XIII-2296 Van Mildert, Anneken

Anneken van Mildert (XIII-2296)


ouders: Bartholomeus van Mildert en Catalijne de Coster


geboren: Emden ca 1592

gedoopt:

overleden: na 1635

begraven:


beroep:

woonplaats / adres: Rotterdam (dec, '29, mei '30), Ierland (1635)


relatie (1): ondertrouwt Amsterdam 14-5-1611


Hendrik Verbiest (XIII-2295)

alternatieve spelling: Verbies


ouders: Guillaume Verbiest en Agneta Massons


geboren: Antwerpen ca 1585

gedoopt:

overleden: ca jan. 1624

begraven:


beroep: wijnverlater (1610, '15)

woonplaats / adres:


relatie (2): ondertrouwt Amsterdam 27-7-1624


Friederich Krop


ouders:


geboren: Lubeck ca 1596

gedoopt:

overleden:

begraven:


beroep: brandewijnbrander

woonplaats / adres: Rotterdam



kinderen:

biografische aantekeningen


Hendriks moeder bepaalt dat haar schoondochter Anneken van Mildert geen zeggenschap krijgt over het legaat dat ze aan kleindochter Sara Verbiest schenkt. Hendriks moeder, Agneta Massons, zorgt sinds Hendriks dood voor diens dochtertje Sara. Anneken van Mildert doet dat kennelijk niet; in 1628 probeert Anneken weer zeggenschap over haar kind te krijgen, maar in 1630 is het Agneta Massons die de dan 17-jarige Sara onderbrengt bij een soort gouvernante.

Anneken van Mildert is de zus van Abraham van Mildert, een dichter en toneelschrijver.

Zij hertrouwt in 1624 met Friederich Krop uit Lubeck. Als in de ondertrouwakte van haar dochter Sara Verbiest goed ontcijfer, dan verblijft Anneke van Mildert in 1635 in Ierland. 


kind 3: Guillaume Verbiest

Bartholomeus Abrahamsz van Mildert, ‘wereldlijk priester’ sterft op 19-9-1661, en laat zijn nalatenschap na aan de armen van de katholieke kerk. De executeurs testamentair proberen het meest naaste familielid, Bartholomeus’ volle neef Guillaume Verbiest, openheid van zaken te geven en bij het sterfhuis te betrekken, maar Guillaume Verbiest wil de erfenis voor zichzelf hebben en doet een beroep op plakkaten en reglementen van de provincie Holland en West-Friesland, waarin het verboden is aan geestelijken om goederen na te laten aan katholieke instellingen. De executeurs zeggen dat Verbiest zichj vergist: er is geen poging gedaan om de erfenis toe te delen aan ‘geestelijke personen, kloosters of gestichten, geestelijke instellingen of geestelijke armen’, zoals in het plakkaat van Holland en West-Friesland wordt verboden. 

In 1655 gaat Guillaume Verbiest failliet, er volgt een betalingsregeling en zijn zwager, Arend van der Cruijss moet borg staan.


bronnen


* 1611, 14-5: Stadsarchief Amsterdam, DTB ondertrouw [415-89]: Heijnrick Verbies, van Antwerpen, wijnverlater, 26 jaar oud, (tussen geschreven: 24 aug) wonende op de NZ Melkmarkt, geassist met Guille Verbiest en Agneta Missoens, zijn vader en moeder, ter eenre, en Anneken van Mildert, van Eemden, oud 19 jaren, (tussengeschreven: 13 aug) wonende in de Kalverstraet, geassisteert met Bartelomeus van Meldet en Lijntgen Kosters, hare vader en moeder, ter andere (w.g. Hendrick Verbist, Anneken van Mildert)

* 1612, 27-9: Stadsarchief Amsterdam, DTB dopen Oude Kerk [5-33]: doop van Sara, dr.v. Heinrik Verbiest en Anne van Meldert, get: Gilliaem Verbiest en Katlijn van Meldert

* 1615, 5-3: Stadsarchief Amsterdam, DTB dopen Oude Kerk [5-135]: doop van Catelijn, ouders: Heinrick Verbiest en Anneken van Milden, get: Bartholomeus van Milden

* 1615, 7-12: Stadsarchief Amsterdam, NA Nots Palm Mathijs: (Hendrik Verbies, wijnverlater, poorter, zoon van Guill:m Verbies, is de man van Anneken van Mildert, die de dochter was van Bartelmeus van Mildert en Catelijna de Coster.) Hendrik Verbiest, wijnverlater en poorter deser stede, heeft opgedragen en getransporteerd aan Guill:e Verbiest, zijn vader, alle actie die hem komt in kwaliteit als man en voogd van Anneken van Mildert, zijn huisvrouw, competerende is in de erfenis van haar moeder Catelijna de Coster aenbesturven daeraf en van welcke aenbesturven goederen de vader, gen:t Bartelmeus van Mildert," zijn leven lang het vruchtgebruik heeft. Hij (Verbiest) transporteert deze goederen aan zijn vader, die ze alreeds heeft betaald. Hij en zijn vrouw doen daarom volkomen afstand van die erfenis, waarmee zijn vader mag doen wat hij wil.

* 1619, 7-7: Stadsarchief Amsterdam, DTB dopen Nieuwe Kerk [40-51]: doop van Gueljaem, zn.v. Henrick Verbiest en Anneken van Milden, get: Isaac van de Puijnder

* 1621, 21-3: Stadsarchief Amsterdam DTB dopen  Oude kerk [5-348]: Abraham, zn.v. Heinrick Verbiest en Anneken van Mildert, get: Heinrick Bosman en Abraham van Mildert. [Hendrik Bosman is de zwager van Hendrik Verbiest]

* 1623, 4-7: Stadsarchief Amsterdam, DTB dopen Nieuwe Kerk [40-215]: doop van Isaack, zn.v. Henrick Verbiest en Anneken van Mildert; get: Isaac de Puijnder

* 1624, 27-7: Stadsarchief Amsterdam, DTB ondertrouw: Frerick Crop, van Lubeeck, out 28 jaren, voort 3 gebodt de moeders consent inne te brengen, woont in de Warmoestraet <?>, en Anna van Mildert, van Amsterd:, wed: van Heijndrick Verbiest, verclaerde over de 6 mannde weduwe geweest te hebben, wonende achter de Oude kerck, geassist met Bartholomeus van Mildert, haer vader. (w.g. Friederich Krohp, Anneken van Mildert)

* 1625, 21-2: Stadsarchief Amsterdam, DTB dopen Lutherse Kerk [139, p 111]: gedoopt Johannes, va: Fredrick Krop, absent, get: Pieter Goudtstrop, Anneken Mijldorp, Elijsabeth Krop.

* 1627, 9-6: Stadsarchief Amsterdam, NA, Nots Laurens Lamberti [?-438; KLAB02977000232.jpg]: Testament van Agneta Massons, weduwe Guiliam Verbiest, wijnverlater. Ze bevestigt hun mutueel testament dd 19-11-1616 voor nots Frederik van Banchem. Ze prelegateert haar kindskinderen: Sara Verbiest, de dochter van Hendrik Verbiest een bedel, zes kleine taffellakens, vier paar lakens van anderhalve breedte etc; Cathalina Verbiest, haar zuster, zal hebben (etc), Guiliaume Verbiest haer broeder sal hebben vier van zijn grootvaders hemden, haar gouden merkring, en Guiliaume of Abraham Verbies, welk van beiden meester kuiper wordt, een zilveren proefschaal met zilveren stopmes, van haar grootvader gekomen (etc), voorts krijgen Agneta en Lucretia, de drs van Hendrick Bosman, (etc) Voorts aan haar dochter Cathalina Verbiest en haar kinderen de inboedel, schilderijen etc; ze heeft al eerder aan haar zoon Hendrick Verbiest en diens huisvrouw een deel van vaders erfenis gegeven. Ze wil dat Cathalina tegen taxatiewaarde haar huis erft, genaamd St Marten op de NZ Melkmarkt; verder heeft ze haar zoon beloofd te betalen aan het sterfhuis van Trijn Claes Cloecken (...) Voorts verbood zij testatrice wel expresselijk dat de moeder van de kinderen van Hendrik Verbiest, noch niemand van de moederszijde, enig gezag of bewind zal mogen hebben over de georven goederen. Tot executeurs benoemt ze haar zwager Hendrik Bosman en Jan Jansz, die in het huis St Marten woont. (w.g. Angeneta Massons)

* 1628, 21-11: Stadsarchief Amsterdam, NA nots ? https://archief.amsterdam/archief/5075/592: Agneta Massons laat de notaris een insinuatie voorlezen voor Anneke van Mildert, die tegenwoordig de vrouw is van Frederik Crop en te Rotterdam woont: sinds de dood van Hendrik Verbiest voedt Agneta Massons hun dochtertje op, maar nu willen Anneke van Mildert en Frederik Crop dat weer zelf doen. Massons wil dat ze dat heel serieus doen. "Also gij, Anneken van Mildert, na dood van u vorige man Hendrick Verbiest aan Agneta Massons u gewesene schoonmoeder hebt te huis gesonden u Dochterken bij de voorsz Hendrick Verbiest geprocreert om bij de insinuante in cost en clederen onderhouden ende in alle eerbaarheid opgetrocken te worden 't welck de insinuante tot noch toe oock heeft gedaen. Ende gemerckt ghij ende u tegenwoordige man Fredrick Crop de voorschreve dochter als nu sijt begerende bij u te wonen, 't welck sij na rechte niet en kan weijgeren," zo verzoekt zij insinuante dat ghij uw dochter voortaan wilt houden en in alle eerbaerheid opvoeden, zo niet, dan protesteert zij dat u hiertoe wel gerechtigd bent, maar dat het tegen haar wil en dank is, en in gevalle uw dochter niet in alle eerbaarheid en Godvrezendheid wordt opgevoed, protesteert zij mits dezen voor God en alle de wereld, haer devoir in alles genoeg gedaan te hebben . "Waerop de voorsz Annetgen van Mildert seijde: dat ick se heb van u getrocken dat is waer".

In 1629 t/m 1631 zijn er aktes in Rotterdam waaruit blijkt dat de brandewijnbrander Frederik Crop flinke schulden heeft, en dat Anneken van Mildert, onder verwijzing naar de huwelijkse voorwaarden die ter secretarie van Rotterdam geregistreerd zijn, te voorkomen dat de schuldeisers ook op haar eigendom beslag leggen. (n.l. 29-11-1629, nots. Jan van Aller, invnr 98, akte 186, blz 482; 


openstaande vragen / discussie


In 1610 treedt Bartholomeus van Mildert op als oom van de kinderen van de bontwerker Daniel van Mildert X Judith van de Bergh (zij XX Jasper Corneliszn) [inbrengregisters 15-217v].

Volgens UvA overlijdt Catalina Costers voor 1596 en hertrouwt Bartholomeus van Mildert in Amsterdam 31-8-1616 met Elisabeth Floris. Bartholomeus is geboren  in Antwerpen, woonde in Emden (ca 1596/'97) en vanaf 1599 in Amsterdam. Zijn kinderen zijn Anneken van Mildert (1592-?) en Abraham van Mildert (ca 1597-1632)