RECICLATGE I REUTILITZACIÓ DE MATERIALS LEGO 

El projecte pot contemplar mesures a partir de reptes a resoldre segons l'objectiu treballat. La resolució dels reptes haurà d'utilitzar el llenguatge de programació per a millorar-los però per la seva naturalesa contindrà un marcat aspecte MAKER (jo construeixo), o sigui que caldrà que els alumnes construeixin de diverses maneres les eines necessàries per a resoldre el repte si no és que existeixen i siguin del tot assequibles.

OBJECTIU 11-12-13: 

EXEMPLE1: Reciclem peces de LEGO - que triguen 1.400 anys a degradar-se - per a treballar a l'aula de robòtica. Recollim dels materials de les LEGO LEAGUES i els reutilitzem per als nostres treballs. Els materials que no siguin aprofitables per a robòtica els integrem als kits que hi ha a cada classe. Reciclem les estores i tots els accessoris pensant usos robòtics dels mateixos i classificant-los i ordenant-los per categories en recipients ecològics o reciclats.

Més info sobre el reciclatge de Lego

Més info sobre els materials de la First Lego League


RESUM DE LES INFORMACIONS

El LEGO ÉS RECICLABLE?

EL LEGO ÉS SOSTENIBLE?

QUÈ PODEM FER PER RECICLAR EL LEGO?

REUTILITZAREM LEGO:

COMENÇA EL PROCÉS: MATERIALS CLASSIFICATS 

(16 de gener de 2022) Partim d'aproximadament 10.000 peces de tota mena.

Hem reutilitzat calaixeres de plàstic molt i molt velles però que encara funcionen (les etiquetarem per fer més fàcil la feina de trobar les peces per a cada muntatge. Els alumnes de quart, cinquè i sisè han classificat totes les peces seguint el procés següent:

1.- Desmuntem els models que ens van arribar muntats i que no utilitzarem (de moment) però primer localitzem tots els manuals per a tornar-los a muntar si es necessita.

2.- Organitzem les peces per forma o per funció en caixes reutilitzades o ecològiques

3.- Organitzem i etiquetem les caixes (calaixos) per categories de manera que l'accés sigui fàcil i entenedor

 

Per la forma


Per la funció


Per l'ús directe (elements fotografiats a les pàgines de les caixes de cada kit)

CURS 22-23: USOS REUTILITZATS

Ens proposem fer adaptacions al robot per poder-los utilitzar per a tasques molt diverses. En tot cas, es tracta de fer servir el robot de manera "no convencional" i si cal combinar 2 o més motors, o el que surti...

1.- ROTACIÓ VERTICAL: 

El robot pot fer rodar una barrera per exemple o també dibuixar cercles, acostar materials a un lloc determinat, colpejar una pilota (com al hoquei o al futbol.

Volem aconseguir el moviment amb el motor en posició vertical amb només dues peces, una placa prou gran (sinó les afegim) i una peça de 2x2x1 posada a la roda. Enganxem placa i peça i queda el robot tal i com es veu a la foto. Funciona!

MATERIAL NECESSARI:

Necessitem dos robots, un per poder controlar l'elevador i l'altre per moure's per la taula. Els temps dels programes de l'elevador han de ser molt i molt curts per evitar que el motor del robot de la part de sobre estigui en repós i no es forci. També cal separar els dos robots per poder prémer el botó de Play al principi amb mínim un rajol i una tapa. La part de les "pinces" es pot modificar per augmentar-ne la llargada, la resistència,... 

2.- TRANSPORTADOR DE PALETS

Amb dos motors el robot pot aixecar materials i transportar-los i deixar-los a un altre lloc posats en palets. Per fer-ho calen dos motors un que mogui el robot per la taula i un altre que aixequi i baixi.

MATERIAL NECESSARI:

Materials necessaris, a part dels dos robots

Detall del muntatge de la part lateral amb el suport per al moviment

Detall de muntatge de la part frontal amb l'eix que lliga els dos elements

S'han de programar els dos robots individualment de manera que mentre s'està movent per la taula es mantingui aixecat o baixat l'elevador. També es poden afegir crides a un dels robots perquè "avisi" quan li toca fer el moviment.


(D'aquest material cal preparar-ne 6 kits i organitzar-los en tuppers)

3.- REUTILITZACIÓ DE CÀMERES DE FOTOS I MÒBILS VELLS COM A CÀMERES PER ALS ROBOTS

4.- "EDMONSTER" AMB EIXOS I AMB PLAQUES

5.- ESTRUCTURES

6.- MÀ ROBÒTICA

7.-Carcasses per als sensors i la Microbit

Amb els blocs de la caixa d'estructures i un munt de pins (moltíssims) es poden fer carcasses per als diversos sensors de la microbit. A la imatge podem veure:

Fixeu-vos que tots els sensors tenen la mateixa llei de connexió, dos pins blaus que s'adapten al travesser gris que hi ha a la microbit (o l'Arduino Uno). Totes tenen sortida per al cablejat. 

La carcassa de la Microbit es pot adaptar per afegir un compartiment per a les bateries/piles.

8.- Carcassa adaptació Edison+Microbit (foto provisional)

La carcassa s'haurà d'adaptar quan tinguem les targes de connexions Shield horitzontals però per a aquest model de tarja de moment podem fer servir aquesta carcassa. En aquest cas les dimensions d'amplada dels EDISON no encaixen amb els blocs d'estructura LEGO però deixarem que sobresurtin per un costat. A la part inferior just després dels sensors EDISON hi ha espai per a una bateria de 9V per a la Microbit. Sumar els dos elements pot donar-nos més possibilitats en deixar que l'EDISON "pugui emetre missatges per pantalla", o més ben dit, que ho faci la MICROBIT en lloc seu! Com en el cas dels sensors la unió dels elements es fa amb els pins blaus. El suport també s'adapta si hi posem la microbit sense placa de connexions ni carcassa.

9.- Beeremolc!

El robot BeeBot pot portar un remolc però ha de ser una mica especial per deixar que faci tot el gir complet i no piqui amb el cul a la base. Aquest té un enganxall molt llarg per evitar-ho.