Water

John Todd geeft inspiratie als het gaat om natuurlijk waterbeheer. Hij omschrijft een aantal gebouwen, namelijk

De enige eco-machine die ik - dichter bij huis - ken, is de Waterfabriek van Dierenpark Emmen.

Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal prototypes op grote schaal in de de utiliteitsbouw.

De uitdaging in dit project ligt in het ontwerpen van een systeem voor natuurlijk waterbeheer op de schaal van één woning. Alhoewel dat wellicht niet de optimale schaalgrootte zal blijken, kan het voor onderzoek en educatie juist ideaal zijn: overzichtelijk en flexibel om verschillende scenarios uit te proberen en te laten zien aan geïnteresseerden. Alhoewel ik weinig weet over biologie en ecologie boeit de vraag mij mateloos: hoe kun je (zeldzame & inheemse??!) flora en fauna in zo'n eco-machine laten gedijen en daarmee ook de directe omgeving helpen herstellen?!

Toch kan het resultaat van dit onderzoek ook verrassend uitpakken: dit prototype ecologisch atrium & serre kan leiden tot een modulair standaard-ontwerp, dat makkelijk te bouwen valt. Zo kan - als het gaat om natuurlijk waterbeheer en ecologisch herstel - in relatief korte tijd meer veerkracht ontstaan binnen de bestaande bebouwde omgeving.

Dit pilot-project in het Groene Hart van Uden levert binnenkort ook direct een kleine bijdrage aan het herstel van de ecologie in het "Natuurgebied Mellepark". Bovendien verlicht het de druk op het bestaande systeem van waterbeheer. "Elke druppel telt!"

In dit verband is het wellicht zinvol om vast eens te gaan kijken naar de Living Community Challenge 1.0... want: "Kleine beekjes vormen samen een rivier!"