ICT-basisvaardigheden

Maak een sneeuwman

Een oefening om te leren kopiëren (CTRL + C) en plakken (CTRL + V) op de Chromebook .

Google Classroom: Maak een kopie van deze Google presentatie  in je eigen Google Drive. Maak een opdracht klaar en voeg  jouw kopie toe aan je opdracht. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'.

Ruimtemannetje in Sketchpad

Sketchpad is een online tekentool. 

Paaseitjes versieren

Google Classroom: Open het sjabloon. Klik bovenaan op 'Downloaden'. Open je Google Drive en upload het sjabloon. Maak een opdracht klaar en voeg  het sjabloon toe. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'. Voeg ook de link toe naar het online tekenprogramma: paintz.app

De lln. openen de taak, klikken op de link naar Paintz.app. Vervolgens tikken ze op het symbooltje om te openen (tweede van links) in de toolbar => Google Drive => Classroom => 'Naam van je taak' => 'Paasei'.



Ruimtemannetje in Sketchpad

Sketchpad is een online tekentool. 

Copycat in Kleki

Download hier de powerpoint over 'Mondriaan' en bekijk hem met de lln. aan het digibord. (De ppt is gemaakt door een leerling.)

Vertel de lln. dat ze nu 'Copycat' mogen spelen. (Een copycat is iemand die schilderijen kopieert. Zijn kopieën zijn bijna niet van de originele schilderijen te onderscheiden.)

Download hier het stappenplan.

Open het onlineprogramma Kleki en volg even te samen aan het digitaal bord het stappenplan. Laat zien hoe ze rechte lijnen kunnen tekenen en hoe ze de vakken kunnen inkleuren.
Wijs hen zeker op het volgende:


Verhalen maken en delen 

Met het online programma 'Mystorybook' kunnen kinderen een eenvoudig boek maken.

Als ze registreren met hun mailadres van de school, kunnen ze hun werk bewaren om er later aan verder te werken.

Ze kunnen hun boek ook delen. Als ze de url kopiëren en plakken in een gezamenlijk document, kunnen ze het boek van hun klasgenootjes lezen!

Duet voor 2 monsters

De lln. creëren 2 passende monstertjes bij het duet.

Windows: Sla het Wordsjabloon op in een map op de server bereikbaar voor de leerlingen. Neem het duet door.

Open Paint op het digibord en herhaal de werking van de gereedschappen.  Enkele bruikbare tips:

Laat het document al eens opslaan onder hun eigen naam in de juiste map vooraleer ze aan het 2de monster beginnen.

Google Classroom: Download hier de Google presentatie. Maak een opdracht klaar. Je kan hier de beschrijving kopiëren. Voeg het document toe aan je opdracht. Kies voor 'Maak een kopie voor elke leerling.'. (De lln. kunnen zelf via de knop 'Maken' in de opdracht een Google tekening openen.)

Een collage maken naar Ensor

In deze offline/online activiteit creëren we onze eigen Ensor. 

Zo doe je het!

Een kerstkaartje in Pixlr

Deze opdracht verduidelijkt hoe de computer afbeeldingen opbouwt via lagen.

Voor gebruik met chromebooks: Trek foto's van je leerlingen en bewaar deze in een map 'Foto's kerstkaartje' in je Google Drive. Klik met je rechter muisknop op de map en kies 'Delen'. Open Classroom in een tweede tabblad. Open jouw klas en kies 'mensen'. Vink het vakje aan om alle leerlingen te selecteren. Klik op 'Actie' en kies 'E-mailen'. Selecteer alle mailadressen (CTRL + A) en  duw daarna op 'CTRL' + 'C' om te kopiëren. Keer terug naar je eerste tabblad. Plak de mailadressen in het vak 'Mensen toevoegen' en klik op 'Klaar'. 

Voor gebruik met laptops met Windows: Log in met je klasaccount, maak een map 'Foto's kerstkaartje' in Documenten en plak hierin alle foto's.

Klik hier om het kerstsjabloon te openen. Klik bovenaan op 'Snelkoppeling aan Drive toevoegen'. 

Maak nu een opdracht klaar in Classroom 'Kerstkaartje maken met Pixlr'. Voeg het kerstsjabloon toe.  Bij het opslaan straks, wordt je gevraagd om een kopie te maken in je eigen Google Drive. Kies dan 'kopiëren'. Voeg ook de link naar Pixlr toe. 

De leerlingen kunnen nadien via het knopje 'Maken of toevoegen' in hun taak hun kerstkaartje uploaden. Op deze manier vind je alle kaartjes netjes in je map 'Classroom' - 'naam van de Taak' terug en kan je ze afdrukken of downloaden of delen met de ouders via Broekx of...

Download hier het stappenplan voor de leerlingen. (Chromebook - laptop Windows)

Eindig de les met een klasgesprek over het gebruik van foto's op het internet. Vergeet zeker niet om nadien het delen van de map met foto's ongedaan te maken!!!

Werken met photoshop en gifmaker.me

Afbeelding komen in heel wat verschillende bestandstypes. Het meest bekende is .jpg (niet zwaar) of .png (gelaagd). Gif staat voor graphic interchange format. Een gifbestand kan bestaan uit verschillende laagjes die afgewisseld worden zodat beweging ontstaat. Je kan zelf zo'n gifbestand maken, door eerst een gekozen afbeelding te wijzigen en daarna je bewerkte afbeelding en de originele door een programma te laten omzetten in een gifbestand.


Maak een taak klaar in Classroom, zodat de lln. straks hun gifje kunnen uploaden. Je vindt ze nadien allen terug in je Google Drive => Classroom => Naam van de taak. Download hier het stappenplan (Chromebook  - laptop met Windows​)

Kerstkaartje photoshoppen

Trek foto's van je leerlingen. 

Deze zijn meestal in een zeer hoge resolutie, terwijl prenten op het internet vaak een kleinere resolutie hebben. Je kan de foto's eventueel op voorhand al wat verkleinen zodat ze makkelijker bewerkbaar zijn in Pixlr. Een volledige map met foto's verkleinen kan je hier online.

Chromebooks:

Open je Google Drive, maak een map aan 'foto's leerlingen'  en plaats de foto's in de map.  Deel de map met je leerlingen.  (Klik hier om te weten te komen hoe je dit precies doet.)

Download hier het stappenplan voor de leerlingen om aan de slag te gaan op een chromebook.

Windows:

Maak een nieuwe map 'foto's' aan in de map 'leerlingen 20XX-20XX' en sla hierin de foto's op.

Maak voor de leerlingen een map 'kerstkaartjes' aan in de map 'leerlingen 20XX-20XX' om hun werkjes in op te slaan.

Download hier het stappenplan voor de leerlingen.

Houd als slot een klasgesprek over 'het photoshoppen' van foto's. 


Een verhaaltje creëren en delen met de klasgenootjes

Op de website kunnen de kinderen zelf een kort verhaaltje maken van 1 pagina. Je kan het verhaaltje daarna downloaden als afbeelding

Download hier het stappenplan voor de leerkracht.

Een eigen kerstverhaal

A.h.v. deze presentatie maken de kinderen hun eigen beeldverhaal. Ze slepen de figuurtjes op de dia en typen hun verhaal uit in de voorziene tekstvakjes. Ze kunnen dia's dupliceren als ze hun verhaal langer willen maken of dia's deleten om het in te korten.

Aan de slag met Google Classroom: Klik hieronder op één van de twee presentaties om een kopie te maken in je eigen Google Drive. Open een Classroom => Schoolwerk => Maken => Opdracht. Voeg de presentatie toe en kies ernaast voor 'Kopie maken voor elke leerling'. (kerstverhaal1 - kerstverhaal 2)

In jouw Google Drive bevindt zich een map met 'Classroom' en vervolgens een map met de naam van je opdracht. Hierin zitten alle presentaties van de kinderen bij elkaar! Laat de lln. hun verhaal tonen op het digitaal bord.

(idee van ict cksa)

Het weer

Deze activiteit bestaat uit 3 delen, die je elk afzonderlijk kan gebruiken.

Download hier de volledige les.

Bedreigde diersoorten

Dat panda's, neushoorns, tijgers,... met uitsterven bedreigd worden, weten de meeste kinderen, maar kennen ze ook zo'n dieren die in België leven?

Google Classroom: Kopieer hier de presentatie in je Google Drive. Opgelet! Maak hiervan opnieuw een kopie, want we gaan de lln. in deze opdracht met z'n allen in dezelfde presentatie laten werken. Houd het origineel om volgend jaar opnieuw te gebruiken. Maak een opdracht klaar. Kopieer hier de beschrijving. Voeg jouw kopie van de presentatie toe aan je opdracht. Kies 'Elke leerling mag bewerken'. In het document vind je naast de beschrijving ook de doelen en de linkjes terug.

Vogelgids

We maken met  de hele klas een vogelgids. Deze opdracht kunnen lln. per twee uitvoeren: ééntje zoekt op, de andere vult in. 

Google Classroom:  Maak een kopie van de Google Presentatie in je eigen Google Drive'. Maak een opdracht klaar in je classroom en voeg jouw kopie toe. Kies voor 'Elke leerling mag bewerken'. Alle leerlingen werken nu te samen in 1 document. Klaar? Voeg een afbeelding van elke vogel toe op de hoofdpagina en klik op het link-symbool. Je kan nu naar de juiste pagina doorlinken.

Ken je alle dieren uit Afrika?

Welke dieren uit Afrika kennen ze al? Er zijn ook heel wat dieren met vreemde namen. Wat voor dier zou dat kunnen zijn? Hoeveel poten heeft dat dier? Welke kleur? 

Dit is een ideale oefening als eerste kennismaking met Google Classroom: Klik hier om een kopie te maken van de presentatie in je eigen Google Drive. Maak een opdracht klaar in Classroom en voeg de presentatie toe. Kies 'Een kopie maken voor elke leerling'. 

Dieren in het wild

Op deze mini website maken de kinderen kennis met 8 wilde dieren. Voor de kinderen die het nodig hebben, is er geluidsondersteuning. Nadat ze alle info eens hebben doorgenomen, kunnen ze zelfstandig het werkblaadje invullen. (Word- PDF).

Kijk binnen in de vogelnestjes.

Verken met de lln. de website op het digitale bord. Daarna kunnen ze vrij even binnen kijken in alle nestjes. Meer informatie over elke vogel (de soort, het voedsel, de nest en de locatie) vinden ze in het blauwe kader.

Download het werkblad voor de leerlingen om na de verkenning zelfstandig te laten invullen. (Word - PDF)

Dierenzoeker

Door 1 of meerdere determinanten te bepalen, ontdekken de leerlingen het juiste dier. Deze applicatie is beschikbaar op ipad, androïd en online. In de onlineversie vind je bovendien heel wat bruikbare filmpjes onder ‘Op TV’.

Toon een foto van een minder bekend dier en zoek samen met de kinderen welke determinanten ze best gebruiken om zijn naam te weten te komen.

Verdeel de klas in groepjes en geef elk groepje zijn dierenkaartjes en invulblad. Als een groepje klaar is, kan je ze eventueel van dierenkaartjes laten wisselen.

Download de dierenkaartjes: Word - PDF.

Download de oplossingen: Word - PDF.

Download de invulbladen: Word - PDF.

Tuinvogels

A.h.v. een beschrijving gaan de lln. op zoek naar de juiste tuinvogel op de website van Vogelbescherming Nederland.


Download het werkblad: Word - PDF


Lego: eenvoudig webpad

Inhoud van dit leerpad:

Het werkblaadje voor de lln.: Word - PDF

Mijn gemeente

In het eerste deel gebruiken de lln. Wikipedia om algemene info over hun gemeente op te zoeken. In het 2de deel verkennen ze de website van hun gemeente.

Sinterklaas

In deze les leren de lln. zoeken in een pagina op Wikipedia m.b.v. de functietoetsen 'CTRL' + 'f'. 

Classkick:

Het voordeel van Classkick is dat lln. niets kunnen veranderen aan de oorspronkelijke tekst. Starten met Classkick is heel eenvoudig. Volg deze stapjes:

Werk je liever gewoon met de tools in Google Classroom? Download hier het werkblad en sla een kopie op in je eigen Google Drive. Maak een opdracht klaar en voeg de kopie toe. Kies 'Kopie maken voor elke leerling'.


De Belgische dynastie

Complementair groepswerk

Maak duo's. Voor deze oefening is het interessant om een goede lezer met een zwakkere te laten samenwerken. Bij het invullen kan dan ook 1 ll. de website open laten staan om op te zoeken, terwijl de andere het document invult.

Geef elk duo een andere koning.

Laat even zien waar ze alle foto's kunnen terugvinden (www.monarchie.be - Scroll volledig naar onder tot aan 'Voor de kinderen' - geschiedenis).

Spreek af met de kinderen dat ze de eerste 10 minuten alleen maar mogen lezen en nog niets invullen.

Bij 2 groepjes zal je even moeten helpen om alles te begrijpen (prins Filip - buitenlandse missies en Leopold 3 - koningskwestie).

In een 2de lesuur stellen de kinderen 'hun koning' voor aan de klas. (Je kan eventueel hiervoor een powerpoint/google presentatie laten maken.)

Google Classroom: Download de werkbladen. Maak een kopie in je eigen google drive. Zet per koning en per duo een opdracht klaar. Voeg het juiste werkblad toe en kies voor 'Lln. mogen het document bewerken'. Zo kunnen ze met z'n tweeën in hetzelfde document werken. Je kan ook kiezen om een kopie voor elke ll. te maken. 

Heb jij iets zwakkere lezertjes, dan kan je opteren om deze infobronnen toe te voegen aan je opdracht.


België: 10 provincies

Maak duo's. Voor deze oefening is het interessant om een goede lezer met een zwakkere te laten samenwerken. Bij het invullen kan dan ook 1 ll. de website open laten staan om op te zoeken, terwijl de andere het document invult.

Voor deze opdracht gebruiken we het online programma ClasskickKopieer de taak naar jouw Classkick-omgeving. Nog nooit gewerkt met Classkick? Volg hier de nodige stappen.

Werk je liever met Google Classroom? Download de werkbladen. Maak een kopie in je eigen google drive.  Maak per provincie en per duo een opdracht klaar. Voeg het juiste werkblad toe en kies voor 'Lln. mogen het document bewerken'. Zo kunnen ze met z'n tweeën in hetzelfde document werken. Je kan ook kiezen om een kopie voor elke ll. te maken. 

Werk je liever op papier: Hier vind je een volledige lege Word-versie.

Download de correctiesleutel

Zeeklassen

Laat de leerlingen de verschillende diersoorten zelf verkennen. Daarna klikken ze op de knop 'Oefenen' om te kijken of ze goed gekeken en gelezen hebben.

Download hier het werkblaadje om de leerstof verder vast te zetten.

Wereldoorlog I

Dit is een Nederlandse site, maar de algemene informatie over Wereldoorlog I is voor onze leerlingen bruikbaar.

De site heeft een voorleesfunctie voor kinderen die moeizaam lezen of dyslexie hebben. Klik hiervoor op het luidsprekertje.

In het werkblad is sprake van een vensterplaat. Dit is de collage waarin ze de filmpjes/prenten kunnen aanklikken.


Voor deze opdracht gebruiken we het online programma ClasskickKopieer de taak naar jouw Classkick-omgeving. Nog nooit gewerkt met Classkick? Volg hier de nodige stappen.

AR (Augmented reality) speurtocht carnaval

Ai ai ai caramba... de feestkoffer zit op slot! De leerlingen kunnen de code van het cijferslot kraken door de juiste carnavalsfiguurtjes te zoeken, want zij stellen de vragen! Als ze a.h.v. de tips een figuurtje hebben gevonden, kunnen ze het laten spreken door het figuurtje te scannen met de gratis app Blippar (ipad & androïd). Zorg dat het geluid aan staat! Heel wat leerlingen van de 3 de graad hebben al een eigen smartphone. Heb je een gastennetwerk op school, dan is het misschien wel eens leuk voor hen om hun eigen toestel hiervoor te laten gebruiken!

Inhoud:

Wat heb je nodig?  

Hier vind je de oplossingen.

Help de leerlingen met goede zoekstrategieën toe te passen! Gebruiken ze de sleutelwoorden uit de vraag? Kiezen ze de juiste website uit de voorstellen die Google aanlevert? Vinden ze zelf in hun groepje een goede verdeling van de taken?


Wereldoorlog I:

Tijdlijn

Opzoekwerk a.h.v. de tijdlijn op de site van Herinneringseducatie. 

Via deze link open je onmiddellijk de taak in Classkick. Nog nooit gewerkt met Classkick? Volg hier de nodige stappen.

De verhalen van ooggetuigen vormen de rode draad doorheen deze webquest. Zes ooggetuigen vertellen de leerlingen hun verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Elke getuige behandelt een bepaald thema.

Na elk verhaal wordt een opdracht gegeven. 

Je kan kiezen om de leerlingen de volledige webquest te laten maken, of om de personages te verdelen. Indien je kiest om de personages te verdelen, kunnen de leerlingen nadien hun personage voorstellen aan de rest van de klas.

De leerlingen vullen de werkbladen onmiddellijk online in via het programma Classkick.

Classkick:

Voor deze opdracht gebruiken we het online programma ClasskickKopieer de taak naar jouw Classkick-omgeving. Nog nooit gewerkt met Classkick? Volg hier de nodige stappen.


Download hier de correctiesleutel.


Olympische Spelen:

Complementair groepswerk

In deze opdracht gaan de kinderen per 2 aan de slag om telkens één hoofdstuk (dia) uit te werken. Zo werken ze samen aan een infoboekje.

Kopieer hier het originele bestand (presentatie) en maak zoveel kopies als je groepjes van 8 kan maken. Wijzig telkens de naam van het bestand in 'Olympische Spelen groep x'.

Open Classroom maak een opdracht klaar en voeg de eerste kopie toe. Kies naast het bestand voor 'Leerlingen kunnen bestand bewerken'. Rechts bovenaan kies je niet voor alle leerlingen, maar vink je enkel de leerlingen uit het eerste groepje aan. Herhaal dit voor de andere groepjes en voeg telkens de juiste kopie toe.

De leerlingen vinden links buiten de dia hun opdracht terug + de linkjes die ze nodig hebben om de vragen te kunnen beantwoorden.

Wanneer elk groepje klaar is, kan je nakijken en de eerste dia met de algemene uitleg verwijderen. Je kan de presentatie vervolgens afdrukken als boekje.