Botezul

Dragi părinţi şi naşi,

Botezul este Sfânta Taină prin care omul se naşte din nou din apă şi din Duh, prin întreita afundare în apă sfinţită, în numele Sfintei Treimi. Naşterea aceasta trebuie să fie urmată de o creştere duhovnicească, pentru ca omul să se poată bucura de comuniunea cu Dumnezeu încă din viaţa pământească şi în veşnicie.

Prima parte din slujba Sfântului Botez o formează lepădările sau exorcismele, când cel ce vine la Botez este primit, la intrarea în biserică, apoi intorcandu-se cu faţa spre apus ( spre ieşirea din biserică) mărturiseşte de trei ori  (dacă este matur, personal; iar dacă este prunc, prin naş) leapădările de Satana. Cel ce se botează este întors apoi cu faţa spre răsărit (spre Sfântul Altar) şi mărturiseşte, de trei ori, că se uneşte cu Hristos, rostind apoi Crezul. Dacă este matur, rosteşte singur, iar dacă este prunc, prin naş. Naşul trebuie să cunoască  Mărturisirea de Credinţă Ortodoxă: CREZUL.

În a doua parte a Botezului, in mijlocul bisericii,  se sfinţesc apa şi untdelemnul (uleiul). După amestecarea untdelemnului cu apa Botezului, cel ce se botează primeşte ungerea cu untdelemnul bucuriei. Cea mai însemnată parte a Botezului o constituie întreita afundare a pruncului în apa din cristelniță, cu pronunţarea cuvintelor: Se botează robul lui Dumnezeu (numele): In numele Tatălui, Amin; şi al Fiului, Amin; şi al Sfântului Duh, Amin.

Prin afundare cel ce se botează moare împreună cu Hristos, iar prin ridicarea din apă Înviază împreună cu El.

În acest moment este aprinsă lumânarea Botezului, care simbolizează viaţa luminată în Hristos.

Noul botezat este primit în braţele naşului într-o pânză albă numită crișmă. Preotul săvârşeşte apoi Taina Mirungerii, pecetluind trupul noului botezat cu Sfântul şi Marele Mir, rostind de fiecare dată: ”Pecetea darului Duhului Sfânt”.

Cel nou botezat împreună cu preotul şi naşul, înconjoară cristelniţa de trei ori cântând« Câţi în Hristos v-aţi botezat, în Hristos v-aţi şi-mbrăcat, Aliluia. »

După citirea Apostolului şi a Evangheliei, pruncul este şters de Sfântul şi Marele Mir, este îmbrăcat şi i se face prima tundere a câtorva fire de păr care vor fi puse în apa botezului ce la sfârşit va fi turnată la temelia bisericii. După Botez pruncul primeşte Sfânta Împărtăşanie.

 Prima spălare, acasă, după Botez, se face doar cu apă, cu multă grijă. Pruncul este şters cu crișma (pânza) de la botez, iar apa se pune la un copac.

Încă de la începuturile creştinismului, copiii au fost botezati in Biserică. Întrucât pruncii, la Botez, nu pot mărturisi credința, lucrul acesta il fac nașii, care oferă garanția credinţei in care vor fi crescuți cei botezați.
Naşii sunt  părinţi sufleteşti ai celui nou botezat, povăţuitori spre viaţa în Hristos. Şi ei sunt responsabili împreună cu părinţii pentru educarea creştină a copilului în Biserică.

Naşul sau naşa trebuie să fie creştin ortodox, conştient de credinţa sa şi de responsabilitatea pe care o asumă prin rolul de naş.

 Pentru Sfântul Botez aveţi nevoie de :

– pânză albă, numită CRIȘMĂ (cât un cearceaf de pătuţ mic de copil)

– un prosop mare alb cu care va fi şters pruncul de apa botezului

– un prosop mic si un sapun pentru bebelusi

– hainute albe noi pentru copil

– o sticlă cu ulei de măsline, care va fi sfinţit pentru ungerea pruncului 

– vin rosu sacramental pentru Împărtășanie

– lumânare de botez (se poate cumpăra de la biserică) 

 Dupa terminarea slujbei si trecerea in Registrul Parohial se va elibera Certificatul de Botez la cererea dumneavoastra!

 Pentru mai multe informatii, contactati preotul paroh la preot@sf-ioan.ca sau (226) 600-2911.