e-MAR

THEMATIC NETWORK FOR SUPPORTING NEW METHODS OF MANAGEMENT SYSTEMS FOR SUPPLIERS AND CONSUMERS, E-WORK AND E-COMMERCE IN THE MARITIME WORLD

Για πληροφορίες

Γουργούλης Δ., Καθηγητής, gourgoulis@yahoo.com, Μέλος του Supporting Consultant Group

Υάκινθος Χ., Επιμέλητής Καθηγητής, cgyak@yahoo.com, Μέλος του Supporting Consultant Group

Το ερευνητικό πρόγραμμα E-MAR ήταν ένα θεματικό δίκτυο και είχε σαν κύριο στόχο την εισαγωγή νέων μεθόδων διαχείρισης συστημάτων για τους προμηθευτές και καταναλωτές με την εφαρμογή του e-work και e-commerce στο ναυτιλιακό τομέα. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ήταν 24 μήνες με ημερομηνία έναρξης την 1 Ιουλίου του 2001.

Αρχή του προγράμματος E-MAR ήταν να κινητοποιήσει και να καθοδηγήσει τις μικρές αλλά και τις μεσαίες ναυτιλιακές επιχειρήσεις (Small and MediumEnterprises, SMEs), προς ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές αλλαγές.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του e-work και e-commerce είναι η βελτίωση του ελέγχου λειτουργίας της παραγωγικής διαδικασίας μιας επιχείρησης, η ικανοποίηση των αναγκών των πελατών (one stop shopping), η δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η δημιουργία αποδοτικότερων αγορών μέσω της περισσότερης εφαρμοζόμενης διαφάνειας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τέλος η βελτιστοποίηση των συνθηκών της προσωπικής εργασίας.

Ένας από του βασικούς στόχους του E-MAR ήταν να ενημερώσει πληρέστερα (Mariti­me Industri­es Forum, Alliance of Maritime Regional Interests in Euro­pe, Maritime City Net­works) και να παρακινήσει όλους τους συμμετέχοντες στη ναυτιλιακή βιομηχανία κάνοντας γνωστές τις καινοτομίες του e-work και e-commerce σε ναυτιλιακές εφαρμογές.

Τα βασικά εμπόδια για την διάχυση του e-work και e-commerce στην ναυτιλιακή αγορά ήταν αφενός η καλύτερη προσαρμογή των χωρών Βόρειας Ευρώπης στις τεχνολογίες διαδικτύου σε σχέση με τις χώρες της Μεσογείου και αφετέρου το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων με τον παράλληλο τεμαχισμό των δραστηριοτήτων. ¶

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τουλάχιστον 1000 ναυτιλιακές SMEs πήραν μέρος στην συμπλήρωση κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων ώστε να αναγνωριστούν τα κενά ή αδυναμίες σε e-work και e-commerce εφαρμογές για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλιακή Βιομηχανία και να διαμορφώθηκαν προτάσεις για μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα σε θέματα e-work και e-commerce ανανεώνοντας ταυτόχρονα το σχέδιο εργασίας της έρευνας της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Διαπιστώθηκε ότι η εισαγωγή του e-commerce μπορεί να μεταμορφώσει όλες τις διαδικασίες, ξεκινώντας από την διαφήμιση, τις προμήθειες και τις αγορές και επηρεάζοντας στη συνέχεια όλες τις άλλες εργασίες όπως ο σχεδιασμός, η παραγωγή, η παράδοση, τις υπηρεσίες after-sales και γενικότερα τα logi­stics. Νέες δικτυακές αγορές, ιδιαίτερα σε business – to - business (B2B) εμπορικές δρα­στη­ριότη­τες μπορούν να δημιουργηθούν. Αυτές οι ηλεκτρονι­κές αγορές είναι μεγάλης έκτασης παγκόσμιες οικονομι­κές δομές που στο παρελθόν δεν υπήρχαν και οι οποίες σήμερα αποτελούν σημαντικό κρίκο για την επίτευξη ακόμα μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος αναλύθηκαν έξι διαφορετικές επιχειρησιακές περιπτώσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικοποιημένης εργασίας στην ναυτιλιακή βιομηχανία και οι οποίες αφορούσαν πρότυπα για πιθανές εφαρμογές e-work, e-commerce και e-logistics από SMEs. Οι περιπτώσεις αυτές ήταν όπως η ηλεκτρονική υποβολή προσφορών, η προσφορά και διαπραγμάτευση σε πραγματικό χρόνο, η διαχείριση του στόλου - φορτίου και πληρωμάτων, το σύστημα διαχείρισης αλυσίδων μεταφοράς προϊόντων, το περιβάλλον διασύνδεσης διαφορετικών συστημάτων θαλάσσιων μεταφορών και λογιστικών συστημάτων και ο έλεγχος των κατασκευαστικών σχεδίων των πλοίων.

Ο ρόλος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας στο πρόγραμμα ήταν να παρουσιάσει τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην Ελληνική Ναυτιλιακή βιομηχανία πάνω σε θέματα e-work και e-commerce.