Vanliga missförstånd när det gäller astrologin

Kritikerna menar att astrologin säger att ”stjärnorna styr våra öden”. Men så förhåller det sig inte. Astrologin påstår inte det, utan erkänner till fullo människans fria vilja, hennes förmåga att skapa sitt eget öde och forma sin framtid.

Men ”stjärnorna” då? Handlar inte astrologin om att de styr våra liv? Först, låt oss lägga till rätta ett par missförstånd när det gäller astrologins användning av orden ”stjärnor” och ”planeter”.

Ofta, och särskilt i äldre och klassisk astrologi, avses planeter då man talar om ”stjärnor”. Innebörden i ordet ”stjärna” (grekiska ἀστήϱ astēr) är ”himlaljus” eller ”lysande himlakropp” och ordet användes både om det vi idag kallar stjärnor och om det vi kallar planeter. Det vi idag benämner stjärnor började man sedan kalla ”fixstjärnor” för att skilja dem från de ”rörliga stjärnor” som vi nu kallar planeter.

Men även ordet ”planet” är av klassiskt grekiskt ursprung (från grekiska πλανήτης planētēs, ”vandrare”). Grekiska ἀστήρ πλανήτης (astēr planētēs) betyder alltså ”vandrande stjärna”, dvs. det vi idag kallar ”planet”. Så en planet kunde i gamla tider kallas såväl ”stjärna” (ljuskropp) som ”planet” (vandrare). Och eftersom ordet ”planet” betyder ”vandrare”, så kunde det användas om alla ”vandrande” himlakroppar, alltså även om Solen och Månen, som båda i vårt upplevelseperspektiv ”vandrar” över himlavalvet. Därför – och inte av någon slags okunnighet – kallas också Solen och Månen för planeter (”vandrare”) inom astrologin, helt i enlighet med ordets ursprungliga betydelse. Det är den moderna naturvetenskapen som har upphört med att benämna Solen och Månen ”planeter”.

När vi nu vet vad astrologin avser med stjärnor och planeter kan vi lättare hålla isär begreppen och fortsätta vårt resonemang.

Vi får skilja mellan fixstjärnors och planeters ”inflytanden”, mellan siderisk (stjärnhimmelsrelaterad) och tropisk (årstidsrelaterad) astrologi. Fixstjärnorna tindrar i en avlägsen stjärnhimmel medan planeterna färdas inom Solsystemet. Tropisk astrologi handlar om planeterna inom Solsystemet och relaterar inte till de avlägsna fixstjärnorna. De tropiska tecknen är inte identiska med himlens stjärnbilder utan innebär en delning av ekliptikan (Solens och de övriga planeternas skenbara väg över himlen) i tolv lika stora delar.

Att astrologin utgår från ett geocentriskt perspektiv (till skillnad från astronomins heliocentriska) beror inte heller på någon okunnighet eller på något föråldrat synsätt. Det handlar istället om vårt upplevelseperspektiv, hur vi utifrån oss själva upplever och genomströmmas av det omgivande kosmos. I astrologin är detta det relevanta synsättet snarare än ett ”mekaniskt korrekt” heliocentriskt perspektiv. Upplevelsemässigt är vi i centrum och kretsar Solen och Månen och de övriga ”vandrarna” kring Jorden, och det är detta som gäller i astrologin.

För att i någon mån kunna förstå eller åtminstone ana något av hur planeterna i Solsystemet ”påverkar”, ”influerar” eller ”speglar” vårt liv på Jorden, behöver vi ta i beaktande inte bara det vi i fysisk mening uppfattar utan också och i än högre grad det som vi inte uppfattar men som ändå finns där. Först när vi inser att vårt Solsystem och hela vår tillvaro och vi själva är att likna vid en väldig och allomfattande medvetande- och energiocean, där allt är sammanvävt och sammanlänkat med vartannat, först då kan vi börja ana något om astrologins giltighet.

© 2015 Mats Bergman