Observem el SNC

Dissecció del cervell (SNC)

Recordeu que hem vist que el SNC està format pel l'encèfal i la médula espinal?

Ara observarem un part de l'encèfal: el cervell (centre de coordinació). Aquesta part és molt important ja que tradueix els estímuls que reb en respostes. La que dóna les ordres per fer possible la relació. Aquestes ordres arriben a l'efector per crear una resposta.

També observarem, amb mostres tenyides, les cèl·lules del Sistema Nerviós: les neurones (veureu preparacions de la medul·la i de les terminacions nervioses motores).

El cervell humà té aproximadament 86.000 milions de neurones, unides cadascuna, a través d'unes 10.000 connexions sinàptiques!!!!

També us podeu meravellar amb les imatges que teniu a la dreta. Per què no posar-les al mural digital que esteu fent?

Observem el SNC

Feu un dibuix en format esquema científic de l'anatomia del cervell o si ho preferiu editar les fotografies fetes durant la dissecció. Marqueu alguna de les parts que heu vist i a on es troba el sistema límbic (de manera aproximada) i quina funció té (lectura del text La química del plaer de sota).

TEORIA Detecció anatòmica del sistema límbic: hipotàlem i nucli accumbens i amígdales. Més senzill i visual a la Viquipèdia.

La química del plaer

Si recordeu algunes situacions que us hem presentat estaven relacionades amb coses agradables. Però... què fa que una cosa ens agradi? Ara, estudiarem la química del plaer. Per què ens agrada el que ens agrada? En aquest procés cal recordar el Sistema límbic , que és important per la nostra supervivència, ja que és l'estructura que controla les emocions i la manera com responem als estímuls naturals com la gana, la por o el sexe.

En el sistema límbic hi ha els centres de recompensa. Cal destacar una regió que reb el nom de nucli accumbens: on s'alliberen quantitats de dopamina, endorfines i encefalines. És aquí on es configura la sensació de plaer. També hi ha centres de càstig, que causen sensacions desagradables, que es troben a l'amígdala o hipotàlam.

Gràcies a totes aquestes sensacions podem sobreviure... imagineu que no sentíssim la gana o el plaer de menjar, o la por, o no ens agradés reproduir-nos. No sobreviuríem!!! Així doncs, donem les gràcies a la dopamina, endorfines i encefalines, per fer-nos la vida una mica més agradable.

Dopamina? Endorfines? Encefalines??? El nostre plaer depèn d'aquestes paraules tan estranyes? Fem recerca per saber qui són i què fan i com les podem relacionar amb les neurones i el SN.

Aquells que ho vulgueu podeu fer recerca complementària sobre la química del plaer...