Acolliment digital:
Professorat

Professorat

Document de dades d'accés digital

Quan arriba un professor nou al centre, el Coordinador d'Estratègia Digital li crearà l'usuari i la contrasenya per tenir accés a la xarxa del centre i a les diverses aplicacions que utilitzem:

Aquestes dades d'accés se li donaran en un document personalitzat que, a més a més, inclourà el seu codi per a la impressora i la clau WiFi.

A l'enllaç següent podeu veure un exemple d'aquest document.

Model de document de dades d'accés digital

Equipament digital del centre: xarxa

Aquí trobaràs les especificacions de la xarxa del centre i del servidor, tant per a la connexió ethernet com per a la WiFi.

Equipament digital del centre: xarxa

Funcionament de la xarxa

Equipament digital del centre: dispositius

Pots visitar el següent document per conèixer l'equipament de l'escola a nivell de dispositius. Trobaràs el següents apartats:

Equipament digital del centre: dispositius

Equipament digital del centre: fotocopiadora

El centre disposa de dues impressores compartides, tot i que només una és d’accés lliure a tot el professorat. La segona, en color, està restringida a certs usuaris.

Cada usuari té un codi d’impressió, el qual serà proporcionat pel Coordinador d’Estratègia digital.

Imprimeix en blanc i negre, doble cara, A4 i A3 i permet el grapat dels fulls. També disposa del servei d’escàner.

S’hi pot imprimir des de qualsevol ordinador dels despatxos, de les sales de professors i de l’aula d’informàtica. També hi tenen accés els portàtils del professorat.

No hi tenen accés els ordinadors de les aules ni els portàtils i iPads dels carros.

Cal configurar la impressió bloquejada en cada ordinador des del qual es vulgui imprimir.

A aquesta impressora només tenen accés els membres de l’Equip Directiu i Secretaria.

En cas de necessitar fotocòpies en color, cal fer la sol·licitud mitjançant un correu adreçat a Titularitat.

Ús de la fotocopiadora

Impressió bloquejada

Impressió des dels portàtils

Correu intern

El correu intern entre el personal del centre es fa a través del correu corporatiu de Gmail.

Per facilitar el seu ús, hem creat una sèrie de Grups que ens permetran enviar un missatge a un conjunt determinat de companys. Gràcies a aquest sistema, els usuaris poden enviar o rebre missatges de forma senzilla entre els diferents membres del grup.

Cada grup té un nom i una adreça de correu determinada, de manera que si envio un missatge a aquella adreça, el rebran tots els membres dels grup. Per exemple, si vull enviar un mail a tot el professorat del centre, caldrà enviar-lo a l’adreça professors@sagradafamiliaviladecans.com.

Correu intern del centre

Canals digitals de comunicació

Aquí trobareu els diferents canals digitals dels que disposa el centre per comunicar-se amb la comunitat educativa.

Per al seu ús caldrà tenir en compte si la comunicació es vol fer a nivell personal (dirigida a un sol usuari) o a nivell grupal (dirigida a un grup d'usuaris). Depenent del tipus de comunicació, utilitzarem un canal o un altre.

Canals de comunicació

Espai compartit al núvol

El claustre disposa d'un seguit de carpetes compartides al núvol del centre on tenen accés a documentació, llistats i poden compartir certs aspectes del seu treball a l'escola per agilitzar la coordinació.

Antigament tots aquests recursos es desaven al servidor físic de l'escola. Ara utilitzem Drive per compartir aquestes carpetes.

És un espai tancat per al personal de l'escola i hi ha certs punts de control i de protecció. Alguns documents, de forma interna, tenen limitacions en la visualització i l'edició per incrementar la seguretat de les dades i millorar-ne l'organització i el funcionament.

Vídeo-tutorial Drive compartir

iDoceo

Una bona part del professorat del centre utilitza l'aplicació iDoceo en el seu iPad personal per portar el control de les qualificacions.

Aquí trobareu alguns tutorials importants.

Integració Moodle-iDoceo

Compartir fotos

Per compartir les fotos del curs amb les famílies, utilitzem l'aplicació Googe Fotos, que ens permet crear i compartir àlbums.

Cada curs disposa d’un usuari i contrasenya on penjar les fotografies de les diferents activitats de la classe per tal que les famílies les puguin descarregar.

Els enllaços a aquests àlbums s'enviaran a les famílies a través dels Avisos d'Educamos.

Els encarregats de fer la pujada de les fotografies a l'àlbum són els tutors del curs.

Compartir fotos

Tutorials Educamos com a eina comunicativa

El nostre centre utilitza la plataforma Educamos com a eina comunicativa amb les famílies.

Els pares tenen instal·lada al seu mòbil l'aplicació Educamos Famílies, on reben les diferents notificacions:

Avisos Educamos

Circulars Educamos

Autoritzacions Educamos

Tutorials Educamos com a eina avaluativa

Educamos és també la plataforma de gestió escolar que utilitzem al centre. 

Utilitzem la plataforma per passar llista, indicar incidències a classe i posar les notes.

Aplicació Professor

Passar llista

Infantil: Avaluació Final Tutor

Primària: Avaluació Final Professor 

Primària: Avaluació Final Tutor

ESO: Avaluació Final Professor

ESO: Avaluació Final Tutor

Programari lliure a l'escola

Des de fa molts anys, la nostra escola està fent una aposta clara i decidida pel Programari Lliure. D'aquesta manera, la gran majoria dels programes que utilitzem al centre són Lliures.

Cal, doncs, que coneguem els programes de què disposem. Podem descarregar-los des de la nostra Web.

El processador de textos que utilitzem és el LibreOffice, de manera que els documents de text amb què treballem tenen el format .odt.

Programari lliure a l'escola

El format .odt de LibreOffice

Carros de portàtils

Disposem de dos carros de portàtils, situats a les rotondes del primer i del segon pis, amb 30 dispositius cadascun d'ells.

Els portàtils estan a disposició de les diferents aules del centre i, per fer-ne ús, cal fer la reserva a través del formulari corresponent que es troba a la intranet de la nostra web.

La càrrega de les bateries dels portàtils es fa automàticament a través d’un temporitzador connectat al carro i programat per posar-se en marxa de 17:15 a 19:30 h.

Normativa d'ús dels carros de portàtils

Protocol robots

L'escola disposa de diferents tipus de robots educatius:

Els robots estan guardats en un dels armaris del Taller de Tecnologia. L’armari té un rètol identificatiu.

El professor que imparteix la classe és l’encarregat de recollir-los i retornar-los al seu lloc un cop acabat el seu ús.

Protocol d'ús dels robots

Propietat intel·lectual i drets d'autoria

A un centre educatiu hi ha moltes situacions en les quals cal tenir en compte qüestions relacionades amb la propietat intel·lectual i els drets d'autoria. La inclusió d'elements als blogs  d'aula i a altres llocs web del centre, la reproducció de música, la projecció d'un vídeo a l'aula (comercial o gravat de la televisió), la representació d’una obra teatral, la producció d'elements audiovisuals (vídeos, programes de ràdio), la publicació d’activitats i materials didàctics (tant si inclouen elements creats per altres persones com si són de producció completament pròpia) i la publicació de treballs de l'alumnat en són alguns exemples.

Els centres educatius han de vetllar no només pel compliment de la legislació vigent en aquest àmbit sinó també perquè l’alumnat s’hi familiaritzi i la respecti en la seva activitat escolar.

Propietat intel·lectual i drets d'autoria

Protecció de dades, ús d'imatges, Internet

La imatge i altres dades que poden identificar els alumnes són presents a la xarxa, a través de la web del centre i altres plataformes d'ensenyament-aprenentatge.

Per a la publicació i la utilització d'imatges, dades personals o materials la propietat intel·lectual dels quals recau en els alumnes, cal disposar de la corresponent autorització signada. Es pot procedir al tractament de les dades dels més grans de catorze anys amb el seu consentiment, excepte en els casos en què la normativa exigeixi per a la seva prestació l'assistència dels titulars de la pàtria potestat o tutoria legal. En el cas dels menors de catorze anys es requereix el consentiment dels pares o tutors.

L'autorització ha d'especificar de la manera més concisa possible la finalitat a què es destinaran les dades, imatges o materials, la durada de l'autorització i el mitjà de difusió. Aquesta informació s'ha d'expressar en un llenguatge que sigui fàcilment comprensible.

Protecció de dades

Desplegament de la competència digital per cicles

Una de les accions més importants que contempla l’Estratègia Digital de Centre és el desplegament curricular de la competència digital dels alumnes. La competència digital és una competència transversal i, per tant, cal treballar-la conjuntament entre tot l’equip docent.

A les actes de final de curs d’alguns cursos, a més, l’equip docent haurà d’atorgar una qualificació a aquesta competència. S’haurà d’avaluar de forma col·legiada per tots i cadascun dels membres de l’equip docent i s’haurà de generar una qualificació consensuada. La qualificació no serà funció exclusivament del tutor o tutora. Les programacions anuals de matèries o àmbits, les unitats didàctiques i/o els projectes hauran d’incorporar les competències transversals que es prioritzaran al llarg del curs, d’acord amb una perspectiva global que garanteixi que al llarg de l’etapa es treballaran i s’avaluaran totes les competències digitals. 

Materials, tutorials i formacions per a la Competència Digital Docent

Aquí trobareu els enllaços a tots els material formatius que fan referència a la Competència Digital Docent.

L'enllaç us portarà a la secció corresponent del SAFAmood.

Ofimàtica

Programació i Robòtica

Multimèdia

Google Workspace

Creació de material