Fel a fejjel! - Fejlődésneurológia

Idegrendszeri érintettséggel született csecsemők korai diagnosztikája és terápiája

Az új családtag felelősségteljes fogadása

Az újszülött csecsemő, az új családtag megérkezése örömmel tölt el mindnyájunkat. A szülők már a terhesség alatt is izgalommal tervezgetik közös jövőjüket. A legtöbb kismama – társa segítségével, genetikus és szülész orvosa tanácsaira – igyekszik csökkenteni azokat a kockázatokat, amelyek veszélyt jelenthetnek a magzat fejlődésére. Azonban, az – elengedhetetlen - egészségesebb életmód, kontrollált gyógyszerszedés és a legkörültekintőbb születés előtti ellátás sem garantálhatja, hogy a gyermek minden tekintetben egészségesen születik.

Megtörténhet, hogy az újszülött olyan idegrendszeri károsodással jön világra, amely értelmét, mozgását korlátozza, további fejlődését, életminőségét, szociális viszonyait veszélyezteti. Az alábbiakban ezekről az esetekről és a gyógyulás lehetőségeiről számolunk be.


Problémák esetén van segítség

A több mint 30 év tapasztalattal rendelkező Fejlődésneurológiai Osztályunk személyzete sok-sok ezer, idegrendszeri károsodott újszülöttet, csecsemőt és kisdedet gyógyított meg teljesen vagy biztosította a baba és családja számára a későbbi önálló életvitelt.

A szülész, védőnő, gyermekorvos vagy szülő által észlelt gyanús tünet esetén – az ország bármely településéről beutalhatóan - a baba néhány napos kivizsgálásra kerül az Osztályra. Itt sok év alatt kidolgozott pontos módszertan szerint, egyedülállóan széleskörű ún. fejlődésneurológiai vizsgálatokon esik át. Ezek a nagyrészt az Édesanya jelenlétében végzett vizsgálatok fájdalommentesek, és azt a célt szolgálják, hogy pontosan azonosítsák vagy kizárják az esetleges idegrendszeri, mozgásszabályozási zavarokat, hallás, látás, éberség, szelektív figyelem és az agy által vezérelt sok egyéb funkció normálistól való eltérését.

A módszer titka - korai kezelés, korai fejlesztés

Azért van rendkívüli jelentősége e korai azonosításnak és a terápia azonnali megkezdésének, mert agyunk – ez a csodálatos és kivételes szervünk – életünk első 12-15 hónapja alatt hatalmas fejlődésen megy keresztül. Mire a csecsemő eléri az egyéves kort, a születéskor 350 grammos agya 700 grammra növekszik. Milliárdnyi idegsejt és idegi összeköttetés keletkezik, a differenciálódás mind az agy szerkezetében, mind működésében óriási iramban történik. Kialakul a megkülönböztető figyelem, értelem, nyelv, beszéd alapja, a célszerű és akaratlagos mozgás, viselkedés, a környezettel való aktív kapcsolat megteremtésének képessége. A fejlődési folyamatban ezek a képességeink egymásra épülve jönnek létre és a tökéletesedés mindig az előző fokozatok fejlődésének épségétől függ. Amennyiben e fejlődés kezdeti időszakában észleljük valamelyik fokozat kóros állapotát, lehetőségünk nyílik a beavatkozásra, a fejlődési irány helyes útra terelésére. Ezt az „elemi” lehetőséget veszítjük el, ha csak akkor vesszük komolyan a jelzéseket, amikor a gyermek pl. nem fordul meg, nem áll fel időben vagy közösségbe kerülve derül ki, hogy nem képes figyelmét koncentrálni stb. Ilyenkor is van persze segítség, különféle rehabilitációs eljárások javíthatnak az állapoton, de az agy korai átprogramozásának esélyétől egyszer s mindenkorra elesünk.


Forduljon hozzánk bizalommal!

A Fejlődésneurológiai Osztály nyitva áll minden problémás fiatal csecsemő és aggódó szülei előtt. Gyermekorvosi, vagy háziorvosi beutalóval, előzetes időpont egyeztetést követően szívesen fogadjuk. Az Osztály biztonságot nyújtó szolgáltatásai - a diagnosztikai és rendszeres kontrollvizsgálatok, a szülők oktatása, a családias hangulatban történő konzultációk - ingyenesen vehetők igénybe.