Albert Marzà

Albert Marzà Brillas viu a l’Hospitalet de Llobregat. Va estudiar filosofia i ciències de la educació a la Universitat de Barcelona. És professor de secundària de l'àrea de Ciències Socials a l'Escola Joan Pelegrí de Barcelona des de l'any 1984. Ha estat tutor de cursos de formació professional i ESO, cap de l'àrea de Ciències Socials, tutor UNESCO, membre del Consell Escolar i coordinador i director pedagògic de Formació Professional.

Vocal del patronat de la Fundació Alfons Comín.

Autor del llibre Alfonso Comín, esperança en la història: la persona de Comín i el debat cristianisme-marxisme en la perspectiva d'un cristianisme d'alliberament. Barcelona : Edicions 62, 1995.

"Vaig néixer a Cal Gajo, la clínica que hi havia a la Rambla de Just Oliveres cantonada amb el carrer Lleida, l’1 d’abril de 1961. La meva escola va ser el Tecla Sala. He viscut tota la vida a l’Hospitalet, tret de dos anys, quan era petit, que els meus pares es van traslladar a Veneçuela per motius de feina.

Sóc soci de l’Ateneu de Cultura Popular des de l’any 1982. Allà, a l’antic edifici de l’Harmonia, vaig aprendre a escriure en català. La meva mestra va ser la Matilde Marcé. Des de llavors he escrit una setantena d’articles al butlletí de l’entitat, el Xipreret.

També sóc soci, des de mitjans dels vuitanta, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet. He de reconèixer que he estat un soci poc actiu i només he col·laborat durant algun temps en el consell de redacció de la revista que publica, Quaderns d’Estudi.

Em vaig llicenciar en Filosofia i Ciències de l’Educació l’any 1984. És així com vaig conèixer la figura d’Alfonso Comín -enginyer, periodista i polític marxista-cristià- de qui vaig fer una tesina, publicada, en forma de llibre, per Edicions 62 amb el títol Alfonso Comín, esperança en la història (1995). Després he continuat escrivint alguns articles sobre la seva obra. Formo part de la Fundació que du el seu nom i sóc membre del seu Patronat des de l’any 2002.

La meva primera experiència professional va ser com a professor a l’antic Sanz Orrio, avui IES Llobregat, l’any 1982. Des d’aleshores fins avui dia sóc professor a l’Escola Joan Pelegrí, al barri d’Hostafrancs de Barcelona, on faig de tutor a ESO i ensenyo Socials, Ètica i Filosofia. Des de 1989 vaig ser un dels impulsors dels Premis Drets Humans que es donen a l’escola i al 1992 vam crear un grup de solidaritat –grup UNESCO- que cada any realitza petites campanyes de cooperació. És des d’aquest àmbit educatiu que he participat en diverses trobades i jornades, i he publicat algun altre article."

2011. Albert Marzà Brillas

Botey, Jaume [director de l'informe]; Camos, Joan; [et. al] [equip d'anàlisi i redacció]. Anàlisi dels llibres de text de ciències socials des d'una perspectiva de pau (quart d'ESO, 2008-2011)). Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau, 2013. L’estudi inclou tots els llibres de text d’aquest nivell educatiu que varen ser publicats en paper i pretén facilitar la incorporació dels criteris de l’educació per la pau. A partir d’uns indicadors s’elaboren unes recomanacions generals i d’altres d’específiques per als àmbits pau-conflicte-violència-guerra, conflicte social-pobresa, gènere, diversitat, medi ambient, democràcia-règims polítics-drets humans i metodologia. Ha detectat algunes mancances com ara un excessiu eurocentrisme en qüestions com els processos de descolonització, poca transversalitat de la perspectiva de gènere o una informació insuficient sobre les causes i conseqüències dels conflictes. Es fan també algunes recomanacions tant referents als continguts com al mètode docent.

La secció central inclou un article d'en Jaume Botey, antic Professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la UAB, que presenta críticament els corrents historiogràfics que s'han identificat en els llibres de text.

En un plànol més concret, el Joan Camós i l'Albert Marzà, ambdós professors de ciències socials de 4rt d'ESO, traslladen el debat a nivell d'aula i les metodologies que s'hi poden fer servir per a educar en valors

Dalmau, Teresa. “Una escola UNESCO: Els drets humans i la pau s’integren dins el centre Joan Pelegrí”. Dins: Barcelona educació. Barcelona: l'Ajuntament, Regidoria d'Edicions publicacions 1135-2655 núm. 68 (desembre 2008 /gener 2009), p. 16-17.

Els darrers deu anys, a l'escola Joan Pelegrí hem intentat dur a terme un treball continuat a favor de la pau, els drets humans i la interculturalitat, dins del marc del Pla d'Escoles Associades a la UNESCO. Aquest és el relat de la nostra experiència, que inclou l'explicació de la nostra acció, la nostra reflexió i el balanç d'aquest procés.

“Alfonso Comín Solitud i utopia”. Dins: Poblet, epoca 1, nº 5, gen. 2003, p. 58 -61.

Grup UNESCO. Escola Joan Pelegrí.“Treballant per la pau: una experiència de 10 anys”. Dins: Guix, n. 294, maig 2003, p. 34 -39.

¿Vols actualitzar la teva pàgina de L'H Escriu?

Utilitza aquest enllaç i envia'ns la informació omplint el formulari:


Darrera actualització: 03/09/2019