Planetaspekterna

Vid tolkningen av horoskopet spelar aspekter eller vinkelförhållanden mellan planeterna (och även andra punkter i horoskopet) en stor roll. De visar på hur olika planeter i horoskopet förhåller sig till varandra, hur de blandar sina energier, om de samverkar harmoniskt eller motverkar varandra på ett disharmoniskt sätt.

De vanligast förekommande aspekterna är:

Konjunktion 0°

Opposition 180°

Trigon 120°

Kvadratur 90°

Sextil 60°

Semisextil 30°

Semikvadratur 45°

Sesquikvadratur 135°

Quincunx 150°


En aspekt är kraftigare verksam ju mer exakt den är men den behöver inte vara helt exakt. En s.k. orb (tillåten avvikelse) medges som kan variera i vissa fall ända upp till 10° från det exakta värdet. Aspekterna kan förstås numerologiskt om de betraktas som delningar av cirkelns 360°. Konjunktionen är då en delning av cirkeln med ett (enhet, förening), oppositionen en delning med två (dualitet, utmaning), osv. enligt den följande beskrivningen av aspekterna.

Konjunktion, 0°

Består av två eller flera planeter (eller andra punkter på Zodiaken, som Asc, MC, osv) som befinner sig intill varandra och därigenom samverkar och förstärker varandra. Det ses vanligen som en positiv aspekt. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) med ett, dvs. enhet/förening.

Opposition, 180°Här befinner sig planeterna mitt emot varandra i Zodiaken, drar så att säga åt olika håll och har motsatta intressen eller olika behov. Det krävs samordning och balans för att få de båda motsatserna att komplettera varandra utan att någon får övertaget. Lyckas det leder det till utveckling, ökad medvetenhet och mognad. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) med två, dvs. dualitet, opposition, utmaning.

Kvadratur, 90°I en kvadratur befinner sig de ingående planeterna i rät vinkel i förhållande till varandra. Det innebär spänning och friktion och kräver handling och förändring. Lyckas det, så kan önskat resultat uppnås och medföra personlig utveckling. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) med fyra, dvs. struktur, fasthet, låsning.

Trigon, 120°Här befinner sig planeterna 120° från varandra i Zodiaken och då i samma element (eld, jord, luft eller vatten), vilket gör att de samverkar harmoniskt och friktionsfritt. Det visar på ”flyt” och kan tyda på en särskild begåvning eller förmåga. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) med tre, dvs. harmoni/syntes.

Sextil, 60°Aspekten uppstår när planeterna befinner sig 60° från varandra i Zodiaken. Det antyder gynnsamma möjligheter som kan tas tillvara genom medveten ansträngning. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) med sex, dvs. harmonisk struktur och utvecklingsmöjligheter.

Semikvadratur, 45°Detta är en halv kvadratur, eller oktil, och indikerar liksom kvadraturen ett hinder men samtidigt en utvecklingspotential. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) med åtta, dvs. nya möjligheter.

Sesquikvadratur, 135°Detta är en och en halv kvadratur, eller trioktil, som i sin symbolik och innebörd är snarlik semikvadraturen.

Quincunx, 150°Aspekten med det här underliga namnet innebär att planeterna befinner sig 150° från varandra i Zodiaken. Det ses som en stressfylld kombination och antyder att det krävs en anpassning. Quincunx är fem gånger så stor som semisextilen (5x30°).

Semisextil, 30°Det här är en halv sextil och betyder att planeterna befinner sig i varsitt närliggande tecken och därför är ganska oförenliga. Det kan medföra att man blir medveten om en viss problematik. Aspekten innebär numerologiskt en delning av cirkeln (360°) i tolv delar.


Aspekterna är en viktig del av helheten och bidrar till att göra horoskoptolkningen dynamisk och levande. Även om konjunktioner, trigoner och sextiler vanligen ses som positiva och problemfria aspekter och kvadraturer, oppositioner och flera av de mindre vanliga aspekterna betraktas som negativa och besvärliga, så är verkligheten inte så enkel. De ”negativa”, spänningsfyllda eller disharmoniska aspekterna medför större utmaningar och svårigheter men leder samtidigt till större utveckling och mognad.

© 2011 Mats Bergman

Navigering:

Hem