Knopen

Definities; Persoonlijke accessoires (KNA) Kleding en textiel (PAN Functie) Knoop (Pan-typen 08-01)

De oudste knopen in Europa zijn Zweden en Noorwegen gevonden, in een 9e -eeuwse context. Deze waren afkomstig uit het Verre Oosten. Pas in het begin van de 13e eeuw worden knopen in Europa algemeen toegepast. De vroege knopen werden waarschijnlijk ter decoratie aan een kleidingstuk bevestigd, de functionele rol was nog ondergeschikt.  Het sluiten van kledingstukken gebeurde met koorden, riemen, haken en spelden. Soms werd de wambuis wel gesloten met een aantal knopen. Pas in de 17e eeuw worden de meeste wambuizen door knopen gesloten. Het dragen van knopen was in de beginperiode dan ook voorbehouden aan de gegoede mensen. Dat metalen knopen werden gezien als een luxe object blijkt ook wel uit een oproep tijdens het concilie van Tarragona in 1282. 

Pas in de 17e eeuw worden de meeste wambuizen door knopen gesloten. Het dragen van knopen was in de beginperiode dan ook voorbehouden aan de gegoede mensen. Dat metalen knopen werden gezien als een luxe object blijkt ook wel uit een oproep tijdens het concilie van Tarragona in 1282. Hierbij werd de clerus verboden om metalen knoppen te dragen. Vroege metalen knopen in afvalkuilen en beerputten kunnen dus een aanwijzing zijn voor de status van de bewoners. In de eerste helft 16e eeuw komen metalen knopen in de mode, in de tweede helft van de 16e eeuw gevolgd door de mode van de knopenreeks. Bij de man wordt een onafgebroken rij knopen op wambuis, mantel en broek aangebracht, bij vrouwen werd alleen het voorstuk van knopen voorzien. Werd in de 16e eeuw een kostuum nog voorzien van circa 20 knopen, in de 17e eeuw kon dit oplopen tot 200 knopen. Maar in de 19e eeuw verschijnt er nieuwe type knoop, die we vandaag de dag nog steeds tegen komen. Deze knopen worden gekenmerkt door vier gaatjes, waarmee de knoop met garen op de kleding bevestigd kan worden. Dit type knoop komen we in diverse materialen tegen.

Binnen de knoop is een vrij duidelijke chronologie zichtbaar. In 15e en begin 16e eeuw zie je meegegoten oog, die in de loop van de 16e eeuw ontwikkeld tot de kenmerkende Staafoog. Vanaf de 16e eeuw werden de meeste knopen in een keer, massief, gegoten. We zien de knoop nu ook steeds kleiner worden. Vanaf het eind van de 16e eeuw werden ze ook in nikkel geproduceerd. Kenmerkend voor de 17e eeuw is de draadoog, de knoop wordt nog steeds voornamelijk massief gegoten. Rond 1600 komt de “Portretknoop” in de mode, met meestal een vrouwenhoofd en soms een cherubijnenkopje. Vervolgens, vanaf ca.1620-30 onder invloed van de bloembollenrage, zien we in het hart van de knoop steeds vaker een bloem afgebeeld. Vanaf  laatste kwart van de 17e eeuw werden de knopen, onder invloed van de mode, weer groter. Het aantal knopen op de kleding werd wel minder, maar dit werd gecompenseerd door het formaat. In de 18e eeuw worden de knopen niet langer meer volledig gegoten, maar ook gestanst. Typisch voor de 18e eeuw zijn dan ook de hole knopen die uit twee losse, delen bestaan. De gegoten dekplaat met draadoog en de bolle, uit gestanste, voorzijde, deze werden aan elkaar gesoldeerd. Kenmerkend hierbij is een klein gatje aan de achterzijde, deze was nodig voor ontluchting wanneer de twee helften aan elkaar werden gesoldeerd. Daarnaast komen er ook knopen voor die voor 2/3 uit metaal bestaan. De holte wordt hierbij opgevuld met een houten kern waaraan ook het draagoogje werd bevestigd.In de late 18e eeuw zien we vooral grote schotelvormig of platte knopen. In de 19e eeuw worden deze allemaal verdrongen door de (platte) knoop met vier gaatjes. Ondanks dat de knoop een alledaags gebruiksvoorwerp was, en binnen elk materiaal type de knopen zonder decoratie het meest voorkomend model was. Werden er ook veel voorzien van, meestal modegevoelige, decoraties.  We kunnen dan ook een veelvoud aan decoratietypes herkennen.

Onder de knopen vallen ook nog de keelknoop, broeksknoop en manchetknoop. De keelknoop, ook wel hemdknoop, paarknopen of spinnetjes’ genoemd, was een populaire variant van de decoratieve knoop. Bestaande uit paren van twee knopen, die met een metalen ringetje met elkaar zijn verbonden. Hiermee werden, onder de keel, de boord van een hemd gesloten. Ze werden vanaf de 17de tot in de 19de eeuw uitsluitend door mannen, voornamelijk boeren en vissers, gedragen op zondagen. Het waren waardevolle, zilveren of gouden knopen, welke de drager aanzien gaven. Broeksknopen bestaat uit twee knopen die met elkaar zijn verbonden doormiddel van een stangetje, en werden in een geheel gegoten. Uit de bovenstaande typen hebben we tegenwoordig nog de manchetknoop. Welke wordt gebruikt om de mouwen van herenoverhemden met een dwarsstaafje vast te klemmen 

Chronologie

Kleine knopen, met een diameter tussen de 1,1 en 1,3 cm zijn ouder dan de grote knopen met een diameter tussen de 1,2 en 1,8cm.
16e eeuw
  • Kenmerkend voor de 16e eeuw is de staafoog
  • In de 16e eeuw werden knopen altijd in een keer massief gegoten
  • Tot in de 17e eeuw werden knopen steeds kleiner
  • Vanaf eind 16e eeuw worden er ook knopen van nikkel gemaakt
  • Vanaf de 16e eeuw is het gietoog kenmerkend
 17e eeuw
  • Kenmerkend voor de 17e eeuw is de draadoog
  • In de 17e eeuw werden knopen bijna altijd in een keer massief gegoten
  • Rond 1600 komt de “Portretknoop” in de mode, met meestal een  
        vrouwenhoofd en soms een cherubijnenkopje.
  • Een bloem in het hart van de knoop gaat een steeds grotere rol spelen.
        Dit onder invloed van de bloembollenrage (1620-30)
  • Vanaf  laatste kwart van de 17e eeuw werden de knopen onder invloed van de mode steeds groter. Het aantal knopen op de kleding werd wel minder,  maar dit werd gecompenseerd door de grote van de knopen
 18e eeuw
  • Typisch voor de 18e eeuw  zijn hole knopen die uit twee losse, geslagen,
        delen bestaat. De dekplaat met draadoog en de bolle voorzijde, deze              worden vervolgens aan elkaar gesoldeerd. Kenmerkend hierbij is een           klein gaatje aan de achterzijde, deze was nodig voor ontluchting wanneer          de twee helften aan elkaar werden gesoldeerd.
  • Daarnaast komen er ook knopen voor die voor 2/3 van metaal zijn, de 
        holte wordt hierbij opgevuld met een houten kern waaraan ook het         draagoogje werd bevestigd.
  •  In de 18e eeuw vooral grote schotelvormig of platte knopen
 19e eeuw
  • Knopen met vier gaatjes

Grondstoffen 

De eerste metalen knopen werden door tinnegieters in tin gemaakt. Later werd deknopenmaker een gespecialiseerd beroep, de makers werden ook aangeduid als; vervaardiger van knopen, knoopmaker, knoopgieter of knoopdraaier. Het grote nadeel van tin is dat deze snel slijt. Daarom werd tin geleidelijk vervangen door geelkoper en messing, die slijtvaster waren. Daarnaast zien we ook knopen gemaakt van; nikkel, zilver, goud, glas, pijpaarde, been, hout en textiel.


Geelkoper

Geelkoper bestaat uit 70-75% koper en 25-30% nikkel. De meeste knopen zijn van geelkoper gemaakt, omdat deze harder en slijtvaster waren dan tin. Daar komt nog bij dat geelkoper een mooiere gietafdruk produceerde.

 

Tin

Tin bestaat uit tin en lood. Na geelkoper op de tweede plaats als gebruikt materiaal, maar is wel de oudste vorm van metalen knopen. Geribde knoppen zonder verdere decoratie waren de specialisatie van de tinnegieters. Deze konden om technische redenen minder makkelijk in geelkoper en nikkel gemaakt worden. De gehele knoop, oog en knop, werd eigenlijk in een keer massief gegoten, in een enkel geval , vooral de later typen, ook hol waar dan de dekplaat met oog secundair is gesoldeerd aan de (bolle)voorzijde. In enkele gevallen werd de knoop voorzien van een koperen draadoog, deze was slijtvaster. 


Nikkel

Nikkel bestaat uit nikkel, arseen en ijzer in gelijke delen en een kleine hoeveelheid koper, de draadoog is altijd van koper. Nikkel heeft een zilverglans uiterlijk, en behoud de glans zonder deze te moeten poetsen. Daarom waren deze knopen erg populair, vooral op zwarte kledding. 


Been

Tijdens een aantal stadskernonderzoeken is afval van knoopateliers uit de 13e tot 17e eeuw gevonden. Het gaat dan om in plakken gesneden botten, waaruit ronde schijfjes zijn gedraaid. De ronde schijfjes diende vooral als knoopkern, waaromheen draad gevlochten kon worden. Benen knopen bleven lang in gebruik, voor het maken van gladde knopen maar vooral als knoopkern.

Decoratie typenBij elk materiaal type zijn de knopen zonder decoratie het meest voorkomend model. Daarnaast zijn een groot aantal decoraties bekend, een aantal voorbeelden; “Boerenknopen”17e en 18e eeuw, vooral van zilver met een bloemmotief in lijngravering “Bloemmotief”Uitgevoerd in geelkoper, tin, nikkel, zilver “Bloemknop”Uitgevoerd in tin en nikkel “Compass”Met de Bourgondische lelie als ster punt, uitgevoerd in geelkoper “Dambord-motief”Uitgevoerd in geelkoper, tin, zilver “Geribt’deze decoratie is kenmerkend voor de knopen in tin, we zien dan meestal acht ribben. “Portretknoop”Rond 1600 komt deze in de mode, met meestal een vrouwenhoofd en soms een cherubijnenkopje.  Uitgevoerd in geelkoper, zilver “Ranken”deze decoratie is kenmerkend voor de knopen in nikkel . “Roosjens”Zijn een variatie op de Tuderroos, uitgevoerd in tin, nikkel, zilver “Spinnenweb”Spinnenwebachtige versiering, uitgevoerd in tin, “Staren”Sterren., uitgevoerd in tin, zilver “Vlechtbandknoop”verwijzen naar de ouder knopen die om een benen kern werden gevlochten. Uitgevoerd in geelkoper, tin, nikkel, zilver “Zeeuwse knopen”Zilveren opengewerkte knopen, uitgevoerd in zilver. Deze typisch Zeeuwse knopen zijn vooral bekend uit Walcheren en Zuid-Beveland. Maar ze worden ook rond de Zuiderzee, vooral Holland en Friesland, gevonden.

Door © ArGeoS