Πρόσφυγες από Ανατολική Θράκη

Προβολή αφιερώματος -βίντεο από τη σειρά «ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ» που μέσα από αφηγήσεις Ελλήνων προσφύγων μας ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις-χαμένες πατρίδες παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής και δράσης των Ελλήνων πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Σταθμός του επεισοδίου είναι η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.

1. Ανατολική Θράκη - Μνήμες

2. Ανατολική Θράκη -Μνήμες (2ο μέρος)

Πριν την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η κατανομή των εθνοτήτων στα τοπικά Σαντζάκια ήταν η ακόλουθη (πηγή wikipedia) :

Η εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης:

Ένα ιστολόγιο με πλούσιο υλικό για την Ανατολική Θράκη με βάση το βιβλίο του Δ.Α.Μαυρίδη "Από την Ιστορία της Θράκης 1875-1925" όπου εξιστορείται και παρουσιάζεται η δραματική εγκατάλειψη της Ανατολικής Θράκης τον Οκτώβριο του 1922, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή

Στη Φθιώτιδα μετά την καταστροφή του 1922 έφτασαν πρόσφυγες από το Κούμπαο της Ανατολικής Θράκης (οι 'Κουμπαγιώτες') οι οποίοι προσωρινά διέμειναν στη Στυλίδα και μετά εγκαταστάθηκαν στο Αχλάδι σε δικό τους προσφυγικό οικισμό.

Πληροφορίες για το Κούμπαο (πηγή wikipedia)

Το Κούμπαο (τουρκική: Kumbag ) είναι παράλιο χωριό της Τουρκίας και διοικητικά ανήκει στην επαρχία της Ραιδεστού (σημερινό όνομα τουρκική: Tekirdag) στην περιοχή του Μαρμαρά, μερικά μόλις χιλιόμετρα από την Κωνσταντινούπολη. Το ελληνικό όνομα του χωριού ήταν Χρυσάμπελος από τις πλούσιες ποικιλίες των αμπελώνων που καλλιεργούνταν εκεί. Υπαγόταν στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως, στο Σαντζάκι και Καζά Ραιδεστού και εκκλησιαστικά στη Μητρόπολη Ηρακλείας.

Το 1873 είχε 2.500 κατοίκους, ένα σχολείο κοινό με 110 μαθητές και ένα δάσκαλο, μια Δημοτική Σχολή με 120 μαθητές και 2 δασκάλους και ένα Παρθεναγωγείο με 40 μαθητές και έναν δάσκαλο. Το 1905 είχε 3.250 κατοίκους και τον ίδιο αριθμό σχολείων. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με την αμπελουργία, την αλιεία και το εμπόριο, ενώ τα προϊόντα τους προωθούνταν στις αγορές της Κωνσταντινούπολης και της Ραιδεστού. Είχε 2 εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονα (1837) και της Αγίας Παρασκευής.