Parastasul

POMENIRILE DE DUPĂ ÎNMORMÂNTARE

 Biserica Ortodoxa învaţă că viaţa omului nu se sfârşeşte odată cu moartea trupului. De aceea, creştinii nu-şi uită morţii după îngroparea lor, ci se preocupă de rugăciuni pentru ei şi de pomenirea numelui lor. Soroacele de pomenire individuală a morţilor în Biserica Ortodoxă sunt următoarele:

Numărătoarea zilelor începe din ziua morţii. 

DE REŢINUT:

Spre a nu greşi în privinţa pregătirilor pentru aceste pomeniri, cel mai indicat este să se ia legătura, în prealabil, cu preotul. Acest lucru este necesar întrucât trebuie stabilite, de comun acord, data şi ora săvârşirii pomenirii. De obicei, parastasele se tin sâmbăta. După ce s-a făcut pomenirea de 40 de zile pentru cel mort, la celelalte parastase pe care le facem pentru el, se pot trece pe pomelnic şi alte persoane decedate din familie.

COLIVA are legătură cu credinţa noastră în nemurire şi înviere, fiind făcută din boabe de grâu, pe care Domnul Hristos Însuşi le-a înfăţişat ca simboluri ale învierii trupurilor: după cum bobul de grâu, ca să încolţească şi să aducă roadă, trebuie să fie îngropat întâi în pământ şi să putrezească, la fel trupul omenesc, întâi se înmormântează, după aceea se descompune, pentru ca să învie întru nestricăciune; astfel ne învață Sfântul Evanghelist Ioan (Ioan 12, 24), dar și Sfântul Apostol Pavel (I Corinteni 15, 36). Dulciurile, mierea, aromele din compoziţia colivei simbolizează virtuţile sfinţilor bineplăcuți lui Dumnezeu, dar și dulceaţa vieţii veşnice.