikkeista Tammiston aikaista, Recordia (=Rekorttia), Ostaraa, Kliiviaa, Realtaa ja punaista (=Rosamunda?). Mamman jälkeen lajikelistalle ovat tulleet Timo, Van Gogh ja Siikli.

Oman pihan koluttuani tarkastin myös mieheni isöäidin pihan Turun Moisiossa. Nyt jo lähemmäs 10 vuotta hoidotta olleen pihan erikoisuus on sinisiä pieniä marjoja kasvattava mahonia (ks. Picasa). Pihassa on paksurunkoinen vanha tuija, jonka alla kasvaa pikkutalviota. Sitä olen siirtänyt myös Palomäkeen marjapensaiden alle maanpeitekasviksi.

Mustialan historiallinen kulttuurimiljöö oli myös pakko tarkastaa kasvien osalta. Mustialassa bongasin komeita tummanpunaisia salkoruusuja nukkapähkämöiden ympäröimänä Pitkälän edustalla. Vanhan konttorin takana olevassa puutarhassa kasvoi mm. kurkkuyrttiä, rusopäivänliljaa, "parsaa", helminukkajäkkärää, unikoita ja krassia. Pitkälän yksityisasunnon kupeessa komeili punakosmos. Museon takana sijaitsevassa yrttipenkissä kasvoi ainakin tuoksuruutaa, ilmasipulia, meiramia ja laventelia.

Puutarha 1980-luvun lopulla. Vasemmalla sijaitseva kivikko on hävitetty ja kuvan keskellä, kasvilavan vasemmalla puolella kasvavaa omenapuuta ei enää ole. (Kuva:Riikka Susi)

Salkoruusu. Valokuva: Riikka Susi

Punakosmos. Valokuva: Riikka Susi