Natàlia Piernas GALLEGO

Visiteu la pàgina web de l'autor: 

Natàlia Piernas

Natàlia Piernas Gallego va néixer a Barcelona l'any 1965. És llicenciada en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. La seva vinculació amb l’Hospitalet comença el 1990, quan entra a formar part de l’Escola Taller del Patrimoni, ubicada a l'antiga fàbrica tèxtil T. Sala, actualment, Centre Cultural Metropolità Tecla Sala. El 1998 es trasllada a viure a la ciutat de l'Hospitalet.


Interessada en la història d’empresa, el 1991 va col·laborar en la recerca documental per a la publicació Parc Zoològic de Barcelona, cent anys d’història (Edicions 62, Barcelona 1992), i va ser coautora del llibre: Font de salut: Història del Vichy Catalán. (Edicions 62, Barcelona 1997).

Va ser comissària de l’exposició “La INDO de l’Hospitalet: memòria gràfica d’una empresa”, que rememorava els més de seixanta anys de permanència a la ciutat de la històrica companyia d’òptica. Un centre de treball que arribaria a donar feina a més de dues mil persones i que molts recorden amb nostàlgia, malgrat el seu final.

L’exposició feia un recorregut per “l’activitat de l’empresa, però també es va voler reflectir el que va ser la INDO dins del barri i de l'Hospitalet. Hi havia una part central dedicada al treball productiu de l’empresa, un altre bloc temàtic centrat en la publicitat i l'últim apartat tractava sobre l’entorn social i laboral”.

La mostra, produïda pel Centre d’Estudis de L’Hospitalet gràcies, entre d’altres, a les aportacions de diversos treballadors/es i extreballadors/es, constava d'una trentena de fotografies, a més d’anuncis i objectes publicitaris i, naturalment, de les mostres d’ulleres sortides de la fàbrica hospitalenca


 "La meva vinculació amb la ciutat de l’Hospitalet és de caràcter personal i professional. Un dels records més antics que hi tinc és el dia que uns amics em van portar a fer un vol pel barri de Santa Eulàlia, recordo que vaig pensar ”que bé que s'hi està aquí”, i amb el pas del temps he tingut la sort que Santa Eulàlia s’ha convertit en el meu barri i el de la meva família".

2010. Natàlia Piernas Gallego

Domínguez, Manuel; Ferrer, Carles; Vilumara, Josep Maria. Filant cultura: història del conjunt industrial del Molí paperer, Can Basté i Tecla Sala. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis de l'Hospitalet, 2023.

“L'actual Centre Cultural Metropolità Tecla Sala, ubicat gairebé al centre del terme municipal de l’Hospitalet de Llobregat, al barri de Sant Josep, es troba en uns edificis destinats inicialment a l’activitat industrial, propiciada per la proximitat d’un salt d’aigua del Canal de la Infanta. Aquest recinte fabril té una història de més de segle i mig. A les àmplies naus de la fàbrica, milers d’homes i, majoritàriament, dones hi van treballar llargues jor¬nades i hi van conviure”. 

“Els edificis del molí paperer, Can Basté i Tecla Sala conformen un equipament cultural des de la segona meitat de la dècada de 1980.

Aquests edificis de gran valor històric i artístic ens parlen d’evolució tecnològica i econòmica, d’història social i política. En definitiva, són patrimoni cultural i una demostració del fet que el patrimoni pot ser útil i un model per a altres conjunts fabrils, com també ho és la fàbrica de Can Vilumara, actualment un centre d'ensenyament secundari"

"Joan B. Renart i Cava: ser tendència abans que sigui tendència". Dins: Renart Cava, Joan B.  El Subjecte de la creativitat per a ser més competitius: l'Individu creatiu. Joan B. Renart. Vichy Catalan. [Espanya]: Reial Acadèmia Europea de Doctors, 2019, p. 25 -177.

  

"La industria óptica més gran d'Espanya era a l'Hospitalet: història de l'empresa INDO (1943-2007)". Dins: Quaderns d'Estudi. L'Hospitalet de Llobregat: Centre d'Estudis, 1987-Núm. 31 (octubre 2017),  p. 121- 133.     

Libro conmemorativo del 50 aniversario de SANJO (1967-2017). Sant Andreu de la Barca: Sanjo, 2017.

Santiago Cruz Aguilera funda en 1967 un petit taller de construcció de matrius que serà la llavor del que avui és SANJO, una gran companyia especialitzada en l’estampació de peces de precisió. Amb un equip de més de 200 treballadors, exporta el 78% de la seva producció i és a punt d’obrir una nova factoria als Estats Units. Després de 50 anys de trajectòria empresarial, SANJO conserva l’esperit d’una empresa familiar. 

Vichy catalán: 125 anys d'història . [Barcelona]: Viena, 2009.

El llibre Vichy Catalan, 125 anys d'història recull amb precisió la història d'aquest compromís, la història d'una empresa familiar que amb el pas dels anys ha esdevingut capdavantera en el mercat de les aigües minerals naturals, fet que li ha reportat el reconeixement unànime dels consumidors i també dels professionals més destacats de la gastronomia i la salut. 

Condensa en 470 pàgines la història d'aquesta marca mítica. Editat en tres idiomes, català, castellà i anglès, el llibre explica amb detall totes les vicissituds econòmiques i empresarials que han marcat la trajectòria de Vichy Catalán, des de l'adquisició del fontanal de Caldes de Malavella el 1881 fins l'actualitat. Tanmateix, l'obra descriu -amb profusió de dades i imatges- la història de la marca i els seus valors així com el seu suport a la divulgació de la cultura, la seva implicació amb el món de la gastronomia i la seva aposta decidida per la salud i la investigació. 

Vichy Catalan, 125 anys d'història és un llibre de prestigi que projecta a la perfecció la filosofia que sempre ha guiat a aquesta empresa. És, per tant, quelcom més que la crònica de la història d'una marca. És la visualització clara i diàfana d'un conjunt d'emocions. 

El llibre està estructurat en tres grans blocs temàtics: els Orígens, la Societat Anònima Vichy Catalán i el Grupo Vichy Catalán, als quals cal afegir-ne un altre d'Annexos que recull una interessant selecció d'articles mèdics i científics que incideixen en l'estreta relació que existeix entre el consum d'aigua mineral natural carbònica Vichy Catalán i la salut.

Planell, Marta. Malavella: l'aigua original : més de 70 receptes dels millors cuiners . [Barcelona] : Viena, 2003. També en castellà.

Planell, Marta; Pous, Rosa. Font d'Or: l'aigua per naturalesa. [Barcelona] : Columna, 2000.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu? 

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:

Darrera actualització: 19/01/2024