Welkom op de site van Gerben van der Veen

Nij Lûd Familieconcert


Tijdens het ‘Nij Lûd’-concert zijn avontuurlijke nieuwe geluiden te horen, van jong én oud. 

Zo componeerde Karel Stegeman op het gedicht van Lytse Gysbert Japicxprijs winnaar Sytze de Haas (12 jaar) het koorwerk ‘Ik gean fuort’. Een compositie van de jonge Steffen Bosma (11 jaar) is in de Suite Colori te beluisteren. Samen met Cantica Flora, de spiksplinternieuwe liederen van dirigent Gerben van der Veen, betekent dit drie premières. 

Colori Ensemble

Het Colori Ensemble heeft een bezetting die je zelden tegenkomt en bestaat uit Rianne Jongsma (fluit), Wilma Jongsma (hobo), Arjan Jongsma (marimba) en Frans Douwe Slot (piano). Zij studeerden aan de conservatoria van Amsterdam, Den Haag en Utrecht en wonnen individueel prestigieuze prijzen op diverse concoursen. Muziek werd ze met de paplepel ingegoten. Frans Douwe kreeg op 6-jarige leeftijd zijn eerste lessen. Bij Rianne, Wilma en Arjan thuis had vader Oeds (hoornist) altijd Radio 4 aan staan.  

Karel Stegeman

Vanuit zijn ervaring als zanger en dirigent schrijft Karel Stegeman nieuwe muziek, hoofdzakelijk voor de stem, hetzij voor solozang of koorzang. Zijn composities hebben diepgang en zijn tegelijkertijd kleurrijk en toegankelijk. Dat maakt ze geliefd bij zangers en luisteraars.

Kamerkoor Hortus Vocalis

Hortus Vocalis (stemmentuin) is het kernkoor van Collegium Vocale Fryslân en onderscheidt zich door bijzondere programmeringen, zoals de Friestalige passie ‘In Frjemdling yn Jeruzalem’ en de familieconcerten. Het koor bestaat uit 22 gevorderde zangers en werkt projectmatig.

Sytze de Haas & Steffen Bosma

Sytze de Haas uit Jorwert won in 2023 de Lytse Gysbert Japicxprijs. Zijn gedicht ‘Ik gean fuort’ was het beste Friese gedicht geschreven door leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs in Fryslân.

Steffen Bosma uit De Tike speelt cornet en heeft les van Johan Postma. Hij bedenkt zelf vaak een melodie speelt deze dan tijdens de les. 

Gerben van der Veen

Gerben van der Veen is artistiek leider van Collegium Vocale Fryslân, dirigent én componist. 

Met dit familieconcert wil hij kinderen kennis laten maken met klassieke muziek.

Annelies James Whitbourne

Op 4 mei verzorgt Toonkunstkoor Heerenveen het traditionele herdenkingsconcert met op het programma de indrukwekkende compositie van James Whitbourne: Annelies. Annelies is gebaseerd op de dagboeken van Anne Frank.

Het concert staat onder leiding van Gerben van der Veen als interim dirigent.