Regulament Olimpiadă

NOUTĂȚI CU PRIVIRE LA OLIMPIADELE ȘCOLARE DIN ANUL ȘCOLAR 2018-2019

Printre cele mai importante elemente de noutate inserate în noua metodologie-cadru sunt:

  • acordarea unui număr sporit de locuri suplimentare pentru etapa națională a olimpiadelor naționale, la toate disciplinele;

  • posibilitatea de transfer a locurilor suplimentare neocupate la un an de studiu, la un alt an de studiu

  • stabilirea unui punctaj minim pentru a participa la etapa națională a olimpiadei

  • de regulă, etapa națională a olimpiadelor se desfășoară în universitățile de stat din România.

Numărul participanților la etapa națională este de 90 elevi/an de studiu pentru olimpiadele de la disciplinele: matematică, informatică, fizică, chimie, biologie și 70 elevi/an de studiu la celelalte olimpiade.

Se califică, la etapa națională, cei 47 de câștigători ai etapei județene - din cele 41 de județe și 6 (șase) sectoare ale municipiului București - la care se adaugă 43, respectiv 23 locuri suplimentare/an de studiu, conform ierarhiei din clasamentul național.

Pentru a se califica la etapa națională, participanții trebuie să obțină un punctaj cel puțin egal cu 40% din punctajul maxim posibil de obţinut la etapa județeană/ de sector.

În cazul în care, la nivelul județului/sectorului, nu există participanți care să întrunească această condiție, locurile astfel disponibilizate pot fi adăugate locurilor suplimentare.

În cazul în care locurile suplimentare nu se ocupă, acestea pot fi transferate la alt an de studiu, în limita unui procent de maximum 50% din locurile suplimentare, fără a se depăși, la etapa națională, 110 locuri pentru olimpiadele de la disciplinele matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, respectiv 85 pentru celelalte olimpiade.

Evaluarea lucrărilor elevilor participanți la etapa județeană a olimpiadelor școlare va avea loc fie în alt județ decât cel în care a fost susținută proba, fie la Comisia Centrală a Olimpiadei.

Sursa: Ministerul Educației Naționale