ultieme duurzame oplossing

Eenvoudige vraag?

Op het eerste gezicht een eenvoudige vraag: "Wat is in 2017 de ultieme duurzame oplossing in deze unieke situatie?" Maar kun je er wel een antwoord op geven?!

Mijns inziens is een nadere analyse wel zinvol:

Ultiem

Het woord ultiem komt via het franse "ultime" ‘uiterst’, van het latijnse "ultimum" dat ‘laatste, verste’ betekent.

Duurzaam

Het bijvoeglijke naamwoord duurzame geeft twee eigenschappen aan:

  1. van lange levensduur/goede kwaliteit
  2. proces en/of product, dat permanent kan worden toegepast omdat het de aarde niet uitput

Oplossing

En dan nog oplossing in de zin van "manier om een probleem te beëindigen".

Kijk met bovenstaande omschrijvingen nog eens naar de vraag die in dit pilot-project centraal staat:

"Wat is in 2017 de ultieme duurzame oplossing in deze unieke situatie?"

Het renoveren van een woning is een complex gebeuren. Er zijn een aantal problemen rond slijtage en fouten in het oorspronkelijke ontwerp. Er zijn veel verschillende routes om dit te herstellen.

Er zal één uiterste - ultieme - oplossing bestaan waarbij in totaal het minste energie wordt gebruikt tijdens de hele cyclus van bouwen, gebruiken, demonteren en hergebruik. Met rekenmodellen moet het mogelijk zijn, om aan het einde van de streep die totale hoeveelheid gebruikte energie te berekenen. Ook kan de energie-opbrengst voor de totale levensduur van de renovatie worden geschat. Alhoewel je een rekenmodel, waarmee je dit kunt becijferen, best complex mag noemen is de eindformule eenvoudig:

energiebalans = energieopbrengst - energieverbruik

De ontwerp-variant met de hoogste energiebalans, zou de "ultieme duurzame oplossing" kunnen zijn. Zo'n theoretische rekenkundige benadering kan een zinvol hulpmiddel vormen bij nemen van beslissingen, want meten is weten, tóch?! (Klik even en kijk bij deze boeiende video vooral vanaf dit punt... en zet 'm even op pauze bij ongeveer 2:35! Dat zet de renovatie van een woning in perspectief. Echter: élke druppel telt.........)

Daarnaast kan een gezonde dosis boerenverstand helpen om de variant te kiezen waarvan we in 2017 verwachten, dat die in het geheel genomen, de beste resultaten zal gaan opleveren.

Tijdens het gebruik geldt ook weer: meten is weten. Vergelijk de theorie steeds met de praktijk... en langzaam wordt het rekenmodel meer realistisch! In een notedop de zin van Living Labs als onderzoeksmethode en het nut van zelf-lerende rekenmodellen!

Trefwoord hierbij is "levenscyclusanalyse" en mogelijke gereedschappen: BiMServer en OpenStudio. Ook bijvoorbeeld Archicad 18 biedt een aantal faciliteiten. Dit verdient nader onderzoek.

mjz