GOES

Multi-modal fully Electro-mobility intelligent management system for urban commuting based on an integration of multiple technologies.

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, με τη συμμετοχή της στο ερευνητικό πρόγραμμα, αφενός επέκτεινει τη δραστηριότητα της σε εξειδικευμένο έργο στο ναυτιλιακό χώρο σε συνεργασία με καταξιωμένους φορείς της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας αφετέρου ενημερώνεται στη σύγχρονη ναυτιλιακή τεχνολογία αιχμής, προς όφελος του εκπαιδευτικού και κυρίως του ερευνητικού της έργου.

Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι 36 μήνες και συμμετέχουν 9 Ευρωπαϊκές χώρες με συνολικά 11 εταίρους μεταξύ των οποίων η εταιρεία διαχείρισης ναυτιλιακών ευρωπαικών προγραμμάτων Mettle από τη Γαλλία, η εταιρεία διαχείρισης γεωπληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων Innova από την Ιταλία, το τεχνολογικό ινστιτούτο Instituto Teconologico de Castilla y Leon από την Ισπανία, ηδημοτική επιχείρηση αστικών συγκοινωνιών Regionalverkehr Ruhr-Lippe GmbH από τη Γερμανία, το τεχνολογικό πανεπιστήμιο Technical University of Denmark - Fotonik Department από τη Δανία, η εταιρεία διαχείρισης τουριστικών πληροφοριών Winterberg Touristik und Wirtschaft από τη Γερμανία, η εταιρεία ανάπτυξης πράσινων τεχνολογιών TR Associates Ltd από τη Μάλτα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την Ελλάδα, το ερευνητικό ινστιτούτο τεχνολογίας Consiglio Nazionale Delle Ricerche από την Ιταλία και η εταιρεία σχεδιασμού εναλλακτκών διαδρομών Ubiwhere Lda από την Πορτογαλία.

Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί στο πώς να συνδέσει αποτελεσματικά πλωτά ηλεκτρικά οχήματα με επίγεια ηλεκτρικά οχήματα για να επιτύχει την αστική ή υπεραστικήδιατροπική μετακίνηση των επιβατών σε πλήρως ηλεκτρική κινητικότητα. Με αυτό τον τρόπο το σύνολο της μεταφορικής αλυσίδας από πόρτα σε πόρτα μπορεί να γίνει εύκολακαι άνετα για τον χρήστη με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η αυξανόμενη ανάγκη ηλεκτροκίνησης απαιτεί από τη μία ένα μεγάλο αριθμό κατανεμημένων πηγών ενέργειας και από την άλλη συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) καλύτερης ποιότητας. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ευφυές δίκτυο για έξυπνη ήλεκτρο-κινητικότητα. Ένα έξυπνο δίκτυο που μπορεί ναλάβει την ενέργεια από όλες τις πηγές - κεντρικές ή κατανεμημένες - και να προσφέρει αξιόπιστες προμήθειες τόσο στα ηλεκτρικά οχήματα (EV, Electric Vehicles), αλλά καιστους καταναλωτές όλων των ειδών. Έτσι, περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα δημιουργούν νέες απαιτήσεις στο ηλεκτρικό σύστημα, από την πλευρά της παροχής και της κατανάλωσης, αλλά προσφέρουν επίσης σημαντικές δυνατότητες για την κατανεμημένη αποθήκευση της ενέργειας.

Η προηγούμενη εμπειρία και η διαθέσιμη τεχνολογία επιτρέπει τη χρήση πλωτών ηλεκτρικών λεωφορείων τόσο στις εσωτερικές πλωτές μεταφορές σε ποταμούς και λίμνες όσο και στη θάλασσα (κατά μήκος της ακτής και σε προστατευμένους κολπίσκους) με ικανότητα μεταφοράς μέχρι 150 επιβάτες και ταχύτητες λειτουργίας μέχρι και 12 κόμβους. Ταπλωτά λεωφορεία μπορούν να ενσωματωθούν πλήρως στο αστικό ή στο περιφερειακό δίκτυο μεταφορών και να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα συμβατικά λεωφορεία.

Για να διατηρηθεί το σύστημα πλήρως ηλεκτρικό το λεωφορείο πρέπει να λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο φόρτισης της μπαταρίας. Δυστυχώς, τα υπάρχοντα σύστηματα διαχείρισης των συστήματων μεταφοράς δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές για επαναφόρτιση των μπαταρίων σε συμβατικό ηλεκτρικό δίκτυο ή σε δίκτυο στο οποίο η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από μικρής – μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκες εγκαταστάσεις. Η επαναφόρτιση των μπαταριών των λεοφωρείων από το σύστημαή από φωτοβολταϊκά συστήματα μπορεί να σχεδιαστεί με ευέλικτα προγράμματα κινητικότητας των επιβατών, όπου σε ώρες αιχμής πρέπει οι μπαταρίες των λεοφωρείων να είναι σε πλήρη φόρτιση ενώ κατά τη διάρκεια εκτός αιχμής θα πρέπει να επαναφορτιζονται.

Το εξεταζόμενο σύστημα διαχείρισης μεταφορών πρέπει να περιλαμβάνει τόσο ηλεκτρικά πλωτά μέσα μεταφοράς, λαμβάνοντας συνεχώς υπόψη τη χρήσης της ενέργειας και τιμολόγηση αυτής, καθώς και όχηματα (είτε ηλεκτρικά είτε συμβατικά) με δυνατότητα σύνδεσης στο υπόλοιπο δίκτυο. Το ευφυές σύστημα διαχείρισης θα στηριζει ολοκληρωτικά τις μεταφορές και θα παραμετροποιεί συνεχώς τις μεταφορικές διαδρομές λαμβάνοντας υπόψη τις περιόδους αιχμής - εκτός αιχμής - τρόπους παροχής ενέργειας.

Οι κύριοι άξονες του προγράμματος είναι οι παρακάτω:

Μελέτη των ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων που έχουν τελειώσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω στα ευφυή ναυτιλιακά συστήματα που έχουν σα στόχο την ενσωμάτωση των ηλεκτρικών οχημάτων στις αστικές – θαλάσσιες μεταφορές.

Διαχειριση του δικτύου σε πραγρματικό χρόνο με δυνατότητα πρόβλεψης της κατανάλωσης και ανάλογη προσαρμογή της παροχής της ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις παραμέτρους που απαιτούνται για ένα βέλτιστο οικολογικό σχεδιασμό.

Η προέλευση της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων με σκοπό την ορθή αξιολόγηση της δυνατότητας μείωσης των ατμοσφαιρικών εκπομπών.

Η δυνατότητα αλληλεπίδρασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών, των Παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, των προμηθευτών υποδομών σταθμών επαναφόρτισης με τους τελικούς χρήστες τους επιβάτες. Συλλογή των απαιτήσεων όλων των χρηστών των θαλάσσιων ηλεκτροκίνητων συστημάτων και παρακίνηση αυτών για αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος που προκαλείται με την εφαρμογή των συστημάτων αυτών.

Δημιουργία κέντρου πληροφόρησης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την αστική ηλεκτροκίνηση.

Ο έλεγχος εφαρμογής του ευρωπαικού κανονισμού για την ήλεκτρο-κινητικότητα και τέλος η τελική παρουσίασή τους.

Το μελλοντικό σύστημα ηλεκτροκίνησης πρέπει να συνδυάζεται με ένα “ευφυές” δίκτυο το οποίο πρέπει να ικανοποιεί την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια (από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτροκίνησης) με ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο, από μια αυξανόμενη βάση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σύστημα θα είναι σε θέση να ανιχνεύει και να αντιδρά αυτόματα σε διαταραχές του δικτύου και την εξέλιξη της προσφοράς και της ζήτησης, την αποκατάσταση της ισορροπίας και διατηρώντας την απαιτούμενη σταθερότητα. Η πιλοτική εφαρμογή αυτού έργου θα προσφέρει ένα πλήρες και πιο έξυπνο ολοκληρωμένο σύστημα. Από την άλλη πλευρά, με την παροχή των κατάλληλων μορφών ηλεκτρισμού τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια πρόκληση για το μελλοντικό ηλεκτρικό σύστημα που πρέπει να ξεπεραστούν. Έξυπνα δίκτυα θα πρέπει να κάνουν χρήση της τεράστιας σε χωρητικότητα αποθήκευμένη ενέργεια που θα είναι διαθέσιμη με τη μορφή των διαφόρων τύπων μπαταριών.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει στην περιοχή του Μούνστερ, Northwestern στη Γερμανία και η οποία λόγω της πρόσβασης σε ποταμό έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης της θαλάσσιας ηλεκτροκίνησης . Το Münster έχει περίπου 280.000 πλυθυσμό και είναι η μεγαλύτερη πόλη στην περιοχή. Η εφαρμογή που θα δοκιμαστεί , μπορεί εύκολα να μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις με περιφερειακό σύστημα δημόσιων μεταφορών. Το Μούνστερ ως “MobilityPort” έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς (σιδηρόδρομος, περιφερειακό λεωφορείο), την εταιρεία παροχής συγκοινωνιακού έργου, φορεις παροχής υπηρεσιών κινητικότητας (car-sharing, ταξί, υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων) καθώς και ερευνητικά ιδρύματα από το πανεπιστήμιο στο Münster. Ο στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των σημερινών περιορισμών της ηλεκτροκίνησης (περιορισμένο εύρος, μέγεθος - χρόνος φόρτισης και υποδομέ). Ηλεκτρικά αυτοκίνητα (ιδιωτικά και μισθωμένα), ποδήλατα και λεωφορεία θα είναι μέρος της μεταφορικής αλυσίδας. Ειδικά οι άνθρωποι θα μπορούν χρησιμοποιούν το MobilityPort για να επαναφορτίζουν τα οχήματά τους, ενώ ταξιδεύουν από και προς την πόλη τουMünster για την εργασία τους. Το MobilityPort θα κατασκευαστεί με υψηλές προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης για να παράγει σημαντικά τμήματα της ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακούς συλλέκτες και μικρής κλίμακας ανεμογεννήτριες. Η πρόσβαση στο MobilityPort θα είναι δυνατή με μια ολοκληρωμένη MobilityCard. Περίπλοκη πρόσβαση και διαδικασίες τιμολόγησης μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο εμπόδιο στην ολοκληρωμένη κινητικότητα. Μια MobilityCard λύνει αυτά τα προβλήματα και είναι το κλειδί για όλες τις υπηρεσίες και θα καλύπτει όλες τις υπηρεσίες της κινητικότητας (δημόσιο εισιτήριο μεταφορών, χρήση σταθμών φόρτισης κλπ.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος θα έχουν αντίκτυπο στο αστικές και υπεραστικές περιοχές σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα:

Απρόσκοπτη πρόσβαση στην αειφόρο υπηρεσία συνδυασμένων μεταφορών στις αστικές και υπεραστικές περιοχές μέσω της "αναπαραγωγής" συστημάτων ηλεκτροκίνησης σε διαφορετικά αστικά περιβάλλοντα.

Πλήρης ενοποίηση των ηλεκτρικών οχημάτων στο σύστημα μεταφορών, για διάφορα μέσα μεταφοράς (οδικές - θαλάσσιες μεταφορές).

Μείωση των αρνητικών εξωτερικών επιπτώσεων των αστικών μεταφορών και τη συμβολή στην βελτίωση της εμφάνισης της εικόνας της μητροπολιτικής περιοχής.

Παροχή νέων, δοκιμασμένων και επιτυχημένων αστικών προτύπων μεταφορών, με βάση την ηλεκτροκίνηση με παράλληλη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με την παροχή καλύτερων πληροφοριών.

Τα ευφυή ναυτιλιακά συστήματα είτε στη θάλασσα, είτε στο λιμάνι, ή στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη στεριά αποτελούν ένα δυναμικό άξονα τεχνογνωσίας και ο οποίος, αργά ή γρήγορα, θα εισαχθεί πλήρως σε όλα τα συστήματα και λειτουργίες της ναυτικής τεχνολογίας.

Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας με τη συμμετοχή της στο ερευνητικό προγράμμα θα έχει τη δυνατότητα για μια ακόμα φορά να πάρει μέρος στη φιλοσοφία της αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης της γνώσης αλλά και σε διαδικασίες όπως: η συνεργασία με άλλες ερευνητικές ομάδες, η διατύπωση του πλάνου εκμετάλλευσης προϊόντων και τεχνολογιών, η ανάπτυξη υποστηρικτικών μηχανισμών διάδοσης αποτελεσμάτων της έρευνας κ.α.