WINGS FOR SHIPS

MARITIME INTELLIGENT WORKPLACE FOR WEATHER INFORMATION NETWORK, GUIDANCE AND SUPERVISION ONBOARD SHIPS

Για πληροφορίες

Γκοτζαμάνης Γ., Καθηγητής, ag2109@otenet.gr, Επιστημονικός Υπεύθυνος

Γουργούλης Δ., Καθηγητής, gourgoulis@yahoo.com, Υπεύθυνος διαχείρισης

Βουβαλίδης Ξ., Καθηγητής, vouvaxen@yahoo.gr, Ερευνητικό μέλος

Καρπώνης Α., Επίκουρος Καθηγητής, capnlow@yahoo.com, Ερευνητικό μέλος

Σχοινάς Χ., Καθηγητής, sxinas@otenet.gr, Ερευνητικό μέλος

Υάκινθος Χ., Επιμελήτής Καθηγητής, cgyak@yahoo.com, Ερευνητικό μέλος

Το ερευνητικό πρόγραμμα WINGS for SHIPS ξεκίνησε την 1 Ιανουαρίου του 2002 και ολοκληρώθηκε σε 30 μήνες. Συμμετείχαν 8 Ευρωπαϊκές χώρες με συνολικά 14 εταιρίες μεταξύ των οποίων η εταιρία τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών TELECOM ITALIA, η εταιρία ανάπτυξης software EIS και η εταιρία διαχείρισης πλοίων SNAV από την Ιταλία, η εταιρία συμβούλων METTLE, η εταιρία διαχείρισης πλοίων SNCM, το λιμάνι της Νίκαιας CCINCA και η εταιρία παροχής μετεωρολογικών υπηρεσιών METEOMER από τη Γαλλία, η εταιρία SSPA από τη Σουηδία, η εταιρία C-MAP από τη Νορβηγία, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου και η εταιρία FAW από τη Γερμανία, ο ναυτιλιακός οργανισμός MTS από την Αγγλία, το ινστιτούτο BIKIT από το Βέλγιο, και η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας από την Ελλάδα.

Ο κύριος στόχος του WINGS for SHIPS ήταν να δημιουργήσει ένα Computer Collaborative Working Environment για τον δυναμικό καταμερισμό της απευθείας μετάδοσης των μετεωρολογικών δεδομένων μεταξύ των HSV και εργαλείων υποστήριξης αποφάσεων για την εκτίμηση της βέλτιστης διαδρομής των HSVβασισμένων στα συνεχώς ανανεωμένα καιρικά δεδομένα. Τα HSV λόγω της μεγάλης ταχύτητας που μπορούν να αναπτύξουν σε συνδυασμό με τις μικρές σε μήκος εκτελούμενες διαδρομές έχουν την ευελιξία αλλαγής και επανασχεδίασης των δρομολογίων ώστε να αποφεύγουν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.Αυτό επιτεύχθηκε με την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού περιβάλλοντος τηλεματικής. Η απαιτούμενη πληροφορία παράγεται διαμέσου, του ‘Geological InformationsystemGIS, το οποίο είναι ικανό να παρέχει σε πραγματικό και ακριβή χρόνο μετεωρολογικά δεδομένα σε μια συγκεκριμένη περιοχή - διαδρομή στα ευρωπαϊκά ύδατα. Η έξοδος από το GIS οδηγείται είτε στον ηλεκτρονικό ψηφιακό χάρτη ‘Electronic Chart Display Information SystemECDIS ο οποίος είναι ήδη φιλικός στους κατόχους και τους χρήστες πλοίων ή τροφοδοτεί ένα διαδικτυακό περιβάλλον πληροφοριών για χρήστες πλοίων κατά την παραμονή τους στη στεριά με τη βοήθεια SMS, WAP και WEB τεχνολογιών. Το περιβάλλον εργασίας πραγματοποιήθηκε με την διασύνδεση των σταθερών (HF radar) ή κινητών τύπων επικοινωνίας (‘Global Positioning System, GPS) με την πλοήγηση του πλοίου.

Οι υπηρεσίες του συστήματος επιτρέπουν στον πλοίαρχο να έχει απευθείας πρόσβαση στις μεταβολές των καιρικών δεδομένων, δυνατότητα αλληλεπίδρασης στο σύστημα με άλλα υφιστάμενα συστήματα του πλοίου, εύχρηστη χρήση πληροφοριών μέσω φιλικού λογισμικού με άμεσο στόχο την αποτελεσματική και ασφαλέστερη πλοήγηση του πλοίου. Παράλληλα, αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων, το οποίο διερευνά τις δυνάμεις και τις τάσεις που αναπτύσσονται πάνω στο πλοίο σε συνάρτηση των τοπικών σε πραγματικό χρόνο πληροφοριών καιρού.

Η εικόνα 10 παρουσιάζει τη δομή του συστήματος το οποίο αποτελείται από έναν κεντρικό server, την κεντρική βάση δεδομένων, το σύστημα των ασύρματων, ενσύρματων και δορυφορικών επικοινωνιών, τα συστήματα του πλοίου και των λιμανιών τα οποία χρησιμοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο καθώς και από τον παροχέα μετεωρολογικών προγνώσε­ων. Ο κεντρικός server έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πλοίων, των λιμανιών, των επιβατών που πρόκειται να ταξιδέψουν, ή ταξιδεύουν ήδη, παρέχοντας τους αντίστοιχες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

Το σύστημα που εγκαταστάθηκε πάνω στη γέφυρα αποτελείται από ένα προσωπικό υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει κατάλληλο γραφικό και λειτουργικό περιβάλλον, φιλικό προς τους χρήστες, βοηθώντας το προσωπικό της γέφυρας να διαπιστώσει πολύ γρήγορα τις καιρικές συνθήκες αλλά και ταυτόχρονα να αποφασίσει για αλλαγή πορείας αποφεύγοντας καταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να καταπονήσουν τόσο τους επιβάτες όσο και το πλοίο.

Επιπλέον το σύστημα αποτελεί­ται από ένα πλήρες μετεωρολογι­κό σύστημα αισθητή­­ρων με κατάλληλο συνδυασμό hardware για την επίτευξη των ομαλών τηλεπικοινωνιών. Το σύστημα κατασκευάστηκε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία και συμβατότητα με τα υπόλοιπα συστήματα του πλοίου. Επιπλέον χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία της εταιρίας C-MAP το σύστημα συνδυάζεται και με τα συστήματα ηλεκτρονικού χάρτη του πλοίου (ECDISή ECS), με άμεσο στόχο την μελλοντική ενσωμάτωση του WINGS for SHIPS σαν ένα από τα βασικά μενού του ECDIS.

Ο κεντρικός server του WINGS for SHIPS έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να δέχεται πλήρη γκάμα πρωτοκόλλων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τους διάφορους κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού. Για τη μετάδοση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν ISDN ή GSM τεχνολογίες, το σύστημα INMARSAT Β ή C και άλλες συμβατικές μορφές επικοινωνίας.

Τέλος, το πρόγραμμα μέσω κυρίως της εταιρίας SSPA ανάπτυξε πακέτα προσομοίωσης θαλάσσιων διαδρομών με άμεσο στόχο την πραγματοποίηση τόσο της αξιολόγησης της διαδρομής όσο και της βελτιστοποίησης του χρόνου άφιξης και αναχώρησης του πλοίου. Με την βοήθεια των εργαλείων προσομοίωσης, δόθηκαν εναλλακτικά σενάρια με άμεσο στόχο την ελαχιστοποίηση των καταναλισκόμενων καυσίμων, άλλα και της πιθανότητας εμφάνισης sea sickness από τους επιβάτες λόγω κακών καιρικών συνθηκών.

Τεχνικά το WINGS for SHIPS ανέπτυξε τους ακόλουθους τομείς: Κωδικοποίησε τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών πλοιοκτητριών εταιρειών και οι οποίες χρειάστηκαν για το προσδιορισμό των τεχνικών και λειτουργικών ιδιαιτεροτήτων του συστήματος WINGS for SHIPS. Βελτιστοποίησε τις υπάρχουσες δορυφορικές επικοινωνίες και HF radar στο τομέα της πληροφορίας καιρικών δεδομένων. Τροποποίησε τα υπάρχοντα συστήματα ECDIS για μετεωρολογικά δεδομένα. Ανάπτυξε μοντέλα αλλαγής πορείας πλοίου για την ορθότερη υποστήριξη των αποφάσεων. Πραγματοποίησε δοκιμές του συστήματος με το πλοίο NGV Asco της εταιρίας SNCM κυρίως με τη χρήση προσωπικού από την ΑΕΝ Μακεδονίας κάτω από πραγματικές συνθήκες εκτιμώντας την ορθή λειτουργία του συστήματος και έκανε διορθωτικές κινήσεις βασισμένες στις αντιδράσεις των τελικών χρηστών του συστήματος και τέλος εκτίμησε της πολυπλοκότητα του συστήματος και την αναγκαιότητας εφαρμογής του.