La funció de relació

Relacionar-se o morir....

Què passaria si ens poséssim un menjar en mal estat a la boca i no ens n'adonéssim del seu mal gust? Què passaria si no reaccionéssim al fred o a la calor? Als crits? A les sensacions? Què passaria si no reaccionéssim quan ens ve una pilota molt depressa cap a nosaltres, o un cotxe? 

Què és la funció de relació? 

Anomenem funció de relació a la capacitat que tenen els éssers vius de captar la informació del seu medi, tant intern com extern, interpretar aquesta informació i elaborar una resposta adequada. 

Per sobreviure necessitem relacionar-nos amb el medi. I fer-ho no és tant senzill com sembla: per sort nosaltres ens relacionem sense saber massa bé què passa dins del nostre cos. Ara veureu que hem de donar les gràcies a les cèl·lules i a un mecanisme perfectament coordinat que ens permet estar aquí, existir i sobreviure. 

Tots els sentits a punt... que avancem. 





Quins components intervenen en la funció de relació? 

Anem a fer recerca sobre la funció de relació. Segur que teniu (i heu anotat dubtes) fruit de la dinàmica de coneixements previs.

Tenim 5 protagonistes de la funció de relació: 

Fixem-nos amb l'esquema de la dreta que resumeix de manera visual el procés. 


Que consti en ACTA

Teniu 5 protagonistes. Us els heu de repartir entre els membres del grup i fer-ho constar a l'acta. Allà cada membre del grup farà un resum de la seva part. 

Els estímuls

Els estímuls són qualsevol factor que pot ser captat per un ésser viu, qualsevol canvi, en el seu medi intern o extern. Els estímuls poden ser químics (olors, concentració d’oxigen en sang, sabors,…) o físics (la temperatura, la llum, la pressió, el so…).

Quin és l'estímul de la vostra situació? Com el classificaries? 

Els receptors

Quan es produeix un estímul, l’ésser viu el capta per mitjà de receptors, molts d'ells relacionats amb els òrgans dels sentits. Si no fóssim capaços de captar/ sentir l'estímul no ens relacionaríem. Aquest és un procés VITAL. 

Quin òrgan del sentit intervé a la vostra situació? Quin estímul detecta? 

Cliqueu en aquesta pàgina per saber-ne més. 

Quin és el receptor de la vostra situació? 

Els sistemes de coordinació 

Els receptors envien la informació als centres coordinadors, que interpreten la informació i elaboren la resposta adequada, i envien els missatges als òrgans efectors, que són els que duen a terme les respostes.

Més endavant estudiarem millor el sistema nerviós. 

Quins són els dos centres que poden intervenir en la vostra situació? 

Els efectors i les respostes

Els efectors són les parts del cos implicades en fer la resposta. 

Davant d’un estímul, els animals poden produir dos tipus de respostes: la motora i la secretora.

Quin tipus de resposta es dona a la vostra situació? Qui és el responsable d'efectuar-la?

Revisem aquest esquema? 

Fem un kahoot per repassar el contingut: 

www.kahoot.it 

Ara us proposem que apliqueu el que heu après a la vostra situació, INDIVIDUALMENT. De manera visual, feu que quedi clar quin és l'estímul, quin òrgan del sentit intervé, quin és el sistema de coordinació i quin tipus de resposta es dona a la vostra situació de coneixements previs. 

Feu ús de la terminologia científica apresa! 

Terminologia científica (o conceptes que t'han de quedar clars i hauries de saber explicar)

Ja esteu preparats per resoldre els dubtes del sistema nerviós!