MISTIC

English Version

Maritime Intelligent Systems for Transport and Inter-related Chain

Για πληροφορίες

Γουργούλης Δ., Καθηγητής, gourgoulis@yahoo.com, Μέλος του Supporting Consultant Group

Το ερευνητικό πρόγραμμα MISTIC ήταν ένα θεματικό δίκτυο και είχε σαν κύριο στόχο να εξετάσει τη διείσδυση – αποτελεσματικότητα των ευφυών ναυτιλιακών συστημάτων στη ναυτική τεχνολογία και κυρίως στην αυτοματοποίηση λειτουργίας του μηχανοστασίου.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ήταν 36 μήνες με ημερομηνία έναρξης την 1 Νοεμβρίου του 2000. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 62 εκπρόσωποι από διαφορετικές περιοχές επιχειρηματικότητας (ναυτιλιακές εταιρίες - οργανισμοί, ναυπηγεία, οργανισμοί λιμένων, εταιρίες διαχείρισης πλοίων - κατασκευής ναυτιλιακού ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού υλικού - ανάπτυξης λογισμικού, πανεπιστήμια και ινστιτούτα). Οι δύο συντονιστές του προγράμματος ήταν οι εταιρίες AMRIE και METTLE από το Βέλγιο και τη Γαλλία αντίστοιχα. Η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας συμμετείχε στις επιμέρους συναντήσεις, είτε με εκπρόσωπό της, είτε με την αποστολή εισήγησης εκφράζοντας τις αντιρρήσεις – συμφωνίες πάνω στα διαπραγματευόμενα κάθε φορά ζητήματα.

Κύριοι στόχοι του MISTIC ήταν οι ακόλουθοι:

Μελέτη των ήδη υφιστάμενων προγραμμάτων που έχουν τελειώσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω στα Ευφυή Ναυτιλιακά Συστήματα. Αναλύθηκε σε μεγάλη έκταση η πορεία αλλαγής των μηχανών εσωτερικής καύσης από εκκεντροφόρο άξονα σε ηλεκτρονικό σύστημα έγχυσης καυσίμου και εξαγωγής καυσαερίων.

Συλλογή των απαιτήσεων όλων των χρηστών των Ευφυών Ναυτιλιακών Συστημάτων και παρακίνηση αυτών για αλλαγή του εργασιακού περιβάλλοντος που προκαλείται με την εφαρμογή των Ευφυών Ναυτιλιακών Συστημάτων. Διαπιστώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι πολλές παραδοσιακές ειδικότητες χάνονται, οι θέσεις εργασίας μειώνονται και νέοι κλάδοι εργασίας – επιχειρηματικότητας δημιουργούνται, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες να εξαναγκάζονται στην υιοθέτηση των καινοτομιών και στην τροποποίηση των παραγωγικών διαδικασιών τους.

Καθορισμός των κενών και των προβλημάτων – δυσκολιών που υπάρχουν μεταξύ όλων των χρηστών από την εφαρμογή των Ευφυή Ναυτιλιακών Συστημάτων. Παρουσιάσθηκαν μελέτες εφαρμογής δικτύων πλοίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το πρωτόκολλο επικοινωνίας Industrial Ethernet και το οποίο εφαρμόζεται σήμερα κατά κόρον.

Δημιουργία κέντρου πληροφόρησης για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με τα Ευφυή Ναυτιλιακά Συστήματα.

Προετοιμασία πλατφόρμας για κοινή κατάθεση ερευνητικών προγραμμάτων πάνω στα Ευφυή Ναυτιλιακά Συστήματα για χρηματοδότηση από πόρους του τρέχοντος (5th Framework) αλλά και του επερχόμενου πλαισίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6th Framework).

Το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι τα ευφυή ναυτιλιακά συστήματα είτε στη θάλασσα, είτε στο λιμάνι, ή στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη στεριά αποτελούν ένα δυναμικό άξονα τεχνογνωσίας και ο οποίος, αργά ή γρήγορα, θα εισαχθεί πλήρως σε όλα τα συστήματα και λειτουργίες της ναυτικής τεχνολογίας. Διερευνήθηκε εκτενώς η αποτελεσματικότητα, ικανότητα – αποδοτικότητα σχετικότητα, αξιοπιστία, οικονομική δραστηριότητα των ευφυών ναυτιλιακών συστημάτων με απώτερο στόχο την ικανοποίηση αναγκών, όπως η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των χρηστών, η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η συνεχής βελτιστοποίηση της ποιότητας εξυπηρέτησης – συνθηκών εργασίας.

Από την πλευρά της Ακαδημίας έγινε προσπάθεια να γίνει η χρήση του προσομοιωτή μηχανής ενός Very Large Crude Oil Carrier που υπήρχε ήδη εγκαταστημένος στη σχολή σε μελλοντικά ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλα ινστιτούτα της Ευρώπης, πρόταση που υιοθετήθηκε πλήρως και από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος.

Το τελικό κέρδος για την ΑΕΝ Μακεδονίας από τη συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα που ήταν και το πρώτο στο οποίο συμμετείχε ποτέ ΑΕΝ ήταν κατά κύριο λόγο η ενημέρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού στις νέες τεχνολογίες και κατά δεύτερον η συμμετοχή της στην κατάθεση αρκετών ερευνητικών προτάσεων προς χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκ των οποίων τέσσερις από αυτές στη συνέχεια εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων.