e-TEN WINGS

English Version

Για πληροφορίες

Γκοτζαμάνης Γ., Καθηγητής, ag2109@otenet.gr, Επιστημονικός Υπεύθυνος

Υάκινθος Χ., Επιμελήτής Καθηγητής, cgyak@yahoo.com, Υπεύθυνος διαχείρισης

Γουργούλης Δ., Καθηγητής, gourgoulis@yahoo.com, Ερευνητικό μέλος

Σχοινάς Χ., Καθηγητής, sxinas@otenet.gr, Ερευνητικό μέλος

Συνέχεια του προγράμματος WINGS for SHIPS ήταν το e-TEN WINGS που ξεκίνησε την 1 Οκτωβρίου 2005 και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαρτίου 2007. Σκοπός των προγραμμάτων της δράσης e-TEN από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η δημιουργία ενός πραγματικού και υπαρκτού τελικού προϊόντος το οποίο χρησιμοποιώντας την εφαρμοσμένη έρευνα που είχε προηγηθεί να είναι έτοιμο να διατεθεί προς εμπορική χρήση στην αγορά.

Για το σκοπό αυτό ο αριθμός των συμμετεχόντων μειώθηκε σημαντικά και περιορίστηκε στους 7 από όλη την Ε.Ε. Για την παροχή των τηλεπικοινωνιών επιλέχθηκε η TELECOM ITALIA, για την παροχή των μετεωρολογικών δεδομέ­νων η METEO FRANCE, την ανάλυση του συστήματος έκανε η SSPA από την Σουηδία, την εκπαίδευση στο σύστημα και την ανάλυση των απαιτήσεων παρείχαν το BIKIT από το Βέλγιο και η ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ενώ όλη η εφαρμογή υλοποιήθηκε στην ναυτιλιακή εταιρεία SNCM με έδρα το λιμάνι της Μασσαλίας. Η οργάνωση της ομάδας έγινε από την εταιρεία METTLE με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Sophia – Antipolis στην Νίκαια της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα e-TEN WINGS περιλάμβανε την έρευνα αγοράς για ένα τέτοιο προϊόν χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο του WINGS for SHIPS. Σαν στόχους είχε διαφορετικούς χρήστες όπως ναυτιλιακές εταιρίες, λιμενικές αρχές, λιμάνια, μαρίνες, εται­ρείες διαχείρισης τουριστι­κών σκαφών, ιδιοκτή­τες σκα­φών, επιβάτες, προσω­πι­κό κλπ.

Απώτερος στόχος ήταν η εμπορική εφαρμογή του προϊόντος. Προκειμένου το τελικό προϊόν να είναι πιο ρεαλιστικό από αυτό που προέκυψε από το προηγούμενο πρόγραμμα WINGS for SHIPS έγινε μια προσπάθεια να απλοποιηθούν κάποιες διεργασίες και να μειωθούν οι τηλεπικοινωνιακές ανάγκες του συστήματος και συνεπώς και το κόστος από τη μη χρησιμοποίηση των HF radar. Το σύστημα είναι πλέον φορητό και βρίσκεται όλο μέσα στο πλοίο σε αντίθεση με το προηγούμενο πρότυπο που η ανάλυση των παραμέτρων χρειαζόταν την αμφίδρομη επικοινωνία με έναν server που βρισκόταν εγκατεστημένος στην στεριά. Παράλληλα πλέον δεν χρησιμοποιούνται μετεωρολογικά δεδομένα από ανεξάρτητους μετρητές που είχε εγκαταστήσει το consortium του WINGS forSHIPS αλλά χρησιμοποιήθηκαν τα μετεωρολογικά δεδομένα που παρείχε σε πραγματικό χρόνο η εταιρία METEOFRANCE.

Το τελικό προϊόν δοκιμάστηκε σε πραγματικό περιβάλλον σε τρεις διαφορετικές θαλάσσιες δοκιμές: Σε ένα Catamaran το οποίο ταξίδευε στη Μεσόγειο, σε ένα RoPax ferry στο πέρασμα του Ατλαντικού Ωκεανού στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ η τελική εφαρμογή έγινε 4 – 14 Δεκεμβρίου 2006 στο Pascal Paoli που εκτελούσε το δρομολόγιο Marseille-Bastia-Marseille και άνηκε στη δύναμη της πλοιοκτήτριας εταιρείας SNCM.

Το πρόγραμμα e-TEN WINGS είναι μια υπηρεσία με μια υψηλή προστιθέμενη αξία που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη κυρίως των αυτοκινητοδρόμων της θάλασσας. Στη Λευκή Βίβλο μεταφορών της Σεπτεμβρίου 2001, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανάπτυξη ‘των αυτοκινητόδρομων της θάλασσας’ ως πραγματική ανταγωνιστική εναλλακτική λύση αυτών των χερσαίων μεταφορών. Η προσπάθεια δημιουργίας θαλάσσιων αυτοκινητόδρομων στοχεύει στην εισαγωγή των νέων συνδυασμένων θαλάσσιων μεταφορικών αλυσίδων, οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν μια δομική αλλαγή στην οργάνωση – πραγματοποίηση των μεταφορών. Αυτή η ανταγωνιστική εναλλακτική λύση μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο εάν μπορεί να υποστηριχθεί από αποδοτικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας των σκαφών αλλά και μια αξιόπιστη πραγματοποίηση δρομολογίων. Το πρόγραμμα συμβάλλει επίσης στην ανάπτυξη ενός δικτύου πληροφοριών λιμένων σε πραγματικό χρόνο.

Η τελική παρουσίαση του προγράμματος έγινε στην έκθεση Cruise & Ferry 2007 τον Απρίλιο του 2007, στο Λονδίνο όπου το ενδιαφέρον των εμπλεκόμενων φορέων ήταν πολύ μεγάλο.

Συνοπτικά τα οφέλη από τα προγράμματα WINGS for SHIPS και WINGS είναι:

Ασφάλεια στη θάλασσα μέσω της χρήσης αξιόπιστων πληροφοριών καιρού και συστημάτων παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο πάνω στο πλοίο,

Βελτίωση των ανέσεων των επιβατών μέσω της επιλογής της βέλτιστης διαδρομής σύμφωνα με τις προβλέψεις για εμφάνιση ναυτίας,

Μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω της μείωσης των δαπανών εξαιτίας ακυρώσεων, τροποποιήσεων - καθυστερήσεων δρομολογίων και έλεγχου της κατανάλωσης καυσίμων,

Βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες με την παροχή καλύτερων πληροφοριών.