Social Media

Wat is social media?

Sociale media is een verzamelnaam voor alle internettoepassingen waarmee het mogelijk is om informatie met elkaar te delen op een gebruiksvriendelijke manier. Meestal in een leuke sfeer. Het zijn vooral tekst, geluid en beeld die worden gedeeld via sociale media. Sociale media zijn vandaag niet meer weg te denken uit het leven van de jongeren. Ze maken deel uit van hun identiteit, maar brengen ook bepaalde gevaren met zich mee.

Wat zijn GEVAREN van sociale media?

De gevaren kunnen verregaand zijn. Zonder het te weten kunnen jongeren zichzelf en andere beschadigen door teveel online te delen. Welke gevaren kunnen jongeren tegenkomen?

Pas op voor het plaatsen van foto’s

Het posten van foto's kan voor inbrekers het signaal zijn dat je niet thuis bent (bv: als je op vakantie bent).

Sociale media bewaren alles voor altijd

Eens je iets op sociale media plaatst, weet je inderdaad niet wat er precies mee gebeurt. Zelfs als je iets verwijdert, zijn er soms nog sporen van terug te vinden. Sociale media websites bewaren achterliggend alles wat je post. Hackers proberen deze gegevens te bemachtigen.

Het gevaar van een groomer

Grooming is het benaderen van en contact leggen met kinderen door een groomer (pedofiel) met als uiteindelijke doel het mogelijk maken van seksueel contact.

Fake profiel

Het is op sociale media een fluitje van een cent om je voor te doen als iemand anders. Het gevaar bestaat dat zo een fake profiel schade maakt onder jouw naam.

Kies voor een goede profielfoto?

Je profielfoto bepaalt altijd de eerste indruk anderen van je krijgen. Het is het eerste dat hij/zij ziet en vooral het eerste wat opvalt. Besteed dus veel tijd en aandacht aan het maken en uitzoeken van een goede profielfoto. Houd zeker rekening met de volgende zaken:

Professioneel

Je gedrag is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar valt pas op als je een goede profielfoto hebt. Je zal niet serieus genomen worden als je in een carnavalspak met een sigaret in je mond en een biertje in elke hand op de foto staat. Zorg er dus voor dat je profielfoto professionaliteit uitstraalt.

De gezichtsuitdrukking

Het wordt niet aangeraden om breed lachend op de foto te staan, omdat dit onprofessioneel en vooral onnatuurlijk over kan komen. Te boos kijken is ook geen aanrader, omdat je hierdoor juist weer onvriendelijk en zelfs een beetje angstaanjagend over kan komen. Het beste is om je mond neutraal te houden, maar wel een vrolijke, uitdagende twinkeling in je ogen te hebben. Hierdoor kom je zakelijk en zelfverzekerd, maar ook vriendelijk over.

Kijk recht in de camera

Kies voor een foto waar je recht in de camera kijkt. Wanneer je met iemand in gesprek bent, kijk je de ander ook aan.

Een recente foto

Heb je een afspraak? Dan moet diegene je direct kunnen herkennen. Want als jouw profielfoto sterk is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen. Zorg dus dat je profielfoto altijd recent is.

Check op een smartphone/tablet

Jongeren die sociale media gebruiken, doen dit via de smartphone. Leuk dat je profielfoto er goed uitziet op een laptop, maar hoe is dat op een smartphone of tablet? Daar is de profielfoto een stuk kleiner!

Wat zijn gevolgen van social media?

Online Shaming

Een bericht, foto of video kan gebruikt worden om je lastig te vallen of zelfs voor gek te zetten. Steeds vaker zie je dat online shaming voorkomt. Hierbij wordt een foto gebruikt van persoonlijke aard (bijv. een naaktfoto) om iemand voor de hele school voor gek te zetten. Zo’n foto krijg je helaas nooit meer weg.

Seksueel misbruik

Sociale media durft ook de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag vergroten. Vooral bij meisjes kan er modellenwerk aangeboden worden waarbij wordt gezegd dat ze het niet met de ouders moeten overleggen. Ook chantage en bedreigingen komen voor.

Spiegelen aan anderen

Sociale media zorgen er voor dat we onze levens vergelijken met die van anderen. Er wordt vaak een ideaal beeld gepresenteerd van wat er gebeurt en hoe we eruit moeten zien, met als gevolg dat we onszelf constant vergelijken met anderen en we het zelfbeeld van onze eigen levens verlagen.

Up-To-Date

Gelukkig is het niet allemaal negatief, sociale media heeft ook zijn positieve kanten. Zo kunnen we gemakkelijker vrienden maken dan ooit te voren, kunnen we gemakkelijk afspraken maken en kun je snel feedback krijgen op geplaatste creatieve werken, foto’s enz.

De invloed van influencers op Social media

Wat is een influencer?

Influencer betekent dat hij of zij via social media mensen kan beïnvloeden. Influencers hebben een grote aanwezigheid op platforms als Instagram, YouTube, Twitter en Snapchat. Soms hebben ze ook een beauty of fashionblog of werken ze in de televisie- of filmwereld. Vrouwen worden overigens vaker ‘influencer’ genoemd en mannen ‘creator’. Zo een beïnvloeding gebeurt meestal via influencer-marketing.

Wat is influencer-marketing?

Influencer-marketing is een vorm van marketing via sociale media waarbij geprobeerd wordt om met behulp van influencers, gebruikers van social media te beïnvloeden.

Deze vorm van marketing vindt plaats op media zoals Instagram, YouTube, Twitter en Snapchat. Doordat jongeren via influence-marketing vaak in contact komen met een merk/product, zullen ze eerder geneigd zijn om dit product te kopen.

Wanneer ben je een influencer?

Er is niet echt een vaste maatstaaf als het aankomt om wanneer je een influencer bent. Er is niet een bepaald aantal aan volgers of YouTube abonnees wat je moet hebben.

Om een influencer te zijn moet je dus niet persé een groot bereik te hebben. Een kleine maar interessante of specifieke doelgroep kan iemand al influencer maken. Natuurlijk is het wel zo dat hoe meer volgers je hebt, hoe ‘groter’ je bent als influencer.

Het bereik kan daarom op Instagram voor Nederlandstalige influencers variëren van slechts enkele duizenden tot honderdduizenden volgers. Voor internationale influencers loopt het aantal volgers op Instagram soms op tot in de tientallen of honderden miljoenen.

Geld verdienen als influencer?

Influencer worden, waarom zelfs? Wel, je kan gemakkelijk 2.000 euro per maand verdienen door foto’s te posten op social media. Daarom dus.

Als je denkt dat het ‘maar een fotootje posten’ is, dan denk je verkeerd. Er kruipt heel wat tijd in socieal media, want om bekend te worden moet je natuurlijk opgemerkt worden …

Tips voor een veilige omgeving op social media

  1. Wees voorzichtig met wat je deelt. Gebruik maximale privé-instellingen.

    • Je adres in combinatie met het nieuws dat u met vakantie bent, is genoeg om inbrekers actief te maken…

    • Houd bij elk bericht in het achterhoofd dat iedereen kan meekijken. Ook dieven.

  2. Beperk de tijd dat je aan sociale media spendeert.

  3. Let op voor je op een link klikt.

  4. Voeg alleen mensen toe die u kent en controleer achteraf ook of het niet om een fake profiel gaat.

  5. Verander regelmatig van wachtwoord en gebruik wachtwoorden met zowel letters als cijfers als leestekens.

Privacyinstellingen

Instagram

Instagram is een app voor op je smartphone of tablet. Het is een sociaal netwerk waarmee je foto’s of video’s kan delen. Instagram is populair omdat je foto’s op eenvoudige, snelle manier kan bewerken en filters kan gebruiken. Een filter is als een speciaal effect, je maakt er je foto zwart/wit, sepia, flou of juist scherper mee. Jongeren gaan hier creatief mee aan de slag en zullen zelden een foto publiceren zonder de gepaste filter. Ook het gebruik van hashtags (#), een manier om snel foto’s over een bepaald onderwerp terug te vinden) en de opkomst van selfies, droegen bij aan het succes.

Een open Instagramaccount

Op Instagram kan je jouw foto's delen met de hele wereld. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen jouw foto's liken, maar in hoeverre zijn jouw foto's eigenlijk privé? Als jij foto's van vrienden op je Instagram zet weet je natuurlijk nooit of zij dat wel willen.

Daarnaast moet je goed bedenken dat je veel van jouw huis kan laten zien. Als jij een leuke selfie maakt, maar er staan twee laptops, een dure camera en een grote tv op de achtergrond, dan kan het zo zijn dat er mensen zijn (dieven) die daardoor weten dat er bij jou thuis veel te halen valt. En vooral wanneer je even later een foto plaatst, waaruit iedereen kan halen waar jij woont.

Kortom je moet erg oppassen met wat je precies in jouw foto laat zien. Maar daar heb je gelukkig ook iets voor.

Je Instagram‐account op privé zetten

Om je Instagramaccount af te schermen voor vreemden moet je privacyinstellingen naar 'Privé' omschakelen, zodat mensen die jou nog niet volgen en die jouw foto’s willen bekijken, jou eerst om toestemming moeten vragen en moeten wachten tot jij ze accepteert. Deze procedure is niet van invloed op de volgers die je al hebt. Net als bij de meeste activiteiten binnen Instagram kun je je privacy-instellingen wijzigen via je eigen Instagramaccount in de app op je smartphone.

  1. Ga naar je profiel en tik op symbool 'menu' .

  2. Tik op 'Instellingen'.

  3. Tik op Privacy > Accountprivacy.

  4. Tik naast Privéaccount om je account privé te maken.

Snapchat

Jongeren gebruiken vaak Snapchat om "naakt"foto's te sturen omdat deze foto normaal na een x-tal seconden verdwijnt. MAAR ook via snapchat kunnen foto's bewaard worden aangezien je een screenshot kan maken. Tegenwoordig bestaan er ook apps waardoor je zelfs niet kan zien dat er een screenshot van jouw foto gemaakt wordt. Hierdoor kunnen ze toch de naaktfoto's verspreiden zonder dat je het weet.

Snap Map

Door het camerascherm te openen en vervolgens twee vingers te knijpen op het scherm (uitzoomen) kun je de functie snap map openen. Op de kaart vind je al je snap-vrienden terug en kun je hun locatie bekijken.

Telkens wanneer je Snapchat opent zal de app je locatie doorgeven aan Snap en de kaart bijwerken. Dit is niet alleen nadelig voor je privacy, ook al je vrienden kunnen je voortduren in de gaten houden. Wie niet op deze functie zit te wachten kan deze uitschakelen.

Let wel op, in de app kun je alleen je locatie verbergen voor je vrienden en niet voor Snapchat.

Snap Map uitchakelen en je locatie niet meer delen

  1. Open Snapchat

  2. Navigeer naar het camerascherm en tik op het symbool 'instellingen'

  3. De instellingen worden geopend

  4. Ga naar 'Mijn locatie'

  5. Schakel 'Ontzichtbare modus' in

Locatievoorzieningen uitschakelen

Vanaf nu kunnen je vrienden je locatie niet meer bekijken, echter heeft Snapchat wel nog steeds de toegang tot deze gegevens. Wil je helemaal geen locatie met Snap delen dan kun je dit volledig uitschakelen door je locatievoorzieningen op je smartphone uit te schakelen.

Eens je dit hebt uitgeschakeld kan Snapchat niet meer je locatie opvragen of bekijken.

Snapchat Premium

Op de Premium-accounts worden soms beelden van minderjarigen verkocht. Dit valt onder kinderporno en dat is strafbaar. In sommige gevallen gaat het om wraakporno. Dan gaat het om jongeren die bijvoorbeeld een sexy foto hebben gepost en daarmee worden afgeperst, om naaktfoto's te sturen die vervolgens worden verkocht.

TikTok

TikTok is een social media-app waarmee korte muziekvideo's gemaakt en gedeeld kunnen worden. De video's hebben een lengte van 3 tot 15 seconden; ook kunnen er video's in loops van maximaal 60 seconden worden gemaakt. Elke video kan je voorzien van stickers en effecten.

Populaire filmpjes zijn onder meer mensen die dansen, zingen of playbacken. De meeste filmpjes hebben een lengte van 15 seconden. Jongeren kunnen filmpjes liken en reacties schrijven.

Risico's rondom privacy

Er zijn landen die de privacy van TikTok in twijfel trekken. Volgens deze landen gaat de app niet goed om met het verwerken van gegevens van kinderen en tieners. Profielen zijn standaard openbaar, waardoor het voor oudere mannen makkelijk is om contact op te nemen met tienermeisjes.

Ga je akkoord met de algemene voorwaarden van de app? Dan ga je akkoord met veel ongewenste privacy-instellingen. De voornaamste:

  • Persoonlijke filmpjes staan standaard openbaar;

  • Je profiel staat standaard openbaar, inclusief naam en locatie;

  • Jouw filmpjes mogen op andere sociale media gebruikt worden;

  • TikTok mag jouw filmpjes inzetten voor marketingdoeleinden.

Je wil immers toch niet dat wildvreemden alle filmpjes van jezelf kunnen zien, laat staan ze delen op TikTok of zelfs een externe site als Facebook? Inderdaad. En die reacties van vreemden hoef je ook niet op je eigen profiel.

Privacyinstellingen wijzigen

Gelukkig wijzig je deze privacy instellingen eenvoudig zelf. Volg onderstaande stappen:

  1. Druk in de app rechts onderaan op het 'profiel-icoontje';

  2. Druk op het 'tandwiel' bovenaan;

  3. Scroll naar beneden naar het kopje 'Privacy';

  4. Vink ‘alleen vrienden kunnen directly contact met mij opnemen’ aan;

  5. Vink ‘locatiegegevens verbergen’ aan;

  6. Vink ‘privé account’ aan;

  7. Scroll naar het kopje ‘Accountinstellingen’;

  8. Klik op ‘Instellingen pushberichten’;

  9. Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’.

Nu weet je zeker dat alleen mensen die je kind geaccepteerd heeft als vriend, de filmpjes van je oogappel bekijken, erop reageren en ze kunnen liken.