6. Terugblik

Proficiat!!

Jullie hebben de webquest tot een goed einde gebracht en mogen jullie nu echte 'oorgetuigen' noemen. Nadat jullie je kennis rond gehoorschade opnieuw opgefrist hadden, hebben jullie de proef op de som genomen en getest hoe het met jullie eigen oren gesteld was.

Door zelf op pad te gaan met een geluidsmeter hebben jullie kunnen vaststellen dat er binnen een luide klas, fuif, café vaak een hoog geluidsniveau heerst. Op zich bleek dit geen probleem te zijn, zolang we de veilige periode maar respecteerden. Het berekenen van deze veilige periode liet jullie immers toe om een inschatting te maken van het risico dat je gehoor loopt binnen een bepaalde omgeving.

Tenslotte zijn jullie via een interview met een ervaringsdeskundige meer te weten gekomen over welke voorzorgen er verplicht genomen moeten worden om gehoorschade te vermijden. Daarnaast hebben jullie nu ook een idee welke maatregelen jullie zelf kunnen nemen om jullie gehoor te beschermen.

Na het maken van deze webquest hoop ik dat jullie je bewust zijn geworden van de impact van luide muziek op jullie oren. Belangrijk is dat jullie beseffen dat gehoorschade vaker voorkomt dan jullie denken en dat spreken over gehoorschade daarom zeker geen taboe mag zijn. Veel jongeren durven hier immers niet voor uitkomen omdat ze bang zijn dat ze niet begrepen worden of dat ze zullen uitgelachen worden. Jullie verworven kennis over gehoorschade maakt jullie enerzijds mede ambassadeurs die bijdragen aan het bespreekbaar maken van gehoorschade bij jongeren, anderzijds zijn jullie zelf nu beter gewapend tegen gehoorschade in de toekomst door bijvoorbeeld oordopjes te dragen, of de andere tips te volgen.