4. Wireless/infraroșu (IR)/Bluetooth
Una dintre cele mai simple metode de transmitere a semnalelor prin radio este cu transmițătorul și receptorul de 433 MHz. Deoarece aceste seturi sunt foarte ieftine, ele sunt folosite în multe proiecte. De exemplu, puteți lăsa mai multe Raspberry Pi să comunice între ele.
Multe alte dispozitive funcționează și cu semnale radio de 433 MHz, cum ar fi uși de garaj sau prize controlate prin radio, iar aceste coduri pot fi înregistrate și trimise pentru sarcini specifice.
Preț: aproximativ $ 2-3 / ca. £ 2
O metodă mai avansată pentru comunicațiile fără fir este utilizarea frecvenței de 2,4 GHz. Avantajele, comparativ cu rata de transmisie de 433 MHz, sunt în principal faptul că o cantitate mai mare de date poate fi transferată dintr-o dată. Astfel, propoziții și comenzi întregi pot fi trimise cu un pachet de semnal/ date. Un al doilea Raspberry Pi sau un Arduino poate fi, de asemenea, echipat cu un receptor/transmițător de 2,4 GHz și astfel primește comenzi de la o "stație de bază" și trimite date înapoi.
Preț: aproximativ 3-4 dolari / ca. £ 3
În domeniul automatizării la domiciliu, prizele wireless sunt aproape standard. Marea majoritate a acestor dispozitive funcționează cu semnale radio de 433 MHz. Prin citirea codurilor telecomenzii cu un receptor de pe Raspberry Pi, se pot comuta aceste prize radio în mod individual.
Există diferite modele, de obicei prize radio comutate, dar și prize de iluminare (estompabile).
Ar trebui să acordați atenție unui singur criteriu: Există modele cu așa-numitul cod "generic", adică pe aceste modele codul este generat și modificat aleator. Aceste frecvențe sunt greu de citit. Pe de altă parte, aceste prize, în care codul este liber selectabil, sunt foarte ușor de controlat.
Preț: aproximativ 10-15 USD / ca. £ 10 +
Modulul Si470x oferă posibilitatea de a upgrada Pi la un receptor radio, care poate fi foarte interesant în PC-urile pentru mașini sau în Jukeboxes Raspberry Pi. Ca și în cazul radiourilor convenționale, frecvența și anumite opțiuni pot fi ajustate (prin intermediul software-ului). Dacă acest lucru nu este suficient, puteți utiliza și Pi ca post de radio.
Preț: aproximativ 10 $ / ca. £ 8
Raspberry Pi nu are întotdeauna un modul integrat Bluetooth. Înainte de publicarea modelului 3, nici bluetooth, nici modulele WiFi nu erau pe placă. Modelul ieftin Zero vine, de asemenea, fără un adaptor Bluetooth. Deoarece aproape fiecare telefon mobil acceptă această metodă de comunicație ca standard, este ușor să schimbați imagini și alte fișiere între smartphone și Raspberry Pi. Sunt posibile și alte proiecte, cum ar fi controlul Pi prin intermediul comenzilor Bluetooth.
Pret: aproximativ 7-10 dolari / ca. £ 7-8
Raspberry Pi este folosit în multe proiecte în aer liber, de ex. ca stație meteo sau pentru monitorizarea anumitor lucruri. Totuși, chiar dacă nu există niciun semnal WIFI (sau doar unul slab), multe funcții sunt restricționate. Dacă totuși doriți să aveți acces la Pi și, de asemenea, să primiți datele unui astfel de proiect exterior, este necesară o conexiune la Internet. Surfstick-urile mobile, care sunt adesea disponibile ca și cadouri pentru contractele cu rate de date, pot fi utile. Cu un stick și o cartelă SIM cu volum de date, Pi poate fi permanent conectat online. În plus, este posibil să utilizați stick-ul pentru a trimite și primi SMS-uri, de exemplu pentru a controla de la distanță Raspberry Pi de către un telefon mobil.
Preț: aprox. $25-30 / ca. £20-25
Cele mai multe telecomenzi utilizează LED-uri în infraroșu pentru a transmite semnale. Aceste coduri pot fi citite și stocate cu ușurință cu un receptor în infraroșu. Cu programul LIRC, este posibil să trimiteți aceste coduri cu o diodă transmițător IR. De exemplu, un televizor poate fi controlat cu Raspberry Pi.
În plus, există și LED-uri IR, care pot fi folosite ca o barieră luminoasă.
Preț: aproximativ 3 $ / ca. £ 2
Deși modulele cu laser standard nu au o mare funcționalitate (pot fi pornite și oprite), ele sunt utilizate în diverse proiecte interesante. Astfel, de exemplu, există proiecte cu dispozitive de măsurare a distanței, care utilizează o cameră foto și un modul laser. Laserul este pornit și oprit foarte repede și imaginile sunt înregistrate. Distanța poate fi apoi calculată cu ajutorul setării fasciculului.
Datorită oglinzilor schimbabile la capul modulelor laser, sunt posibile diferite modele, cum ar fi rețelele.
Preț: aproximativ 2 $ / ca. £ 2