leerkracht - info
LeerLokaal
Chromium & Windows
Google Classroom
Start je met Classroom, bekijk dan eerst hier het filmpje.
In de lestips vind je vaak een link terug naar kant en klaar materiaal om met de kinderen aan de slag te gaan. Als je zo'n link aanklikt, word je automatisch gevraagd om een kopie van het bestand in je eigen Google Drive te maken. Zo word jij eigenaar van het bestand en kan je het nog naar believen aanpassen. Je kan 'Kopie van' uit de bestandsnaam verwijderen, door met je rechtermuisknop op de bestandsnaam te klikken en 'Naam wijzigen' te kiezen. Door nog eens met je rechtermuisknop op de bestandsnaam te klikken, kan je deze verplaatsen naar een eigen map (Bv. : 'Originelen').
Om het bestand met de lln. te delen, open je jouw Classroom. Ga naar 'Schoolwerk' en klik op 'Maken'. Kies 'Opdracht'. Vul alles in en klik op 'Toevoegen'. Kies 'Bestand'. Klik op 'Drive' en klik het bestand aan waarvan je net een kopie hebt gemaakt. Kies nu naast het bestand de juiste optie:
Leerlingen kunnen bestand bekijken: Het bestand is door hen niet bewerkbaar, maar enkel zichtbaar.
Leerlingen kunnen bestand bewerken: Alle leerlingen die deze opdracht kregen, kunnen te samen in ditzelfde bestand werken.
Een kopie maken voor elke leerling: Classroom maakt zelf per leerling waarvoor je de opdracht maakt een eigen kopie aan.
Windows netwerk op school
Zorg dat je je leerlingen altijd correct laat inloggen op de pc's op school, dus nooit onder jouw account, maar met hun eigen klasaccount. De map 'Mijn documenten' verwijst namelijk naar deze klasmap op de server.
Zorg voor orde in de map 'Mijn documenten' van de leerlingen. Verwijder documenten die de leerlingen niet meer nodig hebben en verplaats de documenten van de leerlingen van het vorige schooljaar naar je eigen documenten. Laat in de klasmap van de leerlingen nooit documenten achter die niet bedoeld zijn voor leerlingen!
Creëer overzicht in deze map door 2 hoofdmappen aan te maken: een map 'leerkracht' en een map 'leerlingen'.
Alle bestanden en snelkoppelingen die leerlingen nodig hebben voor een ict-activiteit en die je in de lestips terugvindt, bewaar je in de map 'leerkracht'. Leerlingen mogen deze map raadplegen, maar opslaan doen ze in 'leerlingen'. Gaat het om een Wordsjabloon i.p.v. een Worddocument, dan kunnen de kinderen dit niet per ongeluk overschrijven. Wanneer ze op 'Opslaan' klikken, krijgen ze automatisch het scherm 'Opslaan als'.
Je kan in de hoofdmap 'leerlingen' een map voor elke leerling aanmaken (zo kan de map doorgroeien met de leerling naar het volgende jaar), maar persoonlijk vind ik het handiger om hun werk te laten opslaan onder hun naam in een map met de activiteit als onderwerp. Als je alle werkjes na een les wil nakijken, moet je slechts één map openen.
Download hier het stappenplan voor de leerling om aan te melden - af te melden - af te sluiten - op te slaan en bestanden te openen.
Apps uit de bovenste schuif.
Met Google Formulieren kan je op een vrij eenvoudige manier zelf corrigerende oefeningen of toetsen maken en aanbieden aan de lln.
Download hier het stappenplan.
Via Classkick deel je snel bestanden (pdf, Word,...) met je lln. die zij enkel kunnen annoteren (op schrijven zonder het oorspronkelijke document te wijzigen). Starten met Classkick is heel eenvoudig. Volg deze stapjes:
Open de url: www.classkick.com.
Klik op ‘Sign up’ en kies ‘Teacher’. Geef je gegevens in. Klik 'Continue with google' en gebruik je googleaccount van de school!
Ben je ingelogd? Klik dan op ‘Rosters’ en vervolgens bovenaan op de ‘+’. Geef een klasnaam in. bv. l4a 2021-2022 (Dit doe je dus 1 keer aan het begin van het schooljaar. Je hoeft ook niet aan te vullen met leerlingen. Deze komen er vanzelf in!)
Open een nieuw tabblad. Surf naar de lestip op Ankerkids en klik op de link. Klik bovenaan op 'copy assignment'.
Je ziet de taak nu verschijnen in je takenlijst.
Om de taak klaar te zetten voor je leerlingen, klik je op het pijltje bij de taak en kies je voor ‘Assign to students using a classcode’. Klik op 'Assign a roster' en kies je klas.
Klik op het linkje naast de lescode. Klik op het logo van Classroom en vul je taak verder aan. De kinderen kunnen nu starten door op de link in hun Classroomtaak te klikken.
Nearpod bied je de mogelijkheid om je les interactief te maken.
Je kan bestaande pdf's, powerpoints, filmpjes toevoegen en hier vragen bij stellen, die alle leerlingen via hun toestel beantwoorden.
Je kan de les met één knop delen met je collega's of klaarzetten in de Classroom voor de lln.
Download hier het stappenplan om je op weg te zetten.
Plickers helpt je om snel een procesevaluatie uit te voeren. Bovendien heb je niet veel nodig: Eén smartphone of tablet met de app, een afdruk van de antwoordkaartjes voor de leerlingen en je bent vertrokken! Download hier het stappenplan!
Maak zelf online oefeningen met Bookwidgets. De linkjes naar de oefeningen kan je delen in Classroom!
Hier vind je een online tutorial om van start te gaan.
Take it easy... make it easy!
Planbord
Planbord gemaakt door juf Carmen (Gebo)
Klik hier om een kopie te maken van dit planbord naar je eigen Google Drive.
Sneltoetsen
Het woord zegt het al! Je zal aanzienlijk sneller werken als je je deze sneltoetsen hebt eigen gemaakt.
Time to study!
Download hier het overzicht.
Een map met foto's delen
Upload je gemaakte foto's en deel de map met je leerlingen. Vergeet nadien ook de toegang niet te beëindigen.
Download hier het stappenplan.