levensfasebestendig

Opmerking vooraf: bedenk óók bij het lezen van deze bladzijde, dat dit een werkdocument is. Het geeft ons/mijn huidige voortschrijdende inzicht weer!

Intro

Bij dit project introduceer ik het begrip "levensfasebestendig" in plaats van "levensloopbestendig".

Als je op internet zoekt, dan zie je dat de eerste term - in de zomer 2015 - nog maar weinig gebruikt wordt: zo'n zes honderd bladzijden bij Google. Veel meer in zwang is "levensloopbestendig": meer dan tachtig duizend bladzijden!

Korte verkenning

Het begrip "levensloopbestendig" wordt vooral gebruikt om aan te duiden, dat een woning geschikt gemaakt kan worden om er van jonge tot hoge leeftijd in te blijven wonen.

Mijn eerste indruk is, dat "levensfasebestendig" als een synoniem gebruikt wordt voor "levensloopbestendig". Taal ontwikkelt zich soms nogal grillig.

Waarom wil ik een onderscheidende omschrijving gaan hanteren?

Levensloopbestendig gaat alleen over bewoners. Levensfasebestendig gaat over bewoners én woning. Maar je kunt het algemener gebruiken: gebruikers én gebouw!

In dit pilotproject wil ik op zoek naar mogelijkheden om zodanig te ontwerpen, dat een woning/gebouw een maximale levensduur heeft en zo flexibel mogelijk gebruikt kan worden. Dat houdt natuurlijk in dat het mogelijk moet zijn om het gebruik makkelijk aan te passen aan verschillende "gezinssamenstelling" van jong tot oud. Maar ook, dat het makkelijk is om het (tijdelijk) te gebruiken voor andere doeleinden, als buurt-steunpunt of kleine praktijk-ruimte, of wat in het veranderende tijdsbeeld past.

Voorlopige omschrijving

Dus een voorlopige omschrijving van levensfasebestendig ontwerpen en bouwen:

Een dynamische schil van hoge kwaliteit, die een open binnenruimte omsluit. In die open ruimte een modulair, flexibel en dynamisch interieur. Het geheel kun je makkelijk veranderen voor wisselend, tijdelijk gebruik (bijvoorbeeld óók: gebouw en interieur passen zich makkelijk aan bij het wisselen van de seizoenen!)

Deze manier van ontwerpen en bouwen staat in contrast met de manier waarop we tot nu toe gewend zijn te denken en te doen in onze "lineaire economie": gebouwen zijn statisch en worden neergezet voor een vast soort gebruik. Daarna worden ze gesloopt - vernietigd. Misschien worden de grondstoffen nog eens hergebruikt.

Met dit project wil ik graag verkennen of het op korte termijn mogelijk wordt om op kleine schaal te experimenteren met een "circulair model" zowel technisch als financieel: een gebouw wordt neergezet voor flexibel gebruik, met een schil van hoge kwaliteit. Na de levensduur wordt het gebouw zorgvuldig gedemonteerd en de componenten weer ingezet op een andere plek. Versleten componenten leveren grondstoffen voor de volgende cyclus. Niets is afval om weg te gooien!

Graag wil ik maximale duurzaamheid nastreven binnen de grenzen van de natuur... en óók dat iedereen een eerlijke boterham mag blijven verdienen. Samen op kleine schaal gaan we oefenen op weg naar een circulaire economie!

:)