Cununia
NASII DE CUNUNIE
Naşii de cununie sunt alături de finii lor la Logodna şi la Cununie, fiind martori ai insotirii celor doi soți. Ei devin părinți duhovniceşti ai celor pe care i-au adus la Sfântul Altar. După invățătura Sfântului Simeon, arhiepiscopul Tesalonicului, naşii sau nunii sunt învăţători ai unirii intr-un gând şi ai insoțirii.
Ce rol au naşii de Cununie?
Nasii se implică și participă activ la săvârşirea Tainei Cununiei, indeplinind impreună cu preotul anumite gesturi sau acte liturgice, între care punerea inelelor in degetele mirilor, la Logodnă, şi punerea şi luarea cununiilor de pe capetele mirilor, la Cununie. De asemenea, ei tin lumânările, de o parte si de alta a mirilor, naşul in partea dreaptă a mirelui, iar nasa in partea stângă a miresei.
Naşii devin părinți sufleteşti şi spirituali ai finilor, renascându-i pe cei ce formează un nou și unic trup al familiei.
Nasii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a le purta de grijă şi de a-i invăța pe finii lor frica de Dumnezeu, de a-i chema la biserică, la spovedanie, la săvârşirea faptelor bune, de a-i cerceta la casele lor, de a-i indruma la nevoie, pentru că naşii sunt garanții finilor lor inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.
Naşia nu este un act de văzul lumii, ci este o înrudire duhovnicească plină de dăruire şi de responsabilitate.
Cine poate fi nas de Cununie?
La Cununie se recomandă o singură pereche de naşi, care să îndeplinească anumite condiții:
⚫ să fie ortodocşi şi să cunoască bine învățătura de credinţă a Bisericii
⚫ să fie cununați și să aibă o viață morală exemplară; naşi pot fi şi rudele apropiate: frații, surorile, verii, cumnatii.
Este recomandat ca naşii să nu fie mai tineri decât mirii, dar nici prea în vârstă.
Cine nu poate fi nas de Cununie?
Nu pot fi naşi la Cununie necreştinii, creştinii de altă confesiune, monahii, părinții mirilor şi cuplurile necăsătorite sau divorțate.
Pentru mai multe informații, contactați preotul paroh la preot@sf-ioan.ca sau (226) 600-2911!